<p>Mördarsniglar – har du problem med de här små krabaterna? Vi har knepen.</p>
1 av 2: <p>Mördarsniglar – har du problem med de här små krabaterna? Vi har knepen.</p> Foto: Leif Gustafsson
Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.
2 av 2: Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart. Foto: Richard Ström

Bästa knepen för att bli av med mördarsniglar för gott

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. De är otrevliga att se och är svåra att bli av med.

Här hittar du massor av tips på hur du handskas med mördarsniglarna och blir av med dem för gott.

Håll ordning i trädgården 

Städa runt trädgårdslandet och rabatterna så att sniglarna inte kan söka skydd där. Ta bort fallfrukt och annat lockande. En dåligt skött kompost, lövhögar och högt gräs kan också ge sniglarna mat, skydd och en bra miljö för äggläggning.

 

LÄS OCKSÅ: Slipp myror – med helt vanlig popcorn

 

Vattna på morgonen    

Vattna på morgonen och inte på kvällen. Sniglar är nattaktiva djur och gynnas av att det är fuktigt på nätterna. Vattna direkt på växterna och inte på hela gräsmattan.


Bekämpa mördarsniglarna tidigt

Börja helst bekämpningen på våren. Då har man en begränsad population, det är ungsniglarna som inte kommit i gång och lagt ägg.
 

Samla in sniglar tidig morgon

Samla aktivt in sniglar – särskilt tidig morgon och kväll när de är aktiva. Det är arbetskrävande men effektivt om det utförs regelbundet varje dag under flera veckor.

 

LÄS OCKSÅ: Fånga mördarsniglarna med hjälp av öl-fälla

 

Så dödar du mördarsniglarna

 • Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.  
 • Sniglarna kan klippas itu cirka 5 millimeter från huvudändan eller avlivas i kokande vatten. Då dör de snabbt och smärtfritt och kan sedan grävas ned.
 • Plocka dem med stekpincett och lägg dem i en dunk med koncentrerad spolarvätska. De dör direkt, sjunker till botten och det luktar ingenting. Sedan får man tömma dunken och gräva ned. Men låt inte vätskan bli för utspädd – då dör de inte direkt.
 • Gräv hål som bildar fällor och ställ ned en skål med öl eller en öppen flaska öl för att locka dit sniglarna. Töm fällan dagligen.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorstipsen för en finare trädgård

 

Andra tips mot mördarsniglar

 • Lägg ut kalk och sågspån som en barriär runt trädgården eller de växter man vill skydda. Det hindrar sniglarna från att komma in. Nackdelen är att barriären luckras upp vid regn och då får man lägga ut mer. Kaffesump och mosad rabarber sägs också kunna ha effekt.
 • Hästkastanjer som samlats in på hösten kan malas och läggas ut runt trädgården eller växter man vill skydda. Forskare i Österrike har funnit att sniglarna inte tål kastanjeblandningen och håller sig borta.
 • Tvätta eller byt jord och krukor på nya plantor innan du sätter ut dem i trädgården för att förhindra att små sniglar eller snigelägg sprids.
 • Särskilda elstängsel stänger ute mördarsniglarna och gör bekämpningen innanför effektiv.
 • Använd särskilda motmedel. I Sverige finns tre godkända produkter som får användas av privatpersoner - Ferramol Snigel Effekt, Snigel Fritt och Nemaslug.
 • Både Ferramol Snigel Effekt och Snigel Fritt innehåller järnfosfat. Sniglarna dör då de äter ämnet. Ferramol Snigel Effekt säljs också under namnen Tanaco Snigelgift, CurEra Snigel, Greenline Snigelgift, Tanaco Snigelmedel, Greenline Snigelmedel. Ferramol Snigel Effekt och Snigel Fritt har båda funnits på marknaden sedan 2001.
 • Skaffa en anka, de äter sniglarna med god aptit och är kanske det effektivaste sättet att bli av med sniglarna. En annan fördel med ankor är att de gödslar trädgårdslandet efterhand. Problemet kan vara att de även äter småplantor. I nysådda land kan de alltså bli lite väl effektiva. 

 

LÄS OCKSÅ: Enklaste knepen för att slippa myrorna

 

(Källor: Odla.nu, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och bioforsk.no)

 

Testa dina kunskaper om mördarsniglar här!

FAKTA

Spansk skogssnigelFoto: Richard Ström
* Kallas mördarsnigel på grund av sin stora aptit och för att den ibland äter upp andra av sin art.
*  Är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men färgen kan variera från nästan svart till orange. Blir 7- 15 cm lång.
* Har sitt ursprung på den Iberiska halvön. I Sverige har den inga naturliga fiender.
* Trivs bäst i 8- 10 plusgrader. Milda vintrar och regniga somrar är idealiska förhållanden.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande