Visst kan man bli arg när mullvaden härjar i trädgården och förstör...
1 av 3: Visst kan man bli arg när mullvaden härjar i trädgården och förstör... Foto: Getty Images
Mullvadens gångar under marken är ett stort problem för både hus- och markägare. Det inte bara ser ut som ett slagfält, de förstör på många sätt och kan också vara farligt.
2 av 3: Mullvadens gångar under marken är ett stort problem för både hus- och markägare. Det inte bara ser ut som ett slagfält, de förstör på många sätt och kan också vara farligt. Foto: Getty Images
Tack vare att mullvadar är så snabba kan de gräva en tunnel på fyra meter på bara en timme och skapa komplexa underjordiska gångar.
3 av 3: Tack vare att mullvadar är så snabba kan de gräva en tunnel på fyra meter på bara en timme och skapa komplexa underjordiska gångar. Foto: Getty Images

Mullvad i trädgården – så här blir du av med den

Mullvadar är ett stort problem i både trädgårdar, golfbanor och parker.

De kan göra tunnlar om fyra meter på endast en timme och skapar slagfält.

Men det finns olika sätt att bli av med mullvadar. 

Läs experternas råd!

Mullvadar är ett stort problem för många hus- och markägare i Sverige, speciellt den södra delen. Gräsmattan kan efter deras framfart se ut som ett riktigt slagfält med mullvadshögar överallt. Och tack vare att de är så snabba kan de gräva en tunnel om fyra meter på bara en timme och skapa komplexa underjordiska gångar. 

Foto: Getty Images

Förutom gräsmattor i privata trädgårdar förstör de även golfbanor, parker, idrottsplatser och blomsterrabatter med sitt ständiga grävande. De underjordiska gångarna skadar rötterna på plantorna och det kommer dessutom upp både stenar och annat skräp som förstör maskiner, vilket kan bli kostsamt för trädgårdsmästare och företag som ska sköta underhåll. Man kan dessutom skada sig rejält om man kliver ned i ett oväntat hål. 

LÄS OCKSÅ: Andra skadedjur i och kring våra hem – så blir du av med dem 

Testa först med ett knep om det är en sork eller mullvad som grävt

Folk blir desperata vilket gör att fler tar till både grövre och miljöfarligare metoder. Men det ska också påpekas att mullvadar som älskar vivellarver, ollonborrar och vanliga harkrankar också håller jorden och marken frisk. 

När mullvaden far fram kommer det upp stenar och skräp som förstår våra maskiner. Foto: Getty Images

Innan man över huvudtaget funderar på vad man kan göra ska man ta reda på om det verkligen är en mullvad och inte en sork som härjar. Det gör man genom att göra en öppning i en av högarna, har den då täppts till efter några minuter eller upp till sex timmar så kan man vara säker på att det är en sork.

Det finns många sätt att bli av med dem på – börja med de snälla först

Sedan när man vet att det är en mullvad ska man inte förhasta sig med några drastiska saker. Börja i stället med den ”snälla” metoden, att jaga bort den. Här ska du ta fördel av mullvadens skarpa sinnen‚ de störs nämligen mycket av oljud, skarpa lukter och vibrationer. Det finns olika sätt att göra det på:

Gräv ned starkt doftande saker

De gillar inte starkt doftande saker. Börja med att försiktigt öppna mullvadshålet, gräv därefter ned föremålen så djupt som möjligt och stäng igen hålet igen. Förslag på vad du kan gräva ned är: hundhår, sur mjölk, torkad mynta, vitlöksklyftor, lök eller fläderblad i tunneln. Gör sedan om detta en gång i veckan tills det är slut på högarna.

LÄS OCKSÅ: Veronicas smarta tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar 

Foto: Getty Images

Jaga bort mullvaden med ljudvågor och vibrationer

Mullvaden gillar varken ljudvågor eller vibrationer. För att skapa ljudvågor kan man stoppa ned en glasflaska i marken. Då kommer vinden att skapa ett orgelljud som stör mullvaden. Man kan också prova att skapa ljud genom att trä flaskor över armeringsjärn, det ger samma läte. Vibrationer bildas när du klipper gräsmattan, så gör det ofta.

Mullvadsskrämmor och vindsnurror

Det finns också särskilda mullvadsskrämmor att köpa. Eller så använder man sig av små vindsnurror som ger ifrån sig ett knarrande ljud. Skulle detta inte fungera så kan det vara så att det är en sork eller en extremt envis mullvad. 

Foto: Getty Images

Köp mullvadsbekämpningsprodukter i handeln

Det finns en uppsjö av prylar som sägs jaga bort mullvaden. Men de är väldigt dyra och tyvärr vittnar många om att de inte fungerar eller bara fungerar halvbra. Gör bra research och prata runt med andra som haft problem innan du eventuellt handlar.

LÄS OCKSÅ: Annelies smarta tips i trädgården håller alla getingar borta  

Fungerar inte det så testa detta:

Anlita en mullvadsexpert/firma

Fungerar inget av ovanstående så kan man anlita en expert som fångar in mullvaden. Det är nämligen inget som rekommenderas att man gör själv. De kan hjälpa till med både utrotning, fällor och annat. 

Även på golfbanorna är mullvaden ett stort problem. Foto: Getty Images

Arrangera fällor

Om man ska sätta ut fällor ska de vara testade och typgodkända av Naturvårdsverket för att få användas. 2015 godkände Naturvårdsverket en slagfälla som dödar djuret, inte bara fångar, och som finns på nätet. Det kan tyckas drastiskt men för de som haft problem med mullvadar i flera år och inget annat fungerat kan det ibland vara enda utvägen. Är det en fälla som bara fångar in måste man vittja dem varje halvtimme, annars anses det som djurplågeri, och det kan ju vara svårt om man jobbar. 

”Folk spenderar en förmögenhet på mullvadsproduker som är bluff”

Paul Gerber, utbildad agronom och företagsekonom, som har arbetat med skadedjursbekämpning under många år är en riktig mullvadsexpert, och han menar att det bara finns ett sätt som fungerar:

– Fånga in dem och döda dem. Att fånga in en mullvad levande går nästan inte, en sådan fälla måste vittjas varje halvtimme dygnet runt och vem kan göra det? Och vad ska man sedan göra av mullvaden? 

– Mina fällor är prövade av Naturvårdsverket och i dem dör de omedelbart, så inget lidande. Många spenderar en förmögenhet på dyra mullvadsprodukter men de är bara bluff allting om du frågar mig. Mullvadar är inte fridlysta i Sverige, det är inte olagligt att döda dem men en del anser det vara oetiskt. 

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen att bli av med myror – så här gör du 

Mullvaden äter 50 procent av sin kroppsvikt per dygn. Foto: Getty Images

 

Mullvaden (Talpa europaea)

Mullvaden som hör till smådäggdjuren finns i hela södra Sverige upp till Vänern och Vättern. Man brukar säga att de främst förknippas med jordbruksmark och trädgårdar där man ser de så typiska mullvadshögarna, men de finns även i lövskogar. 

Det som avgör hur många mullvadarna blir på ett ställe är inte vad som växer utan hur mycket föda som finns i jorden samt hur jordmånen är. Om den inte är för torr och sandig eller helt vattendränkt kommer mullvaden att trivas eftersom den då enklare kan gräva sina gångar och hitta mat. Är det fet mulljord finns mycket föda och då kommer grävlingarna att föröka sig fort, medan de blir färre i mager jord på hedar och i skogsplanteringar. 

Det är mycket ovanligt att ha sett en levande mullvad eftersom de vistas i sina gångar under jorden större delen av sitt liv. Gångsystemet är förgrenat och i flera nivåer, tvärsnittet på de ovala gångarna är ungefär 4 centimeter höga och 5 centimeter breda. De finns i det översta jordtäcket, och kan skapa gångar ovan jord (blir som vallar och fåror), då födan är som störst där, men fortsätter ofta en meter ned. På vintern gräver de gärna längre ned av naturliga skäl. 

Den totala längden på gångsystemet kan variera, och ofta förbinder olika mullvadar sina gångar med varandra, mellan 100-200 meter i längd och inom en yta från ett par hundra till över 1000 kvadratmeter.

I anslutning till gångarna bygger de även en eller flera bokammare där de samlar en boll av gräs och blad som de hämtar uppe på marken. Är det en fuktig plats kan de också anlägga en boplats i stora mullvadshögar.

Mullvaden är vaken dygnets alla timmar, den jobbar i fyra och vilar sedan i fyra. Grävaktiviteten under sommaren är rätt liten eftersom födotillgången är stor, sedan i mitten av september drar det i gång intensivt igen. 

Födan består framför allt av daggmaskar som kompletteras med jordlevande insektslarver av skalbaggar, tvåvingar och fjärilar, men också näbbmöss, snäckor, grodor, smärre kräldjur och sniglar. Mullvaden äter 50% av sin kroppsvikt per dygn. 

Utseendemässigt har mullvaden en cylindrisk kropp på cirka 15 centimeter, sammetsartad svart päls, stora ljusa grävskovlar på frambenen och en tillspetsad ljusröd nos. I Sydeuropa finns flera mullvadsarter som är mycket lika den nordiska. I Tyskland och Schweiz är den fridlyst.

Källa: Naturvårdsverket, Nordens däggdjur (Norstedts), Gardena.com, Viivilla.se, Mullvadbort.nu, SR, Rentokil.se, Mullvadsjägaren.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!