Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Orm på tomten eller i huset? Så här ska du göra

Huggormens gift kan skada människor.

Foto: Shutterstock

1 av 4

Välklippta gräsmattor håller ormarna borta.

Foto: Shutterstock

2 av 4

Halvhög växtlighet är en inbjudan till ormarna.

Foto: Stock Adobe

3 av 4

4 av 4

Sommaren är högsäsong för ormar ute i vår natur, men det händer att de tar sig in på våra tomter och till och med i huset. 

Här ger ormexperten sina bästa tips för vad du ska göra om du vill slippa närgångna ormar.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

För att göra sin tomt ogästvänlig för ormar handlar det helt enkelt om att ta bort platserna som ormarna gillar.

– Det viktigaste är att blottlägga marken och trimma ner vegetationen, framför allt nära huset. Det räcker med ett par centimeter vegetation för att ormarna ska kunna gömma sig, säger Patrick Helander, huggormsexpert och professionell ormsanerare.

Ormarna gillar torra partiet i trädgården, slänter i söderläge, buskage, och områden med många sorkar. Rishögar är också en favorit, inte minst för att de lockar till sig sorkar och små gnagare.

Foto: Getty Images

Om du sett en orm på tomten är det första du ska försöka göra att artbestämma den. Många tror kanske att det är lätt att se skillnad på en den giftiga huggormen och den ofarliga snoken, men det är enligt Patrick Helander vanligt att de blandas ihop.

– Ser du två ljusa fläckar på huvudet är det garanterat en snok, men det finns helsvarta snokar och mörka, nästan svarta, huggormar också. Kommer du så nära att du ser ögonen har snoken runda pupiller och huggormen vertikala pupiller som katten. Snoken är oftast smalare och har smalare huvud medan huggormen har ett trekantigt huvud och en kortare, tjockare kropp, säger han.

Båda ormarna simmar bra, men snoken befinner sig oftare vid vattnet där den jagar groddjur eller fiskar. En vanlig missuppfattning är att ormarna inte gillar varandra, men i själva verket finns det inget som säger att du inte har huggormar på tomten bara för att du har snok och tvärtom.

Om man ser en orm på tomten och vet att det är en huggorm ska man avgöra om ormen bosatt sig på tomen eller bara passerar.

– Ser man den en gång behöver man inte lägga någon större energi på det mer än att öka uppmärksamheten, speciellt om man har barn eller husdjur. Om man ser huggorm regelbundet kan det vara läge att flytta på den, säger Patrick Helander.

LÄS MER: Elisabets hus har blivit ett ormnäste – föll ormar från taket 

Så flyttar du en huggorm

Ta på dig stövlar, långbyxor och ordentliga handskar.

Hämta en kratta och en hink med ett lock.

Flytta försiktigt ormen ner i hinken med hjälp av krattan.

Åk i väg en bra bit – helst mer än en kilometer – och släpp ut ormen där.

Om ormen gömmer sig inne i ett buskage – ta inte onödiga risker genom att krypa in efter den.

Observera att alla ormar är fridlysta, vilket betyder att du inte får döda, skada eller fånga dem. Men det för just huggorm på tomten finns ett undantag. Du får fånga och flytta den, och om det verkligen inte finns någon annan lösning får du döda den.

LÄS MER: Så blir du av med grävlingen i trädgården

Foto: Getty Images

Vitlök och snus håller inte huggormarna borta

Det finns en rad knep och husmorstips som sägs hjälpa mot huggormar. Men enligt Patrick Helander finns inga genvägar.

– Jag får ofta frågor om det går att skrämma bort ormarna med till exempel snus eller vitlök, men vad jag har sett fungerar det inte. Det finns ingen "quick-fix". Det finns i dagsläget inga fungerande repellerande medel som är godkända i Sverige, säger han. 

Under större delen av året håller sig ormarna utomhus. Men redan i augusti, när de får ungar, förekommer det att huggormar hittas inomhus. Det blir sedan vanligare framåt höstkanten, när ormarna letar efter en övervintringsplats.

– De kan ta sig in genom isoleringen och ytterväggarna. Om man vet med sig att man har ormar i närheten och vill slippa de inomhus är det alltså viktigt att täta fasaderna och grunden, till exempel genom att sätta nät över ventiler och liknande, säger Patrick Helander.

Ormarna kanske kan se tjocka ut ibland, men eftersom de inte har någon bröstkorg, utan består av en enda lång ryggrad, kan de pressa ihop sig rejält. Små huggormar kan ta sig igenom hål som är 4 millimeter stora.

Varje år blir ungefär 200 personer bitna av huggorm och av dem läggs ett 70-tal in på sjukhus. Det är dock väldigt ovanligt att en människa dör av ett huggormsbett. Senaste det hände var 2000.

LÄS MER: Så håller du odlingen fri från mördarsniglar