”Det gick väldigt fort och plötsligt var de över hela mig, svarta flugor över hela min kropp och i nacken och hårbotten. Till och med i ansiktet kröp de – det var fruktansvärt”, säger Kristina.
1 av 3: ”Det gick väldigt fort och plötsligt var de över hela mig, svarta flugor över hela min kropp och i nacken och hårbotten. Till och med i ansiktet kröp de – det var fruktansvärt”, säger Kristina. Foto: Privat
Kristina har aldrig varit med om något liknande, trots att hon ofta är i skogen. Och hon är inte ensam – många läsare har hört av sig om besvärande älgflugor och flera vågar inte vistas i skogen under hösten längre.
2 av 3: Kristina har aldrig varit med om något liknande, trots att hon ofta är i skogen. Och hon är inte ensam – många läsare har hört av sig om besvärande älgflugor och flera vågar inte vistas i skogen under hösten längre. Foto: Istock
3 av 3

Kristina, 32, blev attackerad av en svärm älgflugor: ”Riktigt vidrigt”

Skräckslagna läsare har hört av sig till oss om aggressiva älgflugor som attackerar i grupp när de är i skogen. 

Älgflugorna kryper in under kläder och suger sig fast på kroppen och i hårbotten.

– De var till och med i ansiktet, och min hund var alldeles svart av flugorna, berättar Kristina Ragnarsson.

Efter vår artikel om älgflugor har massor av läsare hört av sig till oss och berättat hårresande historier. En av dem är Kristina Ragnarsson, 32, från Trödje utanför Gävle. Hon älskar att gå i skogen med sin hund, och gärna för att plocka svamp. Och det var precis det hon skulle göra för två veckor sedan när något hände.

– Jag och min hund går ofta ut här i skogen i närheten av där vi bor, och denna gång skulle jag plocka svamp. Vi tog fyrhjulingen cirka två kilometer in i skogen där jag hittade ett fint kantarellställe, säger Kristina.

”Det var svarta flugor över hela min kropp”

Kristina började plocka av de fina kantarellerna när hon plötsligt kände något konstigt.

– Det hördes ingenting, var helt tyst, men så såg jag att det kröp små svarta kryp på mina kläder och när jag tittade upp var det en hel svärm omkring mig. När jag sedan tittade på hunden var han helt svart!

– Det gick väldigt fort och plötsligt var de över hela mig, svarta flugor över hela min kropp och i nacken och hårbotten. Till och med i ansiktet kröp de – det var fruktansvärt!

”Det hördes ingenting, var helt tyst, men så såg jag att det kröp små svarta kryp på mina kläder, och när jag tittade upp var det en hel svärm omkring mig. När jag sedan tittade på hunden var han helt svart”, berättar Kristina om älgflugeattacken. Foto: Istock

”De hängde som klasar i mitt hår, men satt fast som klister”

Snabbt som attan sprang Kristina och hunden tillbaka till fyrhjulingen och körde i väg hemåt. 

– Men jag tvingades stanna efter en bit för att det gjorde så ont på huvudet, i hårbotten, där de bet. Jag såg hur de hängde i klasar i mitt hår också , men de satt som klister och jag fick dra bort dem. Några kröp också ned i bröstlinningen. Jag fattade fortfarande då inte vad det var men det var så äckligt!

Kristina körde vidare hem med hunden och letade fram en luskam. Men kammen fastnade flera gånger på grund av att flugorna satt som klister i håret. 

– Jag använde luskammen på min hund också . Sedan slängde jag av mig alla kläder och rakt in i tvättmaskinen, hoppade in i duschen och skrubbade mig överallt. Det kändes så äckligt, riktigt vidrigt var det.

Kristina fick såriga bölder på huvudet och därefter en allergisk reaktion i halsen av älgflugorna. Hennes hund var helt svart av älgflugor.

Fick böldblåsor och sår i huvudet

Även efteråt när Kristina väl hade fått bort älgflugorna på kropp, huvud och i håret fick hon fortsatta besvär.

– Det var som böldblåsor som sedan blev till sår i hårbotten. Det kliade på flera ställen på kroppen i flera dagar efteråt och jag fick ett bett precis vid nyckelbenet. Sedan fick jag en allergisk reaktion. Jag har problem med allergi, och blev öm och fick klåda i halsen, men efter att jag hade tagit sex tabletter så släppte det tack och lov. 

Kristina säger att hon aldrig har varit med om något liknande. Och då är hon ändå väldigt ofta ute i skogen, både i år och tidigare år. 

– På sin höjd har jag sett tre-fyra älgflugor. Men aldrig på detta vis. De kom i en jättestor svärm och attackerade mig. Och det är läskigt för de låter inte ens, så man blir inte förvarnad, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!