Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På hösten sker flest saneringar av råttor och de senaste åren har ökningen varit explosionsartad.
På hösten sker flest saneringar av råttor och de senaste åren har ökningen varit explosionsartad.
På hösten sker flest saneringar av råttor och de senaste åren har ökningen varit explosionsartad.
Se till att täta alla eventuella hål i fasaden för att gnagare inte ska ta sig in. För möss räcker det med ett hål lika stor som en blyertspenna för att kunna ta sig in.
Se till att täta alla eventuella hål i fasaden för att gnagare inte ska ta sig in. För möss räcker det med ett hål lika stor som en blyertspenna för att kunna ta sig in.
Se till att täta alla eventuella hål i fasaden för att gnagare inte ska ta sig in. För möss räcker det med ett hål lika stor som en blyertspenna för att kunna ta sig in.
1 AV 2
På hösten sker flest saneringar av råttor och de senaste åren har ökningen varit explosionsartad.
Foto: Istock
2 AV 2
Se till att täta alla eventuella hål i fasaden för att gnagare inte ska ta sig in. För möss räcker det med ett hål lika stor som en blyertspenna för att kunna ta sig in.
Foto: Istock

Råttor och möss ökar explosionsartat – så skyddar du hemmet

Antalet råttor har ökat explosionsartat de senaste åren. När hösten och vintern närmar sig och det blir kallare väljer gärna råttor och möss att flytta inomhus.

Har du fått problem med råttor eller möss i huset eller i trädgården? Eller vill du veta hur du förebygger att de ens försöker ta sig in?

Här får du tips och råd på hur du syddar ditt hem från råttinvasion – och hur du kan bekämpa dem om de redan tagit sig in.

Säsongen för problem med råttor och mös har börjat. Under hösten ökar alltid anmälningarna till saneringsföretagen och perioden september och oktober är värst. De senaste åren har ökningen varit explosionsartad, framför allt vad gäller råttor, både i stan och på landet. Råttorna märks också mer när många byggprojekt under marknivå driver upp dem på gator och torg.

Både råttor och möss trivs där människor är. Råttor gillar fuktiga miljöer som källare och avlopp, medan mössen gärna håller till i väggar, på vindar eller under golv. Det bästa sättet att slippa råttor är att se till att de inte kan komma in. Det finns mycket att göra både utomhus och inomhus.

Råttor tar sig in i både villor och lägenheter

Gnagare kan orsaka skador för miljontals kronor om de gnager sönder elledningar, fiberkablar och plaströr eller tuggar sönder material i golv, väggar och tak. Inget djur du vill ha in i ditt hus, alltså. Men det är inte bara villor som drabbas. Råttor kan också ta sig in i källare i gamla flerfamiljshus, där det kanske finns trasiga rör och brunnar utan galler. 

Det bästa är att förebygga, så att råttorna inte ens vill ta sig in hos dig, varken i trädgården eller inomhus. Det gör du lättast genom att se till att det inte finns några vägar in i hus – täta alla öppningar du hittar. Här nedan får du fler tips för att undvika råttor hemma. Och har du redan blivit drabbad – kontakta ett saneringsföretag för att få hjälp.

Råttor håller gärna till kring sopor och uthus. Foto: Istock

Så vet du om du fått råttor eller möss i huset – kolla efter spår

Du kan ha stora problem med gnagare hemma utan att märka av dem. Men om du hör gnagande eller krafsande ljud i väggen eller under golvet har du garanterat fått in en gnagare. Då behövs åtgärder snabbt (se mer information nedan). Man kan också höra springande ljud i väggar. Råttor och möss är ungefär lika mycket skadedjur. Båda kan orsaka stora skador och båda förökar sig snabbt. Men det finns en del skillnader mellan dem. Lättaste sättet att avgöra vilket djur du har besök av är om de lämnar spillning.

Råttor eller möss?
Musens spillning ser ungefär ut som svart ris, medan råttans mer liknar svarta oliver.
Ser du gnagmärken skiljer de sig åt i storlek. Råttans bett är ungefär 3 mm breda medan mössens är 1,5 mm.
• Storleken är den största skillnaden mellan råtta och mus. Råttan är ungefär dubbelt så stor som musen. Möss är ungefär 10 centimeter, medan råttor är omkring 20 centimeter (svans ej inräknad). Möss väger också betydligt mindre.
• En annan skillnad är matvanor. Möss äter gärna säd, växter och fröer, medan råttor föredrar animalisk föda.
• Möss är inte särskilt rädda för människor, medan råttor skyr oss. Så när man pratar om råttor i huset menar man ofta möss.
• Möss tar sig gärna in i våra hem under vinterhalvåret, medan råttor hellre håller till i uthus, ladugårdar och sopor.

Har du fått råttor eller möss hemma? Akut-tips för att stoppa dem

Kontakta ett saneringsföretag. Kolla vilka ditt hemförsäkringsbolag har avtal med, så kostar det ingenting. Är det bråttom finns det även jouröppna saneringsföretag. Men tills dess att företaget kan komma hem till dig finns det några akutåtgärder du kan göra själv.

Ser du ett hål? Täpp igen det med stålull – det vill inte råttan bita sig igenom.
Har du ett större hål till exempel i golvet kan du sätta en plåt eller stekpanna på det med en kastrull ovanpå, för att stoppa råttan från att komma in.
Hör du råttor i väggar, golv eller skåp kan du knacka eller stampa för att skrämma bort dem.
Sätt ut klassiska slagfällor, helst flera stycken samtidigt och på olika platser. Ladda fällorna med till exempelvis Snickers/jordnötssmör, leverpastej, bacon, choklad, kattmat eller kola. Lockbetet ska vara fett och kladdigt.

Undvik bråte och buskage intill huset, eftersom det är ett bra skydd för gnagare. Foto: STINA STJERNKVIST/TT NYHETSBYRÅN

Så håller du trädgården fri från råttor och möss

• Kolla efter hål! Täta eventuella hål i grunden. Sätt metallnät i grunden och ventiler med en maskvidd på högst fem millimeter och trådtjocklek på minst 0,7 millimeter (rostfritt, koppar eller mässing).
Undvik högt gräs. Gnagare uppskattar platser med högt gräs, som ger skydd. Skär även ner buskage och växtlighet som är direkt intill fastigheten då detta erbjuder skydd för gnagare.
Plocka bort fallfrukt från trädgården – be även grannar att göra detsamma.
Mata inte fåglar nära huset. Hamnar det spill från fågelmat på marken söker råttorna sig dit snabbt.
• Undvik att ha mat för husdjur utomhus.
• Håll rent vid sopkärl och se till så att de är väl tillslutna och har lock.
• Säkerställ att rör för avlopp och ventilation är tätade när de går in i fastigheten och även mellan olika utrymmen.
• Städa bort bråte som exempelvis plankor/tegelpannor/ved och annat kring fastigheten som kan erbjuda skydd för gnagare.
Använd enbart slutna men ventilerade komposter och blanda ner nytt matavfall ordentligt. 

Förebygg! Tips för att råttor och möss inte ska ta sig in i huset

• Ha inte mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare.
• Se till att portar och dörrar hålls stängda och har en släplist som minimerar att gnagare tar sig in.
• Håll uppsikt och håll rent på vinden och i källaren. Placera kartonger på hyllor så att råttorna inte lika lätt kommer åt dem.
• Se till att springor, håligheter och andra mindre utrymmen tätas för att minimera risken för angrepp av gnagare, vid exempelvis lister, dörrar och rörskarvar. Tänk på att en råtta kan komma igenom ett hål som är endast 20 millimeter – som en femkrona! För en mus räcker det med omkrets lika stor som en blyertspenna.
• Säkerställ att rör för avlopp och ventilation är tätade när de går in i fastigheten och även mellan olika utrymmen, till exempel luftrör från toaletten upp till vinden.
• Dubbelkolla att alla avloppsbrunnar är försedda med galler som är fastmonterade.

Råttor eller möss i bilar – så hindrar du dem från att ta sig in

Mössen hittar lätt in in under motorhuven för att söka skydd. Oftast är det skogsmöss som tar sig in i bilarna om hösten och då klättrar de in under motorhuven och på andra ställen där det finns en öppning på sex millimeter. Råttor finns oftare i bilar som hanterar avfall och brukar normalt inte drabba privatbilarna – men sådana fall finns också.

Möss och råttor gnager på kablar och andra mjuka delar i bilarna vilket kan göra att bilen inte är körbar eller på annat sätt beter sig konstigt. De lägger även upp ett lager av föda (nötter) som rent mekaniskt kan stoppa luftflöden och roterande fläktar i fordonet.

För att hindra gnagarna från att ta sig in behöver man se över omgivningen där bilen står. Korta ner gräs och buskar. Extra viktigt om det är ett fordon, till exempel en husvagn, som står parkerad på en plats under längre tid. Växtlighet kan nämligen göra så att mössen kan arbeta i skymundan utan att bli upptäckt. Kontrollera bilen under motorhuven då och då, framför allt under hösten.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot läskiga älgflugan i skogen 

LÄS MER: Så länge kan spindlar överleva i dammsugaren