1 av 3: 4 olika myrarter - så blir du av med dem.
Undvik att sött stående framme om du vill slippa nallande myror, tipsar Sebastian Pålshagen.
2 av 3: Undvik att sött stående framme om du vill slippa nallande myror, tipsar Sebastian Pålshagen. Foto: Shutterstock
Insekternas högsäsong är här.
3 av 3: Insekternas högsäsong är här. Foto: Shutterstock

Experten: Så slipper du ovälkomna kryp i ditt hem

Tvestjärtar, pälsängrar och allehanda malfjärilar– nu är det hög tid att se upp. Skadedjur och andra kryp uppfattar dina öppna dörrar och fönster som en direkt invit.

– Det är insekternas högsäsong nu, konstaterar Sebastian Pålshagen, vid saneringsföretaget Nomor.

Många kan ta sig in – men långt ifrån alla är skadedjur. Några kan göra ordentlig skada, men de flesta är helt ofarliga även om de upplevs som äckliga. Oavsett vad så gäller det att mota Olle i grind om man vill slippa besök. Men hur?

Håll rent 

Insektsnät vid öppna fönster och stängda dörrar kan göra sitt till. Men det främsta tipset är att hålla rent.

Glöm sprayer, gifter och kemikalier – städning kan stoppa skadedjur i rätt tid, enligt Sebastian Pålshagen, driftsansvarig på saneringsföretaget Nomor.

– Man ska inte sanera i onödan utan jobba enligt försiktighetsprincipen. Och den första åtgärden ligger hos privatpersonen.

Men trots ett rent hem så kan kryp dyka upp inomhus i sommar. Och vem vill ha ett gäng tvestjärtar i källaren eller en myrkoloni i köket?

Smådjur kan dyka upp på många platser, inte minst i garderoben. Där finns det troligtvis gott om vinklar och vrår – och mat i form av otvättade textilier som kan livnära flera generationer av mal och pälsänger. Pälsängern tar sig lätt in via dina öppna fönster sommartid.

– De söker sig gärna in genom öppna fönster och kan överleva mellan springor i gamla parkettgolv där de bryter ner hår och hudavlagringar.

Klädesmalen, eller egentligen dess larv, kan bli ett problem som sprider sig i exempelvis flerfamiljshus. Särkilt uppe på vind eller i källare om grannen ovetandes förvarar angripna textilier i förrådet.

Tvestjärtar söker sig in

Regn och hög luftfuktighet får tvestjärtarna att trivas extra bra. Det är inte alls ovanligt att hitta dem inomhus på ett lite fuktigare ställe, säger Sebastian Pålshagen som redan fått ta emot ganska många anmälningar om tvestjärt i sommar.

– Eftersom vi haft blandat väder, och också ganska kallt innan, så har de börjat söka sig in lite tidigare.

Ett sätt att slippa tvestjärten, som inte gör någon egentlig skada, är att städa och kanske sätta in en luftavfuktare om det drabbade området är fuktigt. Ett husmorstips är att tillverka en egen fälla.

– Man kan testa att samla upp dem med en dagstidning, som fuktas och rullas ihop under kvällen. Då söker de sig dit på grund av fukten, och så kastar man bara tidningen nästa dag.

LÄS MER: Slipp tvestjärtar hemma – här är bästa tipsen 

Tvestjärtarna har redan börjat söka sig in hos husägare. Foto: Adobe Stock

Våttorka golvet

Myror är en klassiker – och våra ostädade kök utgör något av en riktig kalasbuffé sommartid.

– Man ska undvika att ha gamla läskförpackningar och godispapper framme, säger Sebastian Pålshagen, och tillägger att myror är kollektiva varelser.

– Ja, de skickar ut arbetande som lämnar doftspår efter sig så att alla hittar maten och transporterar den tillbaka till boet. Om man hittar myror kan man därför våttorka golvet så man får bort doftspåret.

Myror må vara en sak, men den som hittar spindlar hemma ska egentligen vara tacksam, tycker Sebastian Pålshagen.

– Man ska komma ihåg att de är ett otroligt nyttodjur. De livnär sig på andra insekter.

LÄS MER: Så slipper du myrorna – de enklaste knepen 

LÄS MER: Så enkelt blir du av med bananflugor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!