1 AV 2
Påsar med människohår • Vita papershjärtan • Kartongrullar
2 AV 2
Att spola en hård stråle vatten på bladlössen kan hjälpa.
Foto: Istock

Bli av med bladlöss – med såpvatten och andra enkla knep

Bladlössen invaderar våra trädgårdar och förstör växter.

Hur blir man av med dem på bästa sätt utan att använda giftiga bekämpningsmedel?

Här får du några tips för att slippa bladlusen – som i värsta fall annars dödar dina plantor.

Karina Brozinic

Bladlusen lever på näringen den suger ut från våra växter i trädgården. Är det en frisk planta klarar den oftast ett mindre angrepp men är det frågan om ett större angrepp av bladlöss kan växten få näringsbrist vilket påverkar både tillväxten, blomningen och fruktproduktionen. Och i värsta fall dör den helt och hållet.

En del av lössen kan också producera ett enzym som får bladen att rulla ihop sig och bli extra känsliga för svampangrepp som sedan sprider sig till resten av växten. Är då plantan redan försvagad på grund av ett stort lusangrepp blir risken att drabbas ännu större så klart. 

Detta är också förklaringen till hur det kan komma sig att av två likadana växter bredvid varandra är det bara den ena som är angripen av bladlöss och inte den andra. Är en planta stressad eller i dåligt skick rent allmänt så blir den ett lättare offer för bladlössens framfart.

Hur ser bladlöss ut?

1 AV 2
I Sverige finns cirka 560 olika arter av bladlöss.
Foto: Istock
2 AV 2
De kan vara allt från genomskinliga till svart i färgen.
Foto: Istock

Bladlusen blir cirka två till tre millimeter stor och kan vara allt från gröna, svarta, grå, röda, vita och gula. Den har en päronformad kropp med tre par ben, en lång snabel, långa bakåtliggande spröt, samt två stycken rörformade utväxter på bakdelen som utsöndrar en söt vätska som brukar kallas för honungsdagg.

Bli av med bladlöss med miljövänliga knep – så gör du:

Spola bort lössen med vatten

Har man mindre angrepp funkar faktiskt något så enkelt som en stark stråle kallt vatten. Det kan få bladlössen att tappa taget och ramla ned till marken. Dock ska man vara medveten om att det ska till att man har gott om små rovdjur nedanför som kan äta de nedfallna bladlössen, annars kommer de tillbaka till plantorna igen. Upprepa spolningen så ofta det behövs.

Skölj växterna med såpvatten

Blanda eget såpvatten är både billigt och miljövänligt. Kanske även det mest effektiva mot bladlöss. Såpa är naturligt och gör ingen skada på varken växter eller miljö. Därför kan du även spruta såpvatten på ätliga växter, men du bör skölja av grönsakerna innan förtäring. Såpvatten fungerar såväl på bladlöss som på spinn och hoppstjärtar. Det kan funka mot vita flygare, men de rackarna flyger lätt i väg, så var noga med att spruta flera gånger för att träffa.

Recept på såpvatten

1 dl såpa + 5 l vatten (vissa rekommenderar T-sprit, men det är onödigt och vissa plantor kan ta skada av T-spriten). Återanvänd en urdiskad sprejflaska. En större sprejflaska med pump (finns i de flesta trädgårdsbutiker som säljer trädgårdsredskap) underlättar sprutandet och du slipper få ont i handen.

Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att använda preventivt innan skadedjuren är där, utan måste sprutas direkt på bladlusen. Det är därför man måste upprepa behandlingen om det finns ägg som inte ännu kläckts. Såpvatten bryter ytspänningen så att vattnet tränger in i lusens andningsorgan och lusen drunknar. Bladlössen brukar sitta i toppen av skotten och på undersidan av bladen. Var noga med att spruta på alla du ser, för de är snabba att föröka sig. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

En sprejflaska med pump till såpvattnet gör jobbet enklare. man pumpar några gånger och arbetar upp ett tryck, så behöver man bara hålla in sprejknappen utan att få ont i händerna. Foto: Istock

Ta bort toppskotten

Bladlusen älskar det mjukaste och för dem godaste toppskottet. Har du bondbönor till exempel är det enkelt, bara att knipsa av det översta, med löss och allting och kasta. Då händer det grejer, din växt kommer att ta ny fart, både för att den inte blir av med sin näring längre och för att du toppat den vilket gör den buskigare.

Kläm ihjäl bladlössen – med tejp eller klädroller

En del gör faktiskt så att de går runt och klämmer ihjäl bladlössen med sina bara händer. Tycker du det är äckligt eller otäckt kan du prova varianten med att linda tejp (silvertejp är bra) runt handen med den klibbiga sidan utåt. Sedan är det bara att gå runt och stryka med handen på alla angripna grenar och blad. En klädroller kan också funka.

Vilka insekter äter bladlöss? Locka dit dessa!

Nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar äter mer än gärna upp mängder av de läbbiga bladlössen. Se till att bli vän med och bjud in dem, till exempel kan du ta och vända på en kruka som du fyllt med wellpapp, halm eller tygremsor. Där kommer tvestjärten att gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss.

Få bort myrorna

Myror älskar den söta vätskan som bladlusen utsöndrar och som kallas för honungsdagg. Därför är också myran bladlusens bästa vän och livvakt. Finns det myror på platsen så vaktar, angriper och dödar de alla som försöker angripa bladlössen. Har du stora angrepp i din trädgård är det läge att kolla om du inte har någon myrkoloni i närheten och göra något åt den innan du gör annat. Här kan du läsa om hur du blir av med myrorna. 

Vattna, vattna, vattna!

En uttorkad planta har högre koncentration av sockerlösning vilket bladlöss gillar. Bladlöss kommer som ett brev på posten när det är en torrperiod. Se till att vattna ordentligt och ge gärna gödning. Köp starka och friska plantor och ge dem bra förutsättningar, så är de mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar om de blir drabbade.