Enligt experterna är det alltid mer getingar vartannat år. Varför det ser ut så är inte helt klarlagt, men faktorer såsom tillgång till föda, boplatser och väderförhållanden tros spela stor roll. Som om inte det räckte, var fjärde år kommer det dessutom extra mycket getingar och det som kallas för ”getingsommar”. Senast det hände var år 2016, så nu är det alltså dags igen. Experterna varnar till och med för en ”extrem getingsommar” och säger att allt pekar på att det kommer bli en ”toppnotering” i år.
− Det är flera saker som pekar på att det kommer bli mycket getingar i år, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. En av de främsta orsakerna är att de starkaste honorna övervintrar efter en getingsommar, som den vi hade 2018, och reproducerar sig under det följande lugnare getingåret.
– Då får de vara i fred och reproducera sig i större mängd inför ett nytt getingår eftersom vi människor då inte störs så mycket av dem. Tillgänglig data visar dessutom att det vart fjärde år blir extremt mycket getingar, vilket det ser ut att bli i år.
Anticimex: ”Vi förbereder oss för en getingsommar i hela landet”
Enligt statistik från Anticimex genomförde de 43 806 saneringar av getingar sommaren 2019. Sommaren 2018 var det dubbelt så många insatser, totalt 86 377 getingsaneringar. Värst drabbade regioner var då Skåne, men sett till befolkningsmängd toppade Kalmar län. Även andra saneringsfirmor rapporterar om hälften av getingsaneringar 2019 mot året innan.
I och med den låga aktiviteten förra året har getingarna därför haft gott om tid att ta igen sig på. En mild vinter som det varit innebär dessutom att fler getingdrottningar överlever. Detta sammantaget betyder att getingarna kommer igen med råge i sommar, och tidigare än vanligt – till mångas förtret och andras rädsla. Därför bör man inte vänta med att vidta åtgärder.
– Vi förbereder oss för en getingsommar i hela landet med betydligt fler saneringar än förra året, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex. Var i landet det kommer att bli flest getingar går dock inte att säga något om, det är olika från år till år. Det brukar dessutom alltid vara stora lokala skillnader.
Getingen – Sveriges farligaste insekt dödar 2-5 personer varje år
När getingarna blir för många och kommer för nära boenden och uteplatser kan det bli obehagligt, och för många till och med livsfarligt. Visste du att getingar tillsammans med bin faktiskt är Sveriges farigaste insekter som varje år dödar två till fem människor? För de allra flesta är det inte livsfarligt men det beror på var du blir stucken, hur många gånger och hur känslig du är för giftet. Man tror att var tionde svensk i varierad omfattning är allergisk mot getingar.
Har du allergi eller överkänslighet mot getingstick måste man alltså vara extra försiktig. Dock ska poängteras att getingar normalt bara sticks om de blir attackerade eller känner sig hotade. Sedan är också viktigt att påpeka att getingen är ett nyttodjur med en viktig roll i ekosystemet. De hjälper till viss del till med pollinering och äter upp skadeinsekter i trädgårdar. Därför ska man inte sanera getingar i onödan.
LÄS MER: Annelis ofarliga supertrick skrämmer bort alla getingar – så smart
Experten: Alla, oavsett ort, bör vidta åtgärder och getingsäkra sitt hem
– Om ett getingbo inte stör kan man låta det vara kvar även om det sitter synligt på ditt hus, säger Thomas Persson Vinnersten, Anticimex. Man kan dock förebygga problem genom att försvåra för getingarna att bygga bon på platser där de skapar obehag eller till och med utgör en fara för oss människor. Vår rekommendation är att man nu på våren tar tillfället i akt och getingsäkrar sitt hem för att undvika besvär senare på sommaren.
Statistik från tidigare år visar att Norrköping och Stockholm brukar drabbas hårt av getinginvasioner. Tätt följt av Karlstad, Malmö och Falun som alla haft intensiva getingår. Men:
– Alla bör vidta förebyggande åtgärder eftersom det varierar från år till år vilka orter som drabbas extra svårt av getinginvasioner, säger Håkan Franzén från Trygghansa.
Så här skyddar du dig och din familj under extrema getingsommaren
Till att börja med, ju tidigare förekomsten av getingar upptäcks, desto enklare är det att minska risken för en getinginvasion men också att förebygga framtid problem. Med andra ord, om du kan åtgärda getingbona i början av säsongen slipper du senare ringa efter hjälp.
− Eftersom det troligtvis blir en extrem getingsommar i år är det smart att kolla efter begynnande getingbon redan nu. Då är boet oftast inte större än en golfboll och är enkel att ta bort. Getingbon sitter ofta under utskjutande tak, bakom panel, vid uteplatser eller i bodar, säger Håkan Franzén.
– Som husägare kan man långsiktigt se över sitt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden om man har en sådan.
För det är också så att när getinginvasionerna slår till ökar trycket på saneringsföretagen som inte hinner med så mycket som man kunde önska. Du kan alltså tvingas vänta innan du får hjälp, och det blir ju ett stort problem om man är allergiker eller känslig mot getingstick. Då ska man ju över huvudtaget inte handskas med getingbon. Får du inte tag i en saneringsfirma – sök hjälp från anhöriga eller vänner.
Experternas tips – så getingsäkrar du hemmet och slipper getingar:
1. Sök igenom ditt hus tidigt på säsongen. Då är boet i regel inte större än en golfboll och är enkel att ta bort. Gör det på kvällen när getingarna är slöa, men bär skyddande kläder, långärmat, handskar och mössa och kanske halsduk/mask över ansiktet.
2. Getingbon sitter ofta under utskjutande tak, bakom panel, vid uteplatser eller i bodar. Peta ner boet i en påse och knyt ihop eller ta hjälp av en dammsugare. Är boet större än ett krocketklot bör du kontakta ett skadedjursföretag för att få hjälp.
3. På våren är det getingdrottningen som flyger omkring och letar boplats. Ser man en flygande geting, följ efter för att lokalisera var den bygger bo. Men var noga, många misstar solitära bin för getingar – de är också aktiva på våren och är viktiga för pollineringen. Solitära bin är håriga och mer lik en humla till utseendet.
4. Tänk på att inte lämna mat framme utomhus – plocka undan rester och disk direkt efter grillningen. De gillar kött och söta rätter extra mycket.
5. Drick aldrig ur en öppnad burk eller mörk flaska. Häll upp innehållet i ett glas i stället så ser du vad du får i dig.
6. Se över skicket på dina soptunnor. De ska vara hela och rena, och locket ska sluta tätt.
7. Se långsiktigt över ditt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden, täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset. Se även över dessa punkter på till exempel bodar och garage.
8. Ta alltid hjälp om du vet med dig att du är allergisk eller känslig mot getingstick.
Anticimex saneringar* av getingar senaste getingåret 2018:
Totalt i Sverige 2018: 86 377
*Begreppet sanering hos Anticimex kan likställas vid ett utbrott av skadedjur och kan bestå av flera insatser av Anticimex skadedjurstekniker.
LÄS MER: Därför ska du spreja ättika runt fönstren i sommar
LÄS MER: Så slipper du mygg i sommar – 11 bästa tipsen