Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ohyra kan se ut på många olika sätt. Här får du hjälp att identifiera några av dem.Ohyra kan se ut på många olika sätt. Här får du hjälp att identifiera några av dem.Ohyra kan se ut på många olika sätt. Här får du hjälp att identifiera några av dem.
1 AV 2
Identifiera och bli av med 8 objudna gäster
2 AV 2
Ohyra kan se ut på många olika sätt. Här får du hjälp att identifiera några av dem.
Foto: Shutterstock

Skadedjur inomhus – identifiera otäcka krypen i ditt hem

Har du upptäckt små svarta kryp i skafferiet, flygfän i garderoben eller silvriga rackare som ilar över badrumsgolvet?

Då kan du ha drabbats av skadedjur.

Här får du hjälp att lista ut vilken typ av kryp du har att göra med och hur du blir av med de objudna gästerna.

Att upptäcka små kryp hemma är för många en olustig känsla och förknippas ofta med snuskiga förhållanden. Men du behöver inte bo i ett gammalt kyffe för att råka ut för ohyra och skadedjur. Faktum är att flera av dem trivs minst lika bra som du i din nybyggda bostad där de kan festa loss på limrester och annat nytt byggmaterial som inte hunnit torka ordentligt.

Hur ser skadedjur ut?

Svarta, bruna, vita eller silvriga, ålandes fram, hoppande eller med vingar – krypen kan se ut på många olika sätt. Vissa kan göra stor skada men de flesta är om än äckliga, trots allt ofarliga. För att hjälpa dig identifiera krypen och ta reda på hur du blir av med dem, har vi samlat åtta olika typer av insekter som kan dyka upp i din lägenhet eller villa.

Mjölbagge och mjölmask

Mjölbagge, puppa och larv.Mjölbagge, puppa och larv.Mjölbagge, puppa och larv.
Mjölbagge, puppa och larv. Foto: Shutterstock

Små svarta skalbaggar, eller ljusa larver, bland mjöl och gryn i skafferiet kan vara mjölbaggar. Baggarna är omkring 5 millimeter långa och kan inte flyga. Här kan du läsa mer om mjölbaggar och hur du blir av med dem. 

Brödbagge och tobaksbagge

Brödbagge.Brödbagge.Brödbagge.
Tobaksbagge.Tobaksbagge.Tobaksbagge.
1 AV 2
Brödbagge.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Tobaksbagge.
Foto: Shutterstock

Brödbaggar och tobaksbaggar är andra otrevliga kryp som kan dyka upp bland torrvarorna i skafferiet. Till skillnad mot släktingen mjölbagge är de något mindre och kan flyga. De gillar även pasta och knäckebröd och kan ta sig igenom tättslutna förpackningar. Läs mer om brödbaggar och tobaksbaggar och hur du blir av med dem här.

Silverfisk

Silverfisk.Silverfisk.Silverfisk.
Silverfisk. Foto: Shutterstock

Silverfisken är en ljusskygg insekt som ofta gömmer sig bakom lister och kommer fram från sitt gömställe när det blivit mörkt. En fullvuxen silverfisk är omkring 10-15 millimeter lång. I Sverige finns det två arter – den ena trivs bäst i torra miljöer, den andra gillar de fuktiga platserna bättre. Ofta upptäcks de kring avlopp men det är inte säkert att det är därifrån de kommer. Läs mer om varför du får silverfiskar hemma och hur du gör för att bli av med dem här. 

Klädesmal och pälsmal

Klädesmal.Klädesmal.Klädesmal.
Klädesmal. Foto: Adobe Stock

Har du upptäckt hål i kläderna kan du ha drabbats av mal. Klädesmal och pälsmal trivs i mörka vrår och garderober där de festar loss på kläder, dunkuddar, ullplädar och andra textilier. Fjärilen är gul-grå i färgen och lägger ägg som kläcks i början av sommaren. Larven kan bli upp till 10 millimeter och det är den som angriper textilierna. Läs mer om hur de kan ta sig in i ditt hem och hur du blir kvitt dem här. 

Pälsänger 

Svarta pälsängrar och brun larv.Svarta pälsängrar och brun larv.Svarta pälsängrar och brun larv.
Svarta pälsängrar och brun larv. Foto: Shutterstock

Pälsänger är en skalbagge med vingar och liksom mal gillar den att äta olika typer av textilier – särskilt smutsiga kläder. Pälsängrarnas larver kan göra skada i ditt hem under hela året. Har du upptäckt tomma larvskal i byrålådan eller garderoben är det ett varningstecken. Läs mer om hur du blir av med pälsängrar här.  

Boklöss och dammlöss

Boklus/dammlus.Boklus/dammlus.Boklus/dammlus.
Boklus/dammlus. Foto: Adobe Stock

Har du upptäckt vita eller ljusgula små kryp utmed väggar och golv? Vägglös, tänker du i panik? I själva verket kan det vara harmlösa boklöss. De två krypen är nämligen så lika att även professionella skadedjursbekämpare har svårt att skilja dem åt. Här kan du läsa mer om vad boklöss, eller dammlöss som de också kallas är, hur de skiljer sig mot vägglöss och hur du blir av med dem. 

Vägglöss

Vägglus.Vägglus.Vägglus.
Vägglus. Foto: Istock

Bläckliknande fläckar i sängen och kliande bett på kroppen kan vara tecken på att du har vägglöss hemma. En vuxen vägglus är omkring fem millimeter lång och med oval kropp. En välmående vägglus är tjockare och ljusgul, brun eller rödbrun i färgen. Om den inte sugit blod på väldigt länge är den nästan genomskinlig och tunn som ett kreditkort. Vägglöss är svåra att bli av med. Här kan du läsa mer om vägglöss, hur du minskar risken att drabbas av dem och hur du gör om du upptäckt dem hemma.  

Loppor

Loppa.Loppa.Loppa.
Loppa. Foto: Shutterstock

Loppor är en annan blodsugande parasit som orsakar kliande bett. Ofta sitter flera bett på rad då lopporna gör flera provbett. Du kan också se ett litet sår i mitten. Om våren och tidig sommar är det inte ovanligt att råka ut för fågelloppor om du krattar löv och rensar i trädgården. Men de kan också ta sig in i huset när du vädrar eller med ditt husdjur. Lopporna klarar sig dock inte längre än ett par veckor inomhus och det enklaste sättet att bli av med dem är att dammsuga ordentligt.

Försäkring mot skadedjur

Det kan krävas lite arbete men ofta kan du bli av med inkräktarna på egen hand. Lyckas du inte kan du kontakta ditt försäkringsbolag. I de flesta fall täcker din hemförsäkring saneringen. Bor du i hyresrätt kontaktar du din värd. I en bostadsrätt är det föreningens försäkringsbolag du kontaktar för hjälp.

Se även: