1 av 5: Skadedjursexperten delar med sig av sina bästa tips
2 av 5: Tänk på att starka dofter som parfym, hårspray och svett lockar till sig getingar. Foto: Fotolia
3 av 5: Att bli getingstucken är inte kul och kan göra jätteont. Dessutom kan man svälla upp, extra farligt blir det om man är allergisk. Foto: Fotolia
4 av 5: Getingen är ett ganska lättretat djur och blir snabbt aggressiv när den känner sig hotad. Foto: Fotolia
5 av 5: Getingar är bra för naturen då de sköter om dess kretslopp. Foto: Fotolia

Expertråd: Så undviker du getingar i sommar

Många är rädda för getingar – av en tämligen ganska bra anledning.

De är nämligen ett av Sveriges farligaste rovdjur, och den farligaste insekten.

Här är experternas alla knep för att minimera och bli kvitt getingproblemen. 

Getingen är ett ganska lättretat djur och blir snabbt aggressiv när den känner sig hotad. Och har man väl fått dem i närheten av eller kring sitt boende kan de lätt förstöra en hel sommar. I de värsta fallen kan Anticimex behöva rycka ut. Och skulle det visa sig att man är allergisk och då är det riktigt allvarligt att bli stucken. Men det går att förebygga och minimera getingproblemen.

Foto: Fotolia

Söker sig allt högre upp i landet

Getingar bygger bo vid en temperatur av 15-20 grader och kan vara aktiva fram till september. En ny trend är också att de tar sig allt längre upp i landet på grund av det allt varmare klimatet. Många tror att jordgetingar är giftigare än andra getingar, men det är en myt som vi kan passa på att avliva nu. Det stora problemet är att de går till samlad attack när man trampar på deras bo. 

LÄS OCKSÅ: Smartaste och enklaste knepet för att slippa getingar 

Ibland måste Anticimex rycka ut

Det är nu på försommaren man ska börja om man vill ha en chans att minimera getingproblemen eftersom det är då de övervintrade och befruktade getinghonorna börjar söka efter en lämplig boplats. Så länge de gör det någon annanstans än hemma hos en gör det ju inget. Då kan de vara i fred och sköta om naturens kretslopp vilket är bra. Men väljer de att bosätta sig vid någons hem då blir det inte någon rolig sommar. 

Så här gör du för att minimera getingproblemen i sommar:

1. Ta bort ”pingis-boet” 

Foto: Fotolia

På våren/försommaren är getingboet inte större än en pingisboll och innehåller bara ett 20-tal ägg. Ägg som sedan blir till larver och matas av honan. Tar man då bort antingen getinghonan eller boet slipper man problemen senare. Gör man inte det kan det sluta med ett bo stort som en badboll och 5 000 aggressiva getingar.

LÄS OCKSÅ: Effektiv getingfälla – tar bara en minut att göra 

2. Servera ”godis”-fat

Inför midsommar, trädgårdsfester och picknick kan man förebygga attacker genom att lägga en sillfilé eller annan godsak en bit bort i trädgården, gärna några timmar innan middagen ska börja. Då är getingarna upptagna med sin egen fest. Täck alltid över kött och annat proteinrikt samt sött när du äter utomhus. Var observant med allt du stoppar i munnen.

3. Skaffa insektsnät

Foto: Fotolia

Har man mycket problem med getingar och bin är en bra idé att sätta insektsnät vid takfoten och andra ställen där det finns en ingång till undertaket. Eller på andra platser där man vet eller tror att getingarna kan komma att bygga bo.

4. Plocka bort alla bon

När hösten kommer är alla getingarna döda, förutom möjligtvis en övervintrande drottning som ligger i dvala. Det är nu du ska passa på att ta ner alla bon. Dit kan nämligen både fläskänger och andra insekter komma och försöka sig. Vågar du inte göra det själv, anlita någon expert.

LÄS OCKSÅ: Se Saras smarta knep för att slippa getingar 

5. Så avlägsnar du ett getingbo

Foto: Fotolia

Sätt på dig skyddande kläder och handskar.

Vänta till kvällen när det är svalare och getingarna slöare.

Ta hjälp av en påse, sätt sedan påsen i en kartong och stampa runt ordentligt.

Är boet stort är det säkrast att kontakta ett saneringsföretag, särskilt om du är känslig för sticken.

6. Övriga saker att tänka på:

Att bli stucken gör både ont och kan vara farligt. Foto: Fotolia

Börja inte vifta med armarna eller göra andra häftiga rörelser när en geting kommer. Den tror att du vill slåss och blir ännu mer aggressiv, plus att det lockar dit andra getingar och bin. Spring därifrån eller låt den sätta sig på dig och sedan flyga i väg igen i lugn och ro.

Undvik färgglada kläder, framför allt gult, men även blommiga och mönstrade textiler. Vita och täta kläder är det bästa.

Starka dofter som parfym, hårspray och svett lockar också till sig getingar.

Då döda getingar lockar dit andra getingar är det viktigt att ta bort de som är döda. Extra viktigt om det finns ett getingbo i närheten.

Gå aldrig barfota när du är utomhus.

Är du allergisk – bär då alltid med dig allergimedel.

Drick aldrig ur en öppnad burk eller flaska som stått ute. Täck över direkt när du ställer den ifrån dig.

Införskaffa ett insektsracket som ger elstötar - en mycket enkel och effektiv sak. 

Tänk på att ha sovrumsfönstret stängt under dagen.

Var försiktig när du rör dig vid platser som stengärden, täta häckar, murar, uthus, ihåliga träd och fågelholkar, eftersom getingar gärna bygger sina bon där.

LÄS OCKSÅ: Nina uppfann bästa geting- och binfångaren – genialt!

Källa: Anticimex, Nomor, Trygg-Hansa, Getingar.com, Vårdguiden.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!