1 av 5: Sedan 2013 har antalet råttor i Sverige ökat explosionsartat. Foto: Istock
2 av 5: Råttor och möss väljer gärna att flytta inomhus nu när hösten närmar sig och det börjar bli kallare. Foto: Istock
3 av 5: Nära två av tio svenskar, 16 procent, har någon gång haft problem med råttor i sin bostad, visar ny statistik som saneringsföretaget Nomor tagit fram i samarbete med Trygg-Hansa. Foto: Istock
4 av 5: Ett råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor under ett år. Foto: Istock
5 av 5: Möss är inte lika avskydda, men kan också ställa till med rejäl skada. Foto: Istock

Råttor och möss – så blir du av med dem

Råttor och möss väljer gärna att flytta inomhus nu när hösten närmar sig och det börjar bli kallare. De senaste åren har ökningen av råttor i Sverige varit explosionsartad, både i stan och på landet.

– Råttorna orsakar troligen skador för miljontals kronor, säger skdedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex.

Men vad gör man när ens hem blivit invaderat av råttor och möss?

En inte så välkommen gäst. Råttor kan orsaka skador för miljontals kronor om de gnager sönder elledningar, fiberkablar och plaströr eller tuggar sönder material i golv, väggar och tak. Inget djur du vill ha in i ditt hus, med andra ord.

Men råttor finns där människor finns, så det är lika bra att ta tjuren vid hornen och vara beredd på det värsta. Råttor bosätter sig gärna nära människor eftersom det där finns mat. De förökar sig oerhört snabbt. Ett råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor under ett år.

 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

Råttorna ökar explosionsartat

Sedan 2013 har antalet råttor i Sverige ökat explosionsartat. Nära två av tio svenskar, 16 procent, har någon gång haft problem med råttor i sin bostad, visar ny statistik som saneringsföretaget Nomor tagit fram i samarbete med Trygg-Hansa.

Vanligast att få in råttor i hemmet är det i Mellansverige där 20 procent haft problem. Minst vanligt är det i Västsverige och Norrland. Där har 12 procent fått in råttor i bostaden.

– Den allmänna diskussionen om råttor handlar oftast om hur de ökar explosionsartat i storstäder. Samtidigt vet vi att problemet med råttor även ökar i hemmen. En vanlig villaträdgård erbjuder massor för en råtta i form av boplatser och föda, säger Håkan Franzén, Hemmets Försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Gnager på allt

Ett av problemen med råttor är att de är gnagare. De måste gnaga för att slipa ned sina tänder.

– De kan gnaga på allt, exempelvis elledningar, datakablar, fiberoptik och vattenledningar. De kan även äta upp växter och få saker att falla samman när de gräver gångar i jorden. Troligtvis orsakar råttorna skador för miljoner kronor, säger Håkan Kjellberg.

Deras urin luktar dessutom extremt illa och kan sprida sjukdomar till oss människor. Om du röjer runt i ett slutet utrymme där råttor härjat kan även bakterier spridas via dammpartiklarna.

 

STOR GUIDE: Skadedjur hemma – så blir du av med dem

Foto: iStock

Kan orsaka brand

Möss är inte lika avskydda, men kan också ställa till med rejäl skada. Husmusen finns året om, men både stor och liten skogsmus brukar söka sig inomhus under de kalla årstiderna. Även mössen kissar och gnager på ledningar och isoleringsmaterial, och ett värsta scenario är ett de orsakar korstlutning och att det börjar brinna. De låter, piper och springer omkring, och de kan dessutom orsaka allergier.

En fullvuxen råtta behöver endast ett hål på 20 millimeter – stort som en enkrona – för att slinka igenom.

– Genom att tänka efter och se till att undanröja sådant som råttor letar efter kan man göra miljön ogästvänlig för dem och förhindra att de bygger bon i anslutning till huset eller i värsta fall tar sig in i huset, säger Håkan Franzén i ett pressmeddelande.

För en mus räcker det med omkrets lika stor som en blyertspenna. Men det finns ganska mycket du kan göra för att skydda dig mot de ovälkomna gästerna. En klassisk musfälla preparerad med ett russin eller lite choklad är ett bra tips.

 

Källa: Saneringsföretaget Nomor, Anticimex, TT

 

LÄS OCKSÅ:

 10 saker du inte visste att du kunde använda ättika till
9 tips för att alltid ha ett välstädat hem
Så enkelt löser du stoppet i avloppet
 

Tips för hur du undviker råttor och möss i din bostad

1. Säkerställ att området kring och i fastigheten inte erbjuder alternativa födokällor:

 •   Plocka bort fallfrukt från trädgården.
 •  Håll rent och se till att sopkärl är väl tillslutna och med lock så att soporna är oåtkomliga för gnagare.
 • Undvik att ha mat för husdjur utomhus. En del av denna husdjursföda innehåller dessutom vitamin K1 vilket är motgiftet till de preparat som är godkända för råttsanering i Sverige.
 • Undvik fågelmatning i trädgården under vinterhalvåret.
 • Ha inte mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare.

2. Säkerställ att området kring och i fastigheten inte erbjuder skydd/boplatser:

 • Skär ner buskage och växtlighet som är direkt intill fastigheten då detta erbjuder skydd för gnagare.
 • Städa bort bråte som exempelvis plankor/tegelpannor och annat kring fastigheten som kan erbjuda skydd för gnagare.
 • Se till att portar och dörrar hålls stängda och har en släplist som minimerar att gnagare tar sig in.
 • Se till att springor, håligheter och andra mindre utrymmen tätas för att minimera risken för angrepp av gnagare. Som regel kommer en råtta genom ett hål som är stort som en femkrona.
 • Säkerställ att rör för avlopp och ventilation är tätade när de går in i fastigheten och även mellan olika utrymmen.
 • Dubbelkolla att alla avloppsbrunnar är försedda med galler som är fastmonterade.

 

Källa: Saneringsföretaget Nomor, Trygg-Hansa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!