Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huggormarna till vänster och snoken till höger är ganska lätta att se skillnad på, men det är inte alltid lika enkelt ute i naturen.Huggormarna till vänster och snoken till höger är ganska lätta att se skillnad på, men det är inte alltid lika enkelt ute i naturen.Huggormarna till vänster och snoken till höger är ganska lätta att se skillnad på, men det är inte alltid lika enkelt ute i naturen.
1 AV 2
Påsar med människohår • Vita papershjärtan • Kartongrullar
2 AV 2
Huggormarna till vänster och snoken till höger är ganska lätta att se skillnad på, men det är inte alltid lika enkelt ute i naturen.
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Huggorm eller snok – så ser du skillnad på svenska ormar

Hur många ormarter finns det i Sverige? Hur ser man skillnad på huggorm och snok? Och är kopparödlan en orm eller inte? 

Vi reder ut skillnaden mellan de svenska ormarna och förklarar varför de är fridlysta.

Vilka ormar finns i Sverige?

I Sverige finns tre sorters ormar samt en ödla som påminner om en liten orm; kopparödlan/kopparormen. Huggorm, snok och hasselsnok finns över stora delar av landet och på våren och sommaren kan man ibland se en huggorm sola sig i ett stenröse eller en snok simma vid badbryggan. Vi reder ut de olika ormarnas kännetecken samt hur du ser skillnad på huggorm, snok och hasselsnok. Dessutom ger vi tips på hur du ska göra för att undvika ormar på tomten – du får nämligen inte döda dem, då de är fridlysta.

Huggorm – så känner du igen den

Huggormshanen är mer gråsvart medan honan är mer brungul.Huggormshanen är mer gråsvart medan honan är mer brungul.Huggormshanen är mer gråsvart medan honan är mer brungul.
Huggormshanen är mer gråsvart medan honan är mer brungul. Foto: Shutterstock

Kanske har du fått lära dig att huggormar alltid har sicksackmönster på ryggen? Detta stämmer dock inte alltid, då de även kan vara helt svarta eller ha ett mer oregelbundet mönster, såsom fristående trekantiga fläckar. Hanarna är oftast grå med mönster medan honorna är mer bruna eller gulaktiga med mörkare sicksackband. 

Huggormar är oftast mer rädda för oss människor än vi är för dem och de går inte till attack mot människor. Däremot kan de behöva försvara sig genom att bita, om en människa exempelvis råkar trampa på dem eller stöter till dem med handen. Även om huggormens gift är giftigt även för människor är det ytterst sällan någon fara för livet. Dock ska man alltid uppsöka vård om man blivit biten av en huggorm.

Hur ser snoken ut? 

En snok med tydliga gula prickar bak i nacken.En snok med tydliga gula prickar bak i nacken.En snok med tydliga gula prickar bak i nacken.
En snok med tydliga gula prickar bak i nacken. Foto: Shutterstock

Snoken är grå eller svart och känns oftast igen på de gula eller vita fläckarna bak på nacken/vid kinden. Snokens kropp är jämntjock hela vägen ned till svansen och den blir längre än huggormen, upp emot 130 centimeter lång. Om man ser många snokar visar det på att miljön där man vistas är frisk och rik.

Så ser du skillnad på huggorm och snok

Gula prickar: Om nu både huggormar och snokar kan vara enfärgade, hur ser vi då skillnad på dem? Jo, snoken har nästan alltid en gul fläck på vardera kinden/bak på nacken. 

Huvudformen: Okej, nästan alltid gula prickar, så om ormen inte har det, hur ser vi då skillnad? Jo, de flesta huggormar har ett ganska stort, platt, trekantigt huvud medan snoken har ett litet som inte är trekantigt. 

Kroppsformen: Huggormens kropp smalnar tydligt av mot svansen medan snokens är mer jämntjock.

Ögonen: Ett annat sätt att skilja en huggorm från en snok är på ögonen; om pupillen är rund är det en snok och är den smal och lodrät är det en huggorm.

Hur ser hasselsnoken ut?

Ser du skillnad på den här hasselsnoken och en huggorm?Ser du skillnad på den här hasselsnoken och en huggorm?Ser du skillnad på den här hasselsnoken och en huggorm?
Ser du skillnad på den här hasselsnoken och en huggorm? Foto: Istock

Hasselsnoken är en ganska liten, grå- eller brunaktig snok med släta fjäll som kan bli upp till 80 centimeter lång, men oftast är kortare. Huvudet är litet och skiljer sig bara en aning mot övriga kroppen. Ögonen har en rund pupill och brunaktig iris. En mörkbrun linje löper längs huvudets sida ungefär från näsöppningen, genom ögat och till nacken eller en bit bakåt.

Hanen har ofta en större andel rödbruna pigment i skinnet, medan honan är mer gråbrun. Hasselsnoken kan vid hastig anblick förväxlas med huggorm, men hasselsnoken har, liksom snoken, runda pupiller.

Kopparödla eller kopparorm – orm eller ödla?

Kopparödlan kallas även kopparorm eller ormslå.Kopparödlan kallas även kopparorm eller ormslå.Kopparödlan kallas även kopparorm eller ormslå.
Kopparödlan kallas även kopparorm eller ormslå. Foto: Istock

Kopparödlan, som också lite förvirrande kan kallas kopparorm eller ormslå, är helt enkelt ingen orm utan en brun-, grå- eller kopparfärgad ödla som saknar ben. Den kan förväxlas med hasselsnok men saknar hasselsnokens mörka teckning på huvudet. Om kopparödlan fångas av ett rovdjur kan svansen lossna.

Därför är svenska ormar fridlysta

Förr i tiden avlivade människor huggormar vilket innebär att huggormarna, liksom alla andra svenska ormarter, i dag är fridlysta. Att de är fridlysta innebär att man inte får döda dem, eftersom man vill att arten ska bestå och kunna föröka sig. 

Samtidigt kan det förstås kännas obehagligt att ha ormar, framför allt huggormar, på tomten, så det är tillåtet att fånga in och flytta dem. Däremot är det viktigt att man är van att handskas med ormar när man gör det. Om det inte är möjligt att fånga och flytta huggormen, får huggormen i undantagsfall dödas. Här kan du läsa expertens tips på hur du flyttar ormen från tomten eller huset.

Så undviker du huggormar i trädgården

Om du vill undvika huggormar på tomten eller i trädgården kan du...

• …hålla gräset kortklippt.

• …se till att komposter och lövhögar inte ligger tätt inpå huset.

• …avlägsna rishögar och stenrösen.

• …täta stenmurar och husgrunder.

• …kontrollera näten för källarventiler.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet