Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Att få bladlöss på sina växter är inte kul – och det kan i värsta fall döda dina plantor. Det kan vara svårt att bli av med bladlusen om man inte vet hur man gör.
Foto: Istock
2 AV 2
Ett större angrepp av bladlöss kan göra så att dina växter får näringsbrist vilket påverkar både tillväxten, blomningen och fruktproduktionen.
Foto: Istock

När bladlössen invaderar – så enkelt blir du av med de äckliga krypen

Bladlössen invaderar våra trädgårdar och förstör växter.

Hur blir man av med dem på bästa sätt utan att använda giftiga bekämpningsmedel?

Här får du några tips för att slippa bladlusen som i värsta fall dödar dina plantor.

Bladlusen lever på näringen den suger ut från våra växter i trädgården. Är det en frisk planta klarar den oftast ett mindre angrepp men är det frågan om ett större angrepp av bladlöss kan växten få näringsbrist vilket påverkar både tillväxten, blomningen och fruktproduktionen. Och i värsta fall dör den helt och hållet.

En del av lössen kan också producera ett enzym som får bladen att rulla ihop sig och bli extra känsliga för svampangrepp som sedan sprider sig till resten av växten. Är då plantan redan försvagad på grund av ett stort lusangrepp blir risken att drabbas ännu större så klart. 

Därför gör bekämpningsmedel att bladlössen ökar i längden

Detta är också förklaringen till hur det kan komma sig att av två likadana växter bredvid varandra är det bara den ena som är angripen av bladlöss och inte den andra. Är en planta stressad eller i dåligt skick rent allmänt så blir den ett lättare offer för bladlössens framfart.

En av bladlusens mest kända fiender är nyckelpigan vilket är en stor anledning till att man inte ska använda trädgårdsgifter. Skadar man nyckelpigorna, och även andra bladlusätande djur som nätvingelarver, parasitsteklar och blomflugelarver, får man mycket större bladlusproblem längre fram.

Bladlusen har en päronformad kropp med tre par ben, en lång snabel, långa bakåtliggande spröt, samt två stycken rörformade utväxter på bakdelen som utsöndrar en söt vätska. Foto: Istock

Myrorna mjölkar gärna lössen på honungsdagg och skyddar dem

I Sverige finns cirka 560 olika arter av bladlöss. Bladlusen blir cirka två till tre millimeter stor, är grön eller svart, kletig eller ullig. Den har en päronformad kropp med tre par ben, en lång snabel, långa bakåtliggande spröt, samt två stycken rörformade utväxter på bakdelen som utsöndrar en söt vätska. Vätskan brukar kallas för honungsdagg och gillas av många insekter, bland annat myror som gärna mjölkar lössen på vätskan. Som tack får lusen skydd av myrorna mot insekter som lever på dem, som till exempel nyckelpigor, sländor, parasitsteklar och bladluslejon (larver av guldögonsländor). Här kan du läsa om hur du blir av med myrorna.

Men hur gör man då om man vill bli av med den otäcka bladlusen på ett miljövänligt sätt och slippa använda bekämpningsmedel? Det finns flera sätt.

Här är 7 absolut miljövänliga sätt att bli av med bladlössen på:

1. Spola bort lössen med vatten

Har man mindre angrepp funkar faktiskt något så enkelt och rent som kallt vatten. Det kan få bladlössen att tappa taget och ramla ned till marken. En stark stråle gör det ännu lättare. Dock ska man vara medveten om att det ska till att man har gott om små rovdjur nedanför som kan äta de nedfallna bladlössen, annars kommer de tillbaka till plantorna igen. Upprepa spolningen så ofta det behövs.

Foto: Istock

2. Skölj växterna med såpa

Man kan också skölja av växterna med såpalösning. Såpan kommer att göra så bladlössen kvävs då den hindrar dem från att ta upp syre (lusen andas genom huden). Dock måste man träffa direkt på varje lus vilket kan vara svårt då bladlusen får växternas blad att rulla ihop sig kring lusen och skydda den. Men väl värt sina försök ändå. Recept på såpvatten hittar du här!

3. Ta bort toppskotten

Bladlusen älskar det mjukaste och för dem godaste toppskottet. Har du bondbönor till exempel är det enkelt, bara att knipsa av det översta, med löss och allting och kasta. Då händer det grejer, din växt kommer att ta ny fart, både för att den inte blir av med sin näring längre och för att du toppat den vilket gör den buskigare.

4. Kläm ihjäl bladlössen – med tejp eller klädroller

En del gör faktiskt så att de går runt och klämmer ihjäl bladlössen med sina bara händer. Tycker du det är äckligt eller otäckt kan du prova varianten med att linda tejp (silvertejp är bra) runt handen med den klibbiga sidan utåt. Sedan är det bara att gå runt och stryka med handen på alla angripna grenar och blad. En klädroller kan också funka.

Foto: Istock

5. Spritmix i sprejflaska på lössen

Här slår du två flugor i en smäll och blandar dränkning och uttorkning. Du blandar helt enkelt en skvätt såpa med en gnutta rödsprit i vatten. Häll i en sprejflaska och spruta på lössen. Obs! Undvik att göra det när solen ligger på – då det kan bränna bladen. 

6.  Locka dit deras fiender

Förutom nyckelpigor så äter även spindlar och tvestjärtar mer än gärna upp mängder av de läbbiga bladlössen. Se till att bli vän med och bjud in dem, till exempel kan du ta och vända på en kruka som du fyllt med wellpapp, halm eller tygremsor. Där kommer tvestjärten att gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss. Fiffigt, va?!

7. Börja med att få bort myrorna

Som vi redan berättat älskar myrorna bladlusens söta vätska som kallas för honungsdagg. Därför är också myran bladlusens bästa vän och livvakt. Finns det myror på platsen så vaktar, angriper och dödar de alla som försöker angripa bladlössen. Har du stora angrepp i din trädgård är det läge att kolla om du inte har någon myrkoloni i närheten och göra något åt den innan du gör annat.

Foto: Istock

LÄS MER: Därför borde du älska tvestjärtarna i trädgården

LÄS MER: Sköldlöss, trips, spinn – så blir du av med olika typer av ohyra på krukväxterna 

Se även: