Pälsängrar som äter på kläderna? Så blir du lättast av med dem
Har du upptäckt hål i kläderna hemma? Eller har du sett en insekt eller larv i garderoben?
Då kan du ha problem med pälsängrar. De små skalbaggarna tar sig ofta in genom öppna fönster, lägger ägg på våren och deras larver älskar att äta på våra favorittröjor.
Så här säkrar du hemmet och garderoben för att slippa ohyran.
Vilket djur är det som äter på kläderna hemma? Det kan vara både mal eller pälsänger. Medan klädesmalen gärna äter på saker från djurriket (och även ibland material från växtriket), lever pälsängrarna av produkter med animaliskt ursprung. De älskar att äta på ylle, päls och skinn, men gillar även andra textilier. Smutsiga textilier gillar de allra bäst och äter gärna hål här och var i materialet. Dessutom gillar de hår från djur eller människor.
Här kan du läsa mer om klädesmal och hur du blir av med den!
Pälsängrar är bra flygare – de flyger helt enkelt in i våra hus på jakt efter föda till sina larver. Det är på våren som pälsängrar lägger sina ägg.
Runda hål på kläderna
Pälsängrar är skalbaggar som gärna flyger in i byggnader och lägger ägg. Larverna som sedan kläcks kan leva och göra skada inomhus hela året. Oftast märks det för att det är små, runda hål på kläderna. Men var också uppmärksam på tomma larvskal i garderober och lådor – det kan vara en tydlig varningssignal på att du kan ha pälsängrar hemma.
Insektssäkra hemma för att slippa pälsängrar
Det är viktigt att säkra och förhindra att småkryp kommer in utifrån. Sätt nät för öppningar och ventiler, täta sprickor, springor och andra håligheter.
Ett annat knep är att städa, och tänka på hur du förvarar kläder och andra textilier. Se till att de är rena och gärna tätförpackade. Kontrollera kläderna med jämna mellanrum och torka samtidigt ur skåp och lådor.
Rödceder mot pälsängrar
Det är också effektivt att säkra garderoben med rödcederspray eller rödcederolja. Pälsängrar ogillar doften och vill inte vara där det luktar rödceder. Det finns doftblock och rödcederkuber att lägga i klädlådorna, eller ringar som hängs direkt på galgen för att skydda ylletröjorna. Har du gamla cederblock hemma? Passa på att sandpappra upp dem så kommer doften tillbaka.
Bli av med pälsängrar:
Töm utrymmen som garderober, klädkammare och byråer från kläder och textilier.
Dammsug drabbade utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor. Frys dammsugarpåsen innan du slänger den i soporna.
Textilier bör skakas och borstas mycket noggrant. De kan tvättas, värmebehandlas (60 grader) eller frysas i minst en vecka (minus 18 grader).
Rödceder är effektivt mot pälsängrar. Om ovanstående tips inte hjälper, så testa rödcederolja eller rödcederkuber.
Fortfarande problem? Kontakta ett saneringsföretag för att få hjälp.
Så känner du igen pälsängrar
Larven är ungefär en centimeter och har ett gult och brunt skal med bruna borst. Larvstadiet varar allt från sex månader upp till två-tre år, beroende på levnadsförhållande och kost, innan den blir en skalbagge. Larven är ungefär 10 mm lång.
Skalbaggarna är ovalt avlånga, med svart eller mörkbrunt glänsande skal i olika nyanser och är 3-6 mm långa.
Pälsängerägg sitter i klumpar som liknar smått grus. De är mjölkvita och har fin behåring.
LÄS MER: Så tar sig silverfisken in i ditt hem – och så blir du av med den
LÄS MER: Otäcka krypen i ditt hem – känn igen vanliga skadedjuren
LÄS MER: Stor guide: Så gör du eget gödsel – av sånt du har hemma