Här är elaka fästingen som slår till i vinter
Fästingarna plågar oss under sommartid.
Nu räcker inte det. Vinterfästingen har landat.
Hundfästingen som den kallas, är också extremt svår att bli av med!
Sommarfästingar känner vi alla till. Men nu kan man inte vara lugn under vintern heller. En ovanlig fästing, kallad bruna hundfästingen (Rhipicephalus sanguineus), finns här mitt ibland oss, även under vintern.
Kommer från varmare länder
Den hör hemma i medelhavsområdet, med värme och luftfuktighet som motsvarar svenskt inomhusklimat. Denna fästingart kan bära på ett flertal smittoämnen som kan infektera framför allt hund. Vintertid kommer den hit med hundar som varit i andra länder som har en behaglig temperatur.
– SVA:s senaste fall var en hund som blev importerad från Thailand, säger Anna Lundén, laboratorieveterinär på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).
Kan överföra allvarliga sjukdomar
Brun hundfästing kan infektera både hundar, katter, hästar, samt stora och små idisslare, och kan överföra allvarliga sjukdomar som babesios. Bruna hundfästingen liknar våra inhemska fästingar men hittas ofta i mycket större antal på djuret, vanligtvis hunden där den trivs bäst, och kan sitta i klasar på huden, mest runt ögonen och mellan tårna, och suger blod.
LÄS OCKSÅ: Så tar sig silverfisken in i ditt hem – och så blir du av med den
Sprids på hunddagis
Har man djur och besöker ett hus där fästingen finns kan den infekteras och föra med sig fästingen vidare till andra inomhusmiljöer. På hundhem och hunddagis kan spridningen gå i rasande fart. I vissa fall kan även människor bli utsatta för bett av denna fästing.
– Brun hundfästing kan överföra bakterier (rickettsier). Det finns flera olika rickettsie-arter som orsakar olika sjukdomar, den sjukdom som är aktuell i Europa är en relativt mild form av så kallad fästingburen tyfus, säger Anna Lundén.
Mörkertalet tros vara stort
SVA har inga uppgifter om hur många hundar som dött på grund av hundfästingen och hur vanlig parasiten är i Sverige men man tror att mörkertalet är stort.
– Vi har inga uppgifter om hur vanligt eller ovanligt det är med brun hundfästing, säger Anna. Ungefär 2-5 gånger per år får vi fästingar som visar sig vara brun hundfästing, så utifrån vad som skickas in till oss kan vi inte säga att det har ökat under senare år.
LÄS OCKSÅ: 10 prylar du måste sluta inreda med
Upprepade saneringar av hemmet
I Sverige överlever den inte utomhus någon längre tid men förökar sig väl inomhus. Har man väl fått in den inomhus krävs ibland en sanering med hjälp av saneringsfirma då de sprider sig snabbt och lägger massor av ägg, upp till 4000 ägg per fästing. Problemet är bara att den är seglivad och mycket svår att bli av med då den kan stå emot saneringar också. Enligt SVA krävs det ibland upprepade saneringar av hela hemmet, inklusive möbler, för att bli av med krypen.
Skulle man hitta fästingar på sitt djur en annan årstid än sommaren kan man skicka in dem för artbestämning till SVA.
Fakta Babesios:
Många hundar som infekteras med babesia blir inte sjuka alls. Hos de hundar som insjuknar ses olika grader av symtom. I många fall är infektionen relativt lättbehandlad och hunden blir snabbt frisk, även om en del hundar drabbas av komplikationer och avlider. Symptom ses normalt inom en till tre veckor efter det att hunden blivit infekterad. Symptom ses till följd av skador på röda blodkroppar. Anemi utvecklas, hunden får för lite röda blodkroppar i blodet, och hunden blir trött och kan andas mer häftigt än normalt. Feber ses ofta och slemhinnorna i munnen kan vara bleka eller gula. Ibland kan man se att urinen blir mörkare än vanligt. Hos en del hundar utvecklas en mer komplicerad form av babesios. Exempel på organ där skador kan ses är hjärna, lever, njurar och lungor.
Källa: SVA
STOR GUIDE: Så blir du av med olika skadedjur hemma
LÄS OCKSÅ:
• Som magi! Så får du mer utrymme i mobilen