Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Värme och fukt hör till silverfiskens favoriter. Men de äter både avlagringar från avlopp och lim och tapetrester.
Värme och fukt hör till silverfiskens favoriter. Men de äter både avlagringar från avlopp och lim och tapetrester.
Värme och fukt hör till silverfiskens favoriter. Men de äter både avlagringar från avlopp och lim och tapetrester.
1 AV 2
Experten berättar om de två vanligaste typerna av silverfiskar.
2 AV 2
Värme och fukt hör till silverfiskens favoriter. Men de äter både avlagringar från avlopp och lim och tapetrester.
Foto: Shutterstock

Här trivs silverfiskar – och så tar de sig in i huset

Silverfiskar älskar fukt. Ofta kan de ses i badrummet. Många tror därför att de tar sig in genom avloppsledningar.

Det är fel.

Här avslöjar vi hur de tar sig in i ditt hem – och var de trivs som bäst.

LEVA&BO Redaktionen

Hur kommer silverfiskar in i huset?

Precis som många andra småkryp så som mjölbaggar och brödbaggar, kommer silverfiskar in med varor och saker som vi tar med hem. Exempelvis kan kartonger bli fuktiga och få små mikrosvampar som silverfiskar gillar. Stärkelse från klister är också något de gillar. De kan också komma in genom att följa rörledningar på utsidan.

När de tagit sig in söker de sig sedan vidare med sina antenner dit där det är fukt, så som i badrummet.

LÄS MER: Knep och råd – så blir du av med silverfiskarna hemma

Det här är silverfisk

Silverfisk (Lepisma saccharina) är en av de vanligaste insekterna inomhus. De är snabba och gillar värme och fukt. Silverfisken har fått sitt namn utifrån färgen på sin kropp. Den kallas också silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg. De finns i hela världen i ungefär 370 arter, varav tre finns i Sverige – vanlig silverfisk, långsprötad silverfisk och ugnssmyg. En vanlig silverfisk blir 10-15 millimeter och lever i två-fyra år. Den långsprötade silverfisken blir 10-18 millimeter.

Var trivs silverfiskar?

Silverfisken är ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt.

Silverfiskar trivs där det är fuktigt, men de två olika arterna har lite olika krav på miljö. Den vanliga silverfisken håller oftast till i badrum och källare och kräver ganska hög luftfuktighet. Ofta ses den kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar. Många tror därför att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar, men det är alltså en missuppfattning.

Den långsprötade silverfisken kan hittas i något torrare miljöer. Den dödar och äter andra insekter – även de från samma släkte. Därför trivs den bakom golvlister och i bokhyllor som är platser där de kan hitta föda.

Silverfiskar lever gärna i nyproducerade bostäder, bland byggmaterial som ännu inte hunnit torka ordentligt. Foto: Istock

Silverfiskar i nyproduktion

Att upptäcka silverfiskar är ofta en otrevlig känsla och av många förknippas det ofta med snuskiga förhållanden. Men tvärtom så föredrar silverfiskar nybyggda bostäder framför gamla hus. Troligtvis beror det på att det finns mycket att äta såsom kartongbitar, isoleringsrester och annat i de nya byggmaterialen som inte hunnit torka ordentligt.

LÄS MER: Lössen som ofta dyker upp i nya hus – så här känner du igen dem och blir av med dem

Silverfiskar i sängen, sovrummet eller vardagsrummet

Om du ser en silverfisk, oavsett art, i vardagsrummet, sovrummet eller till och med i sängen gäller det att bli uppmärksam – det kan vara ett tecken på att du har en fuktskada. Silverfiskar som tagit sig upp i sängen är förstås inte trevligt. Förutom att rengöra kan du placera rödcederträ intill sängen, så bör de hålla sig borta. Här får du fler tips på hur du blir av med silverfiskar.

Vad äter silverfiskar?

Silverfiskar hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De klarar sig på de smulor som finns tillgängliga även i de mest välstädade hemmen. De gillar framför allt varor som mjöl och bröd, men äter även andra insekter. Den långsprötade silverfisken äter helst på tapetrester och andra material med mycket stärkelse. Damm och lim är två favoriter – och de klarar sig utan mat i upp till tre månader.

Se även: