1 av 3: UF-företagarna Philip Lökholm (bilden) och Daniel Nikolov har uppfunnit ett verktyg som dödar mördarsniglarna och begraver dem under marken - i ett enda svep. Foto: Privat
2 av 3: Ett tunt fjäderblad längst fram på spettet skär igenom sniglarna. Samtidigt skapas ett litet hål i gräsmattan där man trycker ner snigeln och trampar till med foten för att begrava den. Foto: Privat
3 av 3: Än så länge går det inte att köpa verktyget, Snails remover, i butiker. I nuläget säljs det endast i liten skala och begränsad upplaga av Philip och Daniel själva för 279 kronor styck. Foto: Privat

Deras verktyg dödar och begraver mördarsniglarna i ett svep

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Philip Lökholm och Daniel Nikolov har skapat en uppfinning som de hoppas löser problemet. Deras miljövänliga verktyg dödar mördarsniglarna och begraver dem under marken – i ett enda svep.

Det var i höstas, när Philip och Daniel gick i trean på Bäckängsgymnasiet i Borås, som idén kom till dem. I en av kurserna i skolan fick de möjlighet att starta ett UF-företag.

 

LÄS OCKSÅ: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

 


Verktyg mot mördarsniglar

Efter att ha bollat många idéer kom de till slut fram till att de skulle tillverka ett trädgårdsverktyg som kunde bekämpa mördarsniglar.

– Det var faktiskt min mamma som kom med förslaget, hon var så trött på att ha dem i trädgården, säger Philip Lökholm.

De började kolla på vilka olika lösningar som finns på marknaden i dag och insåg att de alla hade en sak gemensamt: Alla innebär att man måste hantera sniglarna efter att de har dödats.

– Många jag har pratat med vill inte ens kolla på mördarsniglarna och absolut inte röra dem, de tycker att de är så äckliga, säger Philip Lökholm.

 

LÄS OCKSÅ: 10 överraskande saker att använda socker till

Spett med fjäderblad

Lösningen blev ett spett i rostfritt stål där handtaget består av en dragknopp och skärdelen i andra änden utgörs av ett tunt fjäderblad som skär igenom sniglar och andra skadedjur. Samtidigt som man skär snigeln skapar man även ett litet hål i gräsmattan där man placerar snigeln och därefter trampar till med foten så att ohyran begravs under marken. Hela processen tar 5-7 sekunder.

– När mördarsniglarna befinner sig under marknivån så drar de inte åt sig andra sniglar som de annars gör om man bara delar dem på hälften och låter sniglarna ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar drar åt sig andra mördarsniglar, men inte om de ligger under marknivån, säger Philip Lökholm.

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du getingar – bästa och enklaste knepet!

Mördarsnigeln förmultnar under marken

Han menar att andra fördelar med verktyget är att man dessutom luckrar gräsmattan samt tillför syre och näring eftersom snigeln efter ett tag förmultnar i marken.

Än så länge går det inte att köpa verktyget, Snails remover, i butiker. I nuläget säljs det endast i liten skala och begränsad upplaga av Philip och Daniel själva för 279 kronor styck. Men snart hoppas de kunna göra verktyget tillgängligt för en större kundkrets.

– Vi har haft kontakt med en stor återförsäljare som visat intresse, vi få se vad det leder till, säger Philip Lökholm

 

LÄS OCKSÅ: Se upp! Här är sakerna du ALDRIG ska köra i diskmaskinen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!