Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I Sverige finns fyra tvestjärtsarter, varav en del kan flyga.I Sverige finns fyra tvestjärtsarter, varav en del kan flyga.I Sverige finns fyra tvestjärtsarter, varav en del kan flyga.
Tvestjärtarna är allätare. De äter gärna bladloppor, bladlöss och kvalster.Tvestjärtarna är allätare. De äter gärna bladloppor, bladlöss och kvalster.Tvestjärtarna är allätare. De äter gärna bladloppor, bladlöss och kvalster.
1 AV 2
I Sverige finns fyra tvestjärtsarter, varav en del kan flyga.
Foto: Istock
2 AV 2
Tvestjärtarna är allätare. De äter gärna bladloppor, bladlöss och kvalster.
Foto: ePhotocorp

Experten: Därför borde du älska tvestjärtar

Får du rysningar när du ser en tvestjärt i trädgården? Då är du inte ensam.

Den försvarar sig med en dramatisk klo och anklagas för att krypa in i öronen.

– Men det är nog oerhört sällan det händer, säger Jordbruksverkets expert Johanna Jansson som framför allt ser fördelar med insekten.

Tvestjärtar kan rensa din trädgård på flera sorters skadedjur. De är allätare som knaprar i sig allt ifrån bladlöss till bladloppor och kvalster som kan skada växter, frukt och grönsaker på tomten och i trädgårdslandet. De för betydligt mer gott än ont med sig – trots sitt dåliga rykte.

– Vi kallar dem nyttodjur, säger Johanna Jansson, rådgivare för växtskydd på Jordbruksverket.

Tvestjärtar äter bladlöss och andra skadedjur

En enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss på en sommar och enligt experten minskar risken att få stora angrepp av till exempel bladlöss om man har flera av dem runt husknuten. 

– Om du har en trädgård så vill du att den ska vara fin, säger Johanna Jansson. 

– Blir det mycket bladlöss eller bladloppor så kan de förstöra en del av utseendet och skörden du vill ha, eller gör att den blir sämre så det blir färre äpplen till exempel. Om du har tvestjärtar så kommer de äta upp en del av skadedjuren.

”De äter en del insekter och kvalster som kan skada det vi odlar i trädgården”, säger Johanna Jansson, rådgivare för växtskydd på Jordbruksverket.”De äter en del insekter och kvalster som kan skada det vi odlar i trädgården”, säger Johanna Jansson, rådgivare för växtskydd på Jordbruksverket.”De äter en del insekter och kvalster som kan skada det vi odlar i trädgården”, säger Johanna Jansson, rådgivare för växtskydd på Jordbruksverket.
”De äter en del insekter och kvalster som kan skada det vi odlar i trädgården”, säger Johanna Jansson, rådgivare för växtskydd på Jordbruksverket. Foto: Sofie Logardt

Men blir tvestjärtarna väldigt många kan även de gnaga på blommor och skada växter.

– Äter de upp lite kronblad så försök att inte bekymra dig för det, utan se fördelarna att de äter en hel del bladlöss och andra skadedjur, säger experten.

– Men blir det ett problem att de äter väldigt mycket så att det blir fult eller de till och med skadar växterna så kan du göra ett gömställe åt dem, för att samla en del av dem, och flytta dem dagtid till ett ställe där de stör mindre – utanför trädgården eller i ett buskage där de inte stör. 

– Jag tycker inte att man ska bekämpa dem på något sätt för det är ofta onödigt. Framför allt kan det störa balansen man har i sin trädgård mellan nyttodjur och skadedjur. 

Johanna Jansson poängterar att tvestjärtarna kan vara många ena året, färre andra, och att ett år med ovanligt många tvestjärtar kan ge ett försprång kommande år.

Flytta på eller samla tvestjärtar i trädgården

Tvestjärtar är aktiva när det skymmer och söker sig till mörka trånga utrymmen på dagen då det är soligt och varm. Lägger du tyg, halm eller wellpapp i svarta plastpåsar med små hål i, plastflaskor med avskuren botten eller uppochnedvända blomkrukor och ställer ut i din trädgård kan du locka tvestjärtar dit. 

I Sverige finns det fyra tvestjärtsarter, varav en del kan flyga. Eftersom majoriteten inte kan det är det bra att fästa tvestjärtarnas krypin intill en trädgren, på en låg pinne eller intill en buske så de kan ta sig dit till fots. 

Flytta deras krypin till områden utanför tomten eller buskage om de stör.

Källa: Jordbruksverket  

Med uppochnedvända blomkrukor i trädgården kan du locka tvestjärtar. Här kan de gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss.Med uppochnedvända blomkrukor i trädgården kan du locka tvestjärtar. Här kan de gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss.Med uppochnedvända blomkrukor i trädgården kan du locka tvestjärtar. Här kan de gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss.
Med uppochnedvända blomkrukor i trädgården kan du locka tvestjärtar. Här kan de gömma sig på dagen för att sedan krypa fram på natten och dammsuga dina växter på löss. Foto: Shutterstock

Försvarar sig med tång

I Sverige finns fyra tvestjärtsarter: Vanlig tvestjärt, skogstvestjärt, liten tvestjärt och busktvestjärt. Den sistnämnda lever framför allt i sydväst medan de andra finns i nästan hela landet. Vanlig tvestjärt och skogstvestjärt är vanligast. 

Tvestjärtar är gula eller ljusbruna när de går från larvstadiet till fullvuxen tvestjärt och blir bruna eller svarta med åldern. En del har korta vingar och kan flyga, andra kryper fram. De har en klo/tång baktill och är långsmala – mellan 5 och 15 millimeter. Små nog att krypa in i örat, vilket de anklagats för.

– Ligger man på en gräsplätt med örat tryckt mot gräsmattan, så visst, då kan jag tänka mig att en tvestjärt kan krypa in, men det är nog oerhört sällan det händer sådana saker, säger Johanna Jansson. 

– Sedan har de en stor klo baktill som ser väldigt dramatisk ut, men skulle de nypa till litegrann så är det inte någonting farligt. 

LÄS MER: Visst har tvestjärtar sina fördelar – men så här slipper du dem 

LÄS MER: Solveig och Kjell upptäckte nya mördarsnigeln – hittade 600 i sin trädgård

Se även: