Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fågelloppan ger små, kliande bett.Fågelloppan ger små, kliande bett.Fågelloppan ger små, kliande bett.
Fågelloppan ger små, kliande bett. Foto: Istock

Så blir du av med otäcka fågelloppor och skyddar dig mot kliande bett

När vårvärmen kommer börjar många pyssla ute i trädgården. Då vaknar också fågellopporna till liv, och kan attackera både människor, hundar och katter.

– Loppor är ett vårtecken. Ibland kan man se dem i stora mängder vid ett fågelbo, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Den som pysslar i trädgården på våren, öppnar upp sommarstugan eller har husdjur som vistas utomhus kan attackeras av den blodsugande parasiten som förökar sig under april-maj. 

– Loppor är ett vårtecken. Ibland kan man se dem i stora mängder vid ett fågelbo, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex. 

Hur ser fågelloppor ut?

Vanlig fågelloppa (Ceratophullus gallinae), även kallad hönsloppa, är mörkt brunsvart till färgen, 2-4 millimeter stor, och har långa ben. Den lever i fågelbon och hönshus, ofta i hundratal, och kan ta sig in i hus via tornseglare och andra småfåglar som gärna bygger bo under takpannor. 

Små kliande utslag kan vara fågelloppa

Den som rensar fågelbon eller vårstädar ur fågelholkar och hönshus och upptäcker små kliande utslag på kroppen har troligtvis blivit biten av fågelloppor. Men det vanligaste sättet för människor att komma i kontakt med fågelloppor är genom trädgårdsarbete eller kontakt med husdjur som vistas utomhus och för med sig lopporna in. 

Varma vårdagar när du pysslar i trädgården – då kan fågellopporna attackera.Varma vårdagar när du pysslar i trädgården – då kan fågellopporna attackera.Varma vårdagar när du pysslar i trädgården – då kan fågellopporna attackera.
Lopporna kan komma in i hemmet genom att lifta med utekatter eller andra husdjur.Lopporna kan komma in i hemmet genom att lifta med utekatter eller andra husdjur.Lopporna kan komma in i hemmet genom att lifta med utekatter eller andra husdjur.
1 AV 2
Varma vårdagar när du pysslar i trädgården – då kan fågellopporna attackera.
Foto: Istock
2 AV 2
Lopporna kan komma in i hemmet genom att lifta med utekatter eller andra husdjur.
Foto: Shutterstock

Hur ser bett från fågelloppor ut och hur länge kan de överleva?

Själva betten är dock ofarliga, även om de kan medföra obehag i form av små utslag och klåda. Hur huden reagerar är, precis som vid andra insektsbett, individuellt. 

– Det brukar bli som ett litet utslag. Är det farligt? Nej. Kliar det? Ja, säger Thomas Persson Vinnersten.

Det kan också vara svårt att avgöra, även för experter, om det rör sig om fågelloppor. Men eftersom fågellopporna är beroende av just fåglar kan de inte föröka sig inomhus, till skillnad från till exempel vägglöss, och dör vanligtvis inom en vecka.  

Hur bli man av med fågelloppor?

Thomas Persson Vinnersten tipsar om att ta fram dammsugaren lite oftare så här års i förebyggande syfte. Om man misstänker att man har fått hem fågelloppor är det bästa medlet att städa ur ordentligt, särskilt i sovrummet. Har man husdjur som vistas utomhus är det bra att hålla extra uppsikt kring deras sovplats – och undvika att ha djuren i sängen. Han har själv två katter som går ute och har varit med om att familjen vaknat upp med bett på morgonen.

– Vi dammsög och bytte sängkläder. Har man hund eller katter som går ute kanske de inte ska vistas i sovrummet under den här perioden. Det är bra att vara medveten så att man bryter kedjan, säger Thomas Persson Vinnersten.

Skydda dig och bli av med fågelloppor – så gör du

• Dammsug oftare inomhus under april-maj när lopporna är aktiva.

• Undvik närkontakt med fågelbon och fågelholkar. 

• Lokalisera närliggande bon och se över om det finns risk för fåglar att bygga bo under takpannor eller i ventilationen. 

• Använd heltäckande kläder vid arbete i trädgården, särskilt under varma vårdagar. 

• Kamma igenom hundar och katter efter att de har vistats utomhus. Håll extra rent kring deras sovplats, skaka av filtar som djuren legat på och dammsug runtomkring. 

• Undvik att låta hunden eller katten vara i sovrummet. Om de brukar sova i sängen kan det vara en bra idé att flytta sovplatsen tillfälligt.

• Det finns också förebyggande loppmedel för hundar och katter att köpa receptfritt på apotek, till exempel Frontline.

Se även: