Det som skiljer stenmården från den vanliga skogsmården är bland annat att den har ljus nos i stället för mörk.
1 av 2: Det som skiljer stenmården från den vanliga skogsmården är bland annat att den har ljus nos i stället för mörk. Foto: Getty Images
Vår inhemska mård kallas skogsmård (martes martes).
2 av 2: Vår inhemska mård kallas skogsmård (martes martes). Foto: Getty Images

Nytt djur upptäckt i Sverige: Kan orsaka skada i hus

En ny däggdjursart har upptäckts i Skåne. 

Det man trodde var en vanlig skogsmård visade sig vara en stenmård – en art man aldrig tidigare sett i Sverige. 

Den är gullig, men se upp – mården kan orsaka skada i hemmet.

I slutet av mars i år sköts en mård i en hönsgård i nordöstra Skåne. Tidningen Svensk Jakt skriver att jägaren som fällde djuret därefter kontaktat Svenska jägareförbundet då han tyckte att mården skilde sig från vår inhemska skogsmård. 

Och visst hade han rätt. Jägarförbundets mårdhundsprojekt konstaterade efter en undersökning att det rörde sig om arten stenmård. 

LÄS OCKSÅ: Skadedjur – så blir du av med dem

Foto: Getty Images

Vanlig i Danmark

Arten finns naturligt över stora delar av Europa, närmast i Danmark. Men hur den påträffade stenmården kom till Sverige är inte fastställt. 

"Stenmårdar är kända för att nyttja mänsklig infrastruktur och det ligger nära till hands att tro att den liftat med någon form av fordon över bron till Sverige.", skriver P-A Åhlén vid mårdhundsprojektet i ett pressmeddelande. 

Lever nära människan

Stenmården är relativt lik den vanliga skogsmården. Det som skiljer dem åt är att stenmården har ljus nos i stället för mörk, vit hakfläck i stället för gräddgul och nakna trampdynor i stället för håriga. 

Dessutom är stenmården mer benägen att leva nära människan än vad skogsmården är. Den kan bland annat bosätta sig på vindar i bostadshus och orsaka skada på trä och isolering. Samt gå in i byggnader för att leta efter höns. 

Foto: Getty Images

Meddela om man ser en misstänkt stenmård

För att undersöka ifall det finns fler stenmårdar uppmanas jägare som fäller eller fångar en misstänkt stenmård i Sydsverige att kontakta Jägareförbundet. 

Den skjutna stenmården ska stoppas upp och skickas till Naturhistoriska riksmuséet. 

LÄS OCKSÅ: Vägglössen kan bli en dyr kostnad – det här gäller om du drabbas 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!