Mördarsniglar är ökända för sin stora aptit och förmågan att ställa till det ordentligt i trädgårdslandet.
1 av 3: Mördarsniglar är ökända för sin stora aptit och förmågan att ställa till det ordentligt i trädgårdslandet. Foto: Tomas Leprince
<p>Sniglarna äter det mesta, däribland varandra. De har flera naturliga fiender som igelkottar och en rad fågelarter, däribland skator och ankor. <br></p><p>Scrolla ner i texten för att se bild på det omvända. <br></p>
2 av 3: <p>Sniglarna äter det mesta, däribland varandra. De har flera naturliga fiender som igelkottar och en rad fågelarter, däribland skator och ankor. <br></p><p>Scrolla ner i texten för att se bild på det omvända. <br></p> Foto: / GT ARKIV
Snigelarterna som rapporteras kunna äta fågelungar är tre arter som tillhör arion-släktet: svart- och röd skogssnigel respektive spansk skogssnigel – den så kallade mördarsnigeln.
3 av 3: Snigelarterna som rapporteras kunna äta fågelungar är tre arter som tillhör arion-släktet: svart- och röd skogssnigel respektive spansk skogssnigel – den så kallade mördarsnigeln. Foto: Colourbox

Här slukar mördarsnigeln de försvarslösa fågelungarna

Nog för att man hört om fåglar som äter mördarsniglar. Men det omvända? 

Polska forskare blev vittnen till hur mördarsniglar kalasat på fågelungar. 

– Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande, säger Katarzyna Turzańska till New Scientist.

Mördarsniglar är ökända för sin stora aptit och förmågan att ställa till det ordentligt i trädgårdslandet. Sniglarna äter det mesta, däribland varandra. De har flera naturliga fiender som igelkottar och en rad fågelarter, däribland skator. 

 

LÄS OCKSÅ: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

 


Hittade mördarsnigel i bo med fågelungar

Men nu har polska forskare gjort nya fynd och publicerat en studie där man visar hur sniglarna ger sig på långt mer än vad som tidigare uppmärksammats. 

Zoologerna Katarzyna Turzańska och Justyna Chachulska studerade häckande törnsångare nära Wroclaw när de hittade en snigel i ett bo med nykläckta fågelungar. Dagen därpå var snigeln borta och ungarna döda. Ungarnas kroppar var täckta i slem. Skadorna på deras kroppar tydde på att det var snigeln som var orsaken.

 

LÄS OCKSÅ: Ann-Christin köpte en lampa på nätet – fick en liiiten överraskning 

”Ungarna äts levande”

Forskarna kunde inte tro sina ögon. Fenomenet var inte känt bland andra ornitologer som de pratade med. Men det finns beskrivet i äldre forskningslitteratur. 

– När en snigel hamnar i ett fågelbo, antingen av en slump eller genom att aktivt ha sökt sig dit, börjar de äta av ungarna med hjälp av sin radula – tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande, säger Katarzyna Turzańska till New Scientist.

Fågelarter som inte äter sniglar tycks heller inte försvara sina ungar mot dem. New Scientist resonerar i att det kan bero på att beteendet har varit så ovanligt att fåglar inte hunnit utveckla någon försvarsmekanism. 

Snigelarterna som rapporteras kunna äta fågelungar är tre arter som tillhör arion-släktet: svart- och röd skogssnigel respektive spansk skogssnigel – den så kallade mördarsnigeln. 

 

STOR GUIDE: Från getingar till bananflugor – så slipper du skadedjur hemma 

Fakta: Spansk skogssnigel

* Kallas mördarsnigel på grund av sin stora aptit och för att den ibland äter upp andra av sin art. 

*  Är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men färgen kan variera från nästan svart till orange. Blir 7- 15 cm lång. 

* Har sitt ursprung på den Iberiska halvön. I Sverige har den inga naturliga fiender. 

* Trivs bäst i 8- 10 plusgrader. Milda vintrar och regniga somrar är idealiska förhållanden. 

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

 

LÄS OCKSÅ:

* Erik åkte på semester och lät kompisen ta in posten – se vad han kom hem till

* Så smart! Se knepet som gör det rent i mikron – utan gnugg

* Saras knep för att slippa getingar gör succé

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!