1 av 5: Getingar: Nu när getingarna är sötsugna, sätt lock på öppna läskburkar och täck över bullar och kakor som står framme. Torka noga av efter dig på bord och diskbänkar så det inte finns lockande smulor kvar. Ta tillvara fallfrukten så att den inte ligger kvar här och där och drar till sig getingarna. Foto: Colourbox
2 av 5: Bananflugor: Ta bort övermogen frukt från fruktskålen. Ha inte kompostpåsar stående. Håll rent och torka bort allt spill. Låt inte öppna öl och läskflaskor stå framme. Häll gärna kokande vatten i vasken där det kan finnas småsaker de gillar. Fälla för bananflugor: Häll vinäger i en skål, spetsa med en droppe diskmedel och en skvätt rödvin. De dras dit och drunknar i vätskan. Foto: Fotolia
3 av 5: Vägglöss: Var observant när du är ute och reser. Inspektera gärna med ficklampa under hotellsängen, längs ramen och i sömmarna. Titta efter små svarta prickar. Hittar du prickar - byt hotellrum! Hittar du inga, ställ väskan stängd en bit från sängen i förebyggande syfte. Hemma: tvätta allt direkt i 60 grader. Det som inte kan tvättas, lägg i en påse i frysen, helst i en vecka. Har du fått hem vägglöss, ta kontakt med en professionell sanerare. Är du osäker och orolig finns vägglushundar som kan komma och känna efter." Foto: Colourbox
4 av 5: Råttor: "Är mest ett storstadsproblem men de är väldigt aktiva nu på sommaren när vi sitter ute och har picknick, och papperskorgar blir överfulla. Det kan vara ett problem i parkmiljöer. Deras avföring och urin kan innehålla smittämnen, och plocka inte upp döda råttor utan handskar. De kan sprida sjukdomar, allt från att man blir magsjuk till allvarligare infektioner." Foto: Benkt Eurenius
5 av 5: Klädesmal och pälsängrar: De finns året runt men när det är varmt flyger de omkring på ett annat sätt, och tar sig lätt in bland yllekläder om man inte lagt undan dem. De lägger ägg vars larver sedan lever på ullfibrerna. För att sanera, lägg ylleplaggen i frysen i en vecka och förvara sedan i förslutna lådor eller påsar. Foto: Istock

Experten: Så blir du av med skadedjuren

Sensommaren kan vara ljuvlig med skön värme och mysiga fikastunder.

Samtidigt är det högsäsong för skadedjur. Särskilt getingarna blir extra närgångna i slutet av sommaren.

– Nu blir de allt mer aggressiva och intresserade av det vi äter. De behöver snabb energi för att leva så länge som möjligt, förklarar biologen Thomas Persson Vinnersten.

Högst upp på listan över besvärande skadedjur under sensommaren står getingarna. I år har det varit en riktig getingsommar som också började några veckor tidigare än vanligt efter en mild vår.

– Förra året hade vi 20 000 saneringar av getingbon i landet under hela året. I år är vi redan upp i 50 000 saneringar, berättar Thomas Persson Vinnersten, biolog vid Anticimex.

Thomas Persson Vinnersten är biolog på Anticimex. Foto: Privat

 

LÄS OCKSÅ: Saras knep för att slippa getingar gör succé

Aggresiva och närgågna getingar

Han säger att det är nu som getingarna blir som mest aggressiva och närgångna.

Tidigare på säsongen fångar de insekter för att föda upp sina larver. Nu är larverna redan uppfödda och de getingar som är i gång nu behöver snabb energi till sig själva för att leva så länge som möjligt. Det handlar om socker och de riktar gärna in sig på kakor, bullar och söta drycker. De tycker mycket om jäst fallfrukt. Och körsbär är de ofta väldigt sugna på, säger Thomas Persson Vinnersten.

 

Uppgång efter semestern

Efter sommarens resande med boende på hotell och semesterorter finns alltid risken att få med sig vägglöss.

– Det gäller både utomlands och inom landet. Efter semestrarna brukar vi se en uppgång av vägglössangrepp, säger Thomas Persson Vinnersten.

Detsamma gäller kackerlackor som också gärna följer med hem när vi är ute och reser.

– De är lite som insekternas svar på råttor. De tycker om smutsiga miljöer där det finns matrester och är lite fuktigt, som restaurangmiljöer. Har man otur hoppar de ner i väskan.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan göra med salt

Älskar övermogen frukt

Och alla slåss vi väl mot de irriterande bananflugorna som tycks dyka upp från ingenstans så här års. De älskar övermogen frukt, kompostpåsar och flaskor som får stå framme med slattar av öl eller läsk.

– De blir väldigt aktiva på sensommaren. De finns utomhus men tar sig in under rötmånaden.

Thomas Persson Vinnersten säger att Anticimex får många frågor om insekter nu, och han vill trots allt lugna alla med skräck för skadedjur.

– Det finns omkring 25-30 insektsarter som definieras som skadedjur, medan det finns 35 000 arter i den svenska naturen som inte är skadedjur. Så bli inte alltför orolig om du upptäcker något som flyger omkring där hemma, säger han.

 

LÄS OCKSÅ:

 Diskmedel är oväntat bra till allt - 10 smarta knep
Smarta fällan som håller flugorna borta

9 tips för att alltid ha ett välstädat hem
 

Aktuellt just nu