En snigel lägger omkring 400 ägg på sommaren.
1 av 2: En snigel lägger omkring 400 ägg på sommaren. Foto: Shutterstock
Vuxna sniglar dör i oktober.
2 av 2: Vuxna sniglar dör i oktober. Foto: Shutterstock

Experten: Så blir mördarsnigelåret 2019

Det var tufft för mördarsniglarna förra året.

Men nu är de tillbaka igen.

Och deras chanser att överleva ser betydligt ljusare ut.

– Det som är avgörande för om det blir ett snigelår eller inte är månaden maj. Det är då sniglarna kommer upp ut sin vinterdvala, efter att ha övervintrat som ungdjur nere i marken, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– De är relativt torrkänsliga så regnar det mycket överlever en större del och det blir en större population redan i början av sommaren. Regnar det lite blir det torrt och en stor del av dem dör.

Värmeböljan 2018 påverkar populationen

I östra delen av landet, där det varit torrt på flera håll under våren, har sniglarna sämre förutsättningar att överleva sommaren än i väst som fått mer regn. Men även juni juli augusti påverkar oddsen.

– Om någon vecka bara så kommer de här sniglarna som har övervintrar att bli könsmogna och lägga ägg, säger Ted von Proschwitz. 

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård 

”Det är inte för sent att sätta in åtgärder för att minska spridningen”, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum

Såväl unga sniglar som ägg torkar ihjäl om det är torrt, vilket hände i hög grad under förra årets värmebölja. Biologen beskiver 2018 som ett av de sämsta åren någonsin för sniglar. I år kan vi rida på 2018:s bakslag eftersom färre sniglar kommer vakna ur vinterdvala.

– Jag tror att det kommer att vara ett mellanår, säger biologen.

Avliva mördarsniglarna och stoppa spridningen

Sniglar är dubbelkönade, hermafroditer, och lägger omkring 400 ägg var på sommaren. Åtgärder för att stoppa spridningen av sniglar på tomten ska helst sättas in redan under våren, i maj, men det är inte för sent att agera aktivt även i juni.

– Kan man få ner snigelantalet innan de börjar fotplanta sig (vilket de gör veckorna runt midsommar) så har man blivit av med en del, säger Ted von Proschwitz.

– Sätt in bekämpningsåtgärderna där det finns flest sniglar och döda de du ser.

– De döda kan du enkelt gräva ner. Det finns ingen risk att ägg i sniglarna skulle utvecklas. Man hör det ibland, men det är en vandringssägen.

Sniglar är hermafroditer och kan befrukta sig själva. Foto: Shutterstock

Det är för sent på året för att sätta in parasitmaskar mot mördarsniglarna, men du kan fortfarande hålla dem på avstånd genom att sätta upp kopparbarriärer, elstängsel och snigelceller av olika slag. 

Eftersom sniglar är nattaktiva är de bäst att jaga på kvällen när det är mörkt. De dras till rutten frukt, andra döda sniglar och plastsäckar som du kan lägga ut på tomten för att senare kunna samla in och döda sniglarna.

Det är lättast att avliva sniglarna med en vass spade, med ett snitt i halsen, en halv centimeter från framändan, enligt Ted von Proschwitz.

Biologen avråder från att döda sniglar med salt eftersom det tar längre tid för sniglarna att dö med den metoden, saltet sprids i jorden och det är mer komplicerat än att använda en spade.

LÄS MER: Så får du trädgården att överleva en torr sommar 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!