1 AV 3
Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
2 AV 3
I Sverige finns fyra fall av bromig hundfästing. Den har som ett ljust nät på ryggen.
Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt
3 AV 3
Anders Lindström är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt och har dokumenterat de fyra fallen.
Foto: Privat

Ny otäck fästing hittad – kan vara dödlig för hundar

Fästingar kan sägas vara en av människans fiender.

Nu har forskare upptäckt en ny sorts fästing som spridit sig till Sverige och Danmark.

Just den här sorten kan vara dödlig för människans bästa vän, hunden, och den kan sprida sjukdomar även till människor.

Cecilia Gustafsson

Den nya fästingen heter brokig hundfästing på svenska. Den är, liksom vanlig fästing, en av de vanligaste fästingarterna i Centraleuropa. Den skiljer sig dock utseendemässigt från vanlig fästing då den har ett nätliknande teckning på ryggen. Den har fått namnet "Dermacentor reticulatus" på latin vilket kan översättas till  ”den nättecknade hundbitaren”.

– Den dras till hundar och däggdjur i den storleken. Den kan bita människor också, men det är inte lika vanligt, berättar Anders Lindström som är insektsforskare på Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). 

Vanlig fästing är just det – vanligast i Sverige och Centraleuropa. Foto: Lasse Svensson

Sprider dödlig sjukdom till hundar

Forskarna tror att den har tagit sig till Sverige på grund av klimatförändringar. Den brokiga hundfästingen kan vara dödlig för hundar då den ibland bär på sjukdomen babesios. Den kan även sprida sjukdomar till människor, skriver Härliga Hund.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot blodsugande lusflugan

– Dock är det viktigt att komma ihåg att borrelia och tbe är vanligast. Den brokiga hundfästingen är vanlig i Centraleuropa, men det finns inga stora utbrott. Det är inte som om det inte finns några hundar kvar, säger Anders Lindström.

2017 upptäcktes en brokig fästing i naturen. Notering: Vanlig fästing på bilden. Foto: Pica/Scanpix Sverige

Fyra kända fall av brokig hundfästing i Sverige

Första gången en brokig hundfästing upptäcktes i Sverige var 2010 i Skåne då en kvinna och man var ute och promenerade och upptäckte att fästingen satt på kvinnans ben. 2012 upptäcktes ytterligare en till på en hund som varit utomlands i Frankrike där fästingen är vanlig. I år har den upptäckts två gånger. Den ena fästingen hittades på en hund. 

– Hunden hade varit i kontakt med en annan hund som varit i Tyskland, men vi vet inte om den kommer därifrån eller inte, berättar Anders Lindström.

LÄS OCKSÅ: 7 allvarliga misstag du gör när du sopsorterar

Den andra fästingen är det mest oroväckande fallet då den upptäcktes ute i naturen i Skåne av en insektsforskare. Han tog en bild, la upp den i en Facebookgrupp om insekter och Anders Lindström lyckades identifiera den. Om man kommer i kontakt med brokig hundfästingen så kan man kontakta SVA och skicka den till dem.

– Vi vill veta var de finns. Hittills är de slumpmässigt utspridda, men om fler upptäcks vill vi veta om det finns ett mönster, säger han.