Oktober är den månad då flest ärenden om råttsanering anmäls.
1 av 2: Oktober är den månad då flest ärenden om råttsanering anmäls. Foto: Colourbox
För att få bort råttorna används numera främst olika sorters fällor.
2 av 2: För att få bort råttorna används numera främst olika sorters fällor. Foto: Colourbox

Larmet: Mer problem med råttor i svenska städer

Råttor orsakar allt oftare problem i våra städer. Det är inte säkert att de blivit fler, men råttorna märks mer när byggprojekt under marknivå driver upp dem på gator och torg. Matrester bland skräp och sopor ger gott om föda.

När det blir kallt på hösten vill råttor gärna flytta inomhus. Och varför inte till någon människas varma, sköna hus eller lägenhet?

Oktober är den månad då flest ärenden om råttsanering anmäls, enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Samtidigt ökar det totala antalet utryckningar på grund av råttor för varje år, enligt flera saneringsbolag.

– Ingen kan säga säkert att råttorna blivit fler, men vi tror att det skett en viss ökning. De har onekligen gott om föda. Titta bara hur det ser ut i en park efter en helg, med pizzabitar och annat, säger Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

LÄS MER: Bli av med råttor – här är 16 bra knep att ta till 

Råttor tar sig in i flerfamiljshus

Det är inte bara villor och andra småhus som drabbas.

– Problemet blir ju större när råttor tar sig in i källare i gamla flerfamiljshus, där det kanske finns trasiga rör och brunnar utan galler, påpekar Franzén.

Forskaren Pavel Bína på Artdatabanken ser inget vetenskapligt belägg för att råttorna blivit fler.

– Jag tror inte att de är fler nu än för 20 eller 40 år sedan. Det är snarare så att vi märker dem mer, säger Pavel Bína.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen räknar antalet råttor

Men osäkerheten är stor.

– Ingen är tillräckligt intresserad för att räkna antalet råttor. Det vi har att gå på är antalet upplevda observationer, konstaterar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Hans bedömning är dock att råttorna i våra städer blivit fler.

– Den bilden är samstämmig över hela västvärlden. Råttorna har så goda förutsättningar att överleva. Vi har ett samhälle som producerar avfall och sopor i stor mängd. Maten är oändlig, resonerar Kjellberg.

LÄS MER: Se upp i skogen! Älgflugan bits och vill övervintra på dig 

Ta bort råttor med fällor i första hand

För att få bort råttorna används numera främst olika sorters fällor.

– Gift är man sparsam med i dag. Det är en sista utväg, med de stränga kemikalieregler vi har, säger Håkan Franzén.

Trygg-Hansa bedömer att man tillsammans med bolaget Nomor kommer att göra cirka 35 000 råttsaneringar i år, vilket kan jämföras med drygt 31 000 förra året.

Anticimex har gjort 43 000 utryckningar mot råttor hittills i år, vilket pekar mot en något högre årssiffra än de drygt 57 000 som gjordes 2017.

LÄS MER: Bli av med råttor – här är 16 bra knep att ta till 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!