Kasta inte bort mördarsniglarna – ät upp dem

Man kan faktiskt tillaga och äta upp de leverfärgade mördarsniglarna. Vända onytta till nytta. Här kan vi prata extremt lokalproducerad mat.

Man kan faktiskt tillaga och äta upp de leverfärgade mördarsniglarna. Vända onytta till nytta. Här kan vi prata extremt lokalproducerad mat.

Foto: Fotolia

1 av 5

Näringsmässigt innehåller en mördarsnigel cirka 5 % kolhydrater, 0,5 % fett och 7 % protein.

Näringsmässigt innehåller en mördarsnigel cirka 5 % kolhydrater, 0,5 % fett och 7 % protein.

Foto: Fotolia

2 av 5

Krögaren David Kallós fick nog när mördarsniglarna åt upp allt i hans örtträdgård Maryhill i Lund. Då tänkte han att han skulle ge igen med samma mynt!

Krögaren David Kallós fick nog när mördarsniglarna åt upp allt i hans örtträdgård Maryhill i Lund. Då tänkte han att han skulle ge igen med samma mynt!

Foto: Youtube

3 av 5

I Frankrike och andra länder äter man sniglar och kallar det för delikatess, även om det inte just är mördarsniglar. Men sniglar som sniglar, eller?!

I Frankrike och andra länder äter man sniglar och kallar det för delikatess, även om det inte just är mördarsniglar. Men sniglar som sniglar, eller?!

Foto: Fotolia

4 av 5

Så här ser mördarsnigel-toasten ut som krögaren David Kallós lagade till. Sugen?

Så här ser mördarsnigel-toasten ut som krögaren David Kallós lagade till. Sugen?

Foto: Youtube

5 av 5

Skulle du kunna tänka dig att tillaga och äta mördarsniglar?

Det finns flera som gör det, bland annat krögaren David Kallós.

Här serverad på en toast med morötter, bacon och persikor. Testa!

Andra har också läst

Nej, det är inte första april, och nej, det är inget skämt. Man kan faktiskt tillaga och äta upp de leverfärgade mördarsniglarna. Vända onytta till nytta. Här kan vi prata om extremt lokalproducerad mat. Och enligt uppgift ska det till och med smaka helt okej.

Foto: Fotolia

Men visst, när man ser de slemmiga sakerna som äter upp allt i ens trädgård är det kanske inte direkt hungrig man blir. Dock vet vi att man i Frankrike och andra länder äter sniglar och kallar det delikatess, även om det inte just är mördarsniglar. Men sniglar som sniglar, eller?!

LÄS OCKSÅ: 19 saker du inte visste om mördarsniglarna 

Man måste få bort det tjocka slemmet först

Till att börja med måste man få bort slemmet, och det får man genom att strö salt över dem och sedan skölja dem under rinnande vatten i en sil. Det är det tjocka slemmet som gör att inte ens de djur som vanligtvis äter sniglar vill äta den spanska skogssnigeln, som mördarsnigeln heter.

Foto: Youtube

Därefter kokar man sniglarna, rensar dem och kryddar, innan man till exempel serverar dem på en toast med bland annat morötter, bacon och persikor. 

Krögaren David Kallós gör snigel-toastar

Den som lanserat detta stort är krögaren David Kallós som fick nog när mördarsniglarna åt upp allt i hans örtträdgård Maryhill i Lund. Då tänkte han att han skulle ge igen med samma mynt! Till vardags driver han restaurang Brogatan i Malmö och älskar att prova nya maträtter. Men till skillnad från andra rätter fick han den här gången jobba ”mot” maten. 

– Ofta försöker jag framhäva råvarans karaktär, här har jag gjort tvärtom, jag har dolt snigelsmaken allt vad jag har kunnat, har David berättat för TT.

LÄS OCKSÅ: Bli kvitt mördarsniglarna – med enbart tejp! 

Foto: Yotube

Innehåller extremt lite fett, mest protein 

Cirka fyra timmar tog det att både plocka, förvälla, hacka och steka 20 mördarsniglar som till slut blev snigeltoastar med bland annat bacon, lök och färsk chili.

Men han är långt ifrån ensam. Engelska TV-kocken Hugh Fearnley-Whittingstall har tagit fram flera recept för de som vill testa på att äta de avskydda och slemmiga djuren. Han får bort slemmet med hjälp av hett vatten och ättika innan han kokar dem i vatten med buljong och sedan tillsätter tomatsås. Andra gånger fyller han dem med örter och kryddor och smörjer in dem med smör och tillsätter chilli och vitlök för att skapa en snigel-satay. 

LÄS OCKSÅ: Mördarsnigelåret – så bir det i sommar 

Näringsmässigt innehåller en mördarsnigel cirka 5 % kolhydrater, 0,5 % fett och 7 % protein. Men tänk på att när de är råa har de, precis som kyckling, flera otrevliga bakterier och parasiter i sig.

Här lagar krögaren David Kallós till sina snigel-toasts.

Foto: Youtube

Ska du följa Kallós recept på snigel-toast, gör så här:

1. Lägg cirka 20 sniglar i ett durkslag, strö på rikligt med salt och spola bort slemmet som frigörs.

2. Koka nu upp rikligt med vatten, lägg i sniglarna och låt koka cirka en halv minut.

3. Nu kan du fiska upp sniglarna och gör om samma procedur med rent vatten cirka 5 gånger.

4. Koka upp annat vatten med 1 morot, 1 lök, 1 lagerblad och sniglarna i cirka 10 minuter.

5. Skär upp sniglarna i buken och skrapa ut innehållet. Det kvarvarande " skalet" hackar du fint.

6. Dela 2 persikor (eller annan frukt) i halvor och ta ut kärnan. Salta och strö därefter på lite socker och paprikapulver. Sätt in i ugn 175 grader 5- 10 minuter.

7. Stek 4 brödskivor i smör och låt det överflödiga fettet rinna av på papper.

8. Nu fräser du baconet (ett paket tärnat) tills det får färg, då lägger du i den hackade löken (både vitlök och vanlig), chilin och vitlöken.

9. När löken är stekt, vänd ner snigelhacket och 1 dl hackade örter.

10. Nu är det bara att lägga snigelröran på toastskivorna med en persika ovanpå. Klart!

LÄS OCKSÅ: Här är blommorna som mördarsniglar skyr som pesten 

Här kokas mördarsniglarna.

Foto: Youtube

Vill du inte äta dem själv kan du göra klimatsmart mat till din hund eller katt. Det är Facebooksidan ”Äta Mördarsniglar, Escargot Espagnol”, som tipsar:

Grundrecept mördarsniglar:

1. Plocka sniglarna, men se till att inte få i dig något, alltså inget för små barn.

2. Låt sniglarna leva på vegetabilier några dagar.

3. Låt dem vara utan mat två dagar.

4. Stoppa dem i frysen (minst plågsamma avlivningen) eller gå direkt till steg 5.

5. Tvätta bort slemmet i vatten och vinäger (hälften av varje) upprepa tre gånger.

6. Koka 8 minuter

7. Laga något till dig själv eller katten

Katt och hundmat av mördarsniglar:

3 hg kokta sniglar (se grundrecept)

0,5 hg torra ärter

1 hg grovriven potatis

1,5 hg grovrivna morötter

0,5 hg grovrivna kålrötter eller andra rotfrukter

0,5 hg hackad vitkål

0,5 hg korngryn

1. Lägg ner ärtorna en gryta, täck med vatten och låt stå över natten.

2. Finfördela sniglarna, häll i ärtgrytan och låt röran koka i 1,5 timme.

3. Fyll sedan på med 1,5 dl vatten och lägg i potatisen, grönsakerna och korngrynen. 

4. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 20 minuter under omrörning. 

5. Stäng av plattan och låt koka på eftervärmen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer