Höstens råttinvasion är här – väntas bli värre än någonsin
Antalet råttsaneringar spås slå alla rekord i år.
Råttinvasionen har nämligen kommit tidigare än vanligt – och redan i somras var det många saneringar.
– De har förökat sig kraftigare än vanligt vilket innebär större problem, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Med hösten och kylan söker sig råttorna inomhus för att ta skydd. Vanligtvis tar råttinvasionen fart i oktober då råttorna söker sig till värmen, men i år har råttorna kunnat festa loss på mer än bara fallfrukt och den vanliga mängden skräp. På Trygg-Hansa tror man att det bland annat bor på att många svenskar har semestrat i Sverige i år och att våra parker, stränder och gator varit fulla av rester och skräp – något som är en festmåltid för råttorna.
– Faktum är att det var väldigt hektisk redan under sommaren sett till antalet råttsaneringar och hösten ser nu ut att slå alla rekord, säger Håkan Franzén.
Råttor inomhus innebär ökad skaderisk
Nomor, som är ett av alla företag som gör skadedjurssaneringar, har redan gjort lika många gnagarsaneringar i år som hela 2019 – trots att den värsta säsongen ännu inte börjat ordentligt.
Det bästa för att förebygga att råttorna tar sig in i ditt hus är att ta bort allt som ger dem föda och skydd. Fallfrukt, matsvinn och annat skräp i trädgården kan lätt locka till sig gnagarna.
– Råttor som söker sig inomhus medför inte bara obehag och illaluktande avföring, utan framför allt en ökad skaderisk. Råttor gnager ofta på elkablar vilket kan orsaka brand, men de förstör även byggkonstruktioner när de bygger bo i väggar och isolering, säger Håkan Franzén.
Människors skräp matar råttorna
Antal råttsaneringar har ökat varje år de senaste tio åren. Håkan Franzén ser två klara orsaker. Dels får vi ett varmare klimat vilket gynnar råttorna och dels lämnar vi människor efter oss mycket skräp och rester vilket gör att råttorna hela tiden har tillgång på föda. Mest ökar det i storstäderna och Stockholm är väldigt drabbat.
Det finns inte några regleringar där staten och kommunen ska ta ansvar för att förebygga råttor, utan varje fastighetsägare måste ta ansvar för sin egen fastighet. Viktigt är att alla i ett villaområde gör likadant – plockar upp sin fallfrukt, inte har öppna komposter och inte lämnar skräp framme. Även sådant som vi människor ser som skräp mumsar råttor i sig, som papper och annat skräp som ligger på marken vid överfulla återvinningsstationer.
”Det är något vi måste ta på allvar”
I villaområden ligger det mycket fallfrukt på gräsmattan. Till slut har äpplena ruttnat och då blir de svårare att räfsa upp och då föder du råttorna utanför din bostad.
– Och in i huset kommer de, det finns så mycket håligheter i ett hus, säger Håkan Franzén.
Har du väl upptäckt att du har råttor och möss i eller utanför huset ska du agera så snabbt som möjligt.
– Vänta inte, det är lika bra att ringa på en gång så de får komma ut och bilda sig en uppfattning och hur pass mycket det är, säger Håkan Franzén och fortsätter:
– Det är viktigt att gå ut och upplysa människor om det här. Det är något vi måste ta på allvar. Tillsammans måste vi minska råttstammen. Om du städar upp på tomten och ser till att de inte har något att äta, så kan de inte bygga bo. Titta på huset och täta så mycket det går, då får råttorna det tuffare.
Statistik på antal råttsaneringar som Nomor genomfört:
2011: 6 917
2012: 8 363
2013: 11 756
2014: 15 231
2015: 20 051
2016: 26 206
2017: 31 118
2018: 36 497
2019: 45 688
2020: 37 764 (per den 30/9)
Observera att statistiken endast kommer från Nomor. Det finns många fler företag som skadedjurssanering.
LÄS MER: Råttor ökar explosionsartat – så skyddar du ditt hem