Mördarsnigelns värsta fiende – den räddar din trädgård

Den kanske ser lite äcklig ut, men pantersnigeln är bra för din trädgård och tar hand om växtavfall.

Foto: Getty Images

1 av 4: Den kanske ser lite äcklig ut, men pantersnigeln är bra för din trädgård och tar hand om växtavfall.

Pantersnigeln kan bli 10 till 20 cm.

Foto: Getty Images

2 av 4: Pantersnigeln kan bli 10 till 20 cm.

Pantersniglarna är mördarsnigelns fiende.

Foto: Getty Images

3 av 4: Pantersniglarna är mördarsnigelns fiende.

Pantersnigeln är mest aktiv på natten.

Foto: Getty Images

4 av 4: Pantersnigeln är mest aktiv på natten.

Massor av folk känner inte till pantersniglarna.

De ser otäcka ut men kan rädda din trädgård.

De äter ingen växlighet – men dödar mördarsniglarna!

Andra har också läst

Mördarsniglar vill ingen ha i sin trädgård. Detta eftersom de förstör och äter upp nästan all växtlighet och dessutom förökar sig i rasande fart.

LÄS OCKSÅ: Bästa mördarsnigel-fällan gör du själv – enkelt och gratis 

Men de skall inte förväxlas med pantersniglarna som också finns i din trädgård. Många verkar inte ens känna till dem och om de ser dem förstår inte att de är en annan sort som inte alls är farliga, trots att de kan se ”läskiga” ut. Tvärtom! De angriper inte dina levande växter och gör bara nytta genom att omvandla växtavfall till mull. Och bäst av allt - de ger sig ofta på mördarsniglarna och skadar dem, ofta så pass mycket att de faktiskt dör! 

Foto: Getty Images

Fläckig färgteckning/svarta prickar - därav namnet

Pantersnigeln förväxlas tyvärr alldeles för ofta med den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, och folk dödar dem helt i onödan. Men tittar man noga så ser man att pantersnigeln har svarta prickar/fläckig färgbeteckning i svart, grått och vitt på kroppen, därav artens trivialnamn. Det förekommer dock även enfärgade grå till svarta och även vita individer, och kroppslängden som fullvuxen är 10 till 20 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte om mördarsniglar – 19 saker 

Trevligt djur & kompostsnigel enligt snigelexperten

Pantersnigeln (Limax maximus) tillhör familjen kölsniglar och snigel-experten Ted von Proschwitz kallar den till och med för ”ett trevligt djur” och ”kompostsnigel” eftersom den främst äter dött växtmaterial. Den förökar sig inte lika snabbt som mördarsnigeln och lägger heller inte lika många ägg åt gången. Tyvärr äter mördarsniglarna upp pantersniglarnas ägg om de får chansen.

LÄS OCKSÅ: Ytterligare en genialisk mördarsnigeldödare – ölfällan! 

Pantersnigeln håller sig gärna nära där människor bor samt i trädgårdar och parker, men har även börjat sprida sig ut i naturliga lövskogsmiljöer. Den är en omnivor och är aktiv främst på natten, dagen tillbringar den på någon fuktig och skyddad plats. Till exempel kan man hitta den under en sten eller ett omkullfallet träd, liksom fuktiga källare där den gärna gömmer sig.

Spridit sig hit söderifrån via plantor och jord

Den är en införd art men har funnits i Sverige länge utan att göra så mycket väsen av sig. Pantersnigeln har spridit sig till Sverige från Mellaneuropa och det sker huvudsakligen med plantor och jord. Den förekommer sporadiskt i Syd- och Mellansverige, i Norrland har man hittat några enstaka fynd.  

Så när du går på snigeljakt nästa gång, var observant så att du inte tar kol på pantersniglarna också. De är faktiskt dina bästa vänner i kampen mot mördarsniglarna!

Källa: Odla.nu, Ted von Proschwitz, Wikipedia, Göteborgs Naturhistoriska museum

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande