Därför ska du inte slå ihjäl myggorna

Sydlig husmygga förökar sig i tunnelbanor och kloaker.

Foto: Anders Lindström/SVA

1 av 2: Sydlig husmygga förökar sig i tunnelbanor och kloaker.

Om du låter bli att slå ihjäl myggorna kan du istället bidra till forskningen.

Foto: LASSE SVENSSON

2 av 2: Om du låter bli att slå ihjäl myggorna kan du istället bidra till forskningen.

Myggforskare har för första gången hittat den otäcka nilfebersmyggan i Sverige.

Den och sydliga husmyggan kan sprida smitta, och SVA behöver hjälp av allmänheten.

Nästa gång – fånga in myggan och bidra till forskning för att stoppa smittspridning!

Andra har också läst

Förra sommaren hittade entomolog och myggforskare Anders Lindström en nilfebersmygga i Skåne, för första gången i Sverige. Det är en mygga som bland annat sprider smittan West Nile feber. En sjukdom som har etablerat sig i södra Europa och som har hittats i mygg i Tjeckien. 

LÄS OCKSÅ:  Getingstucken? Gör så här! 

Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där Anders Lindström är verksam, ha hjälp från allmänheten att fånga in mygg. Det är för att de vill ta reda på var den här myggan finns, men också om det finns fler nya myggarter i Sverige.

De kommer sedan artbestämma och kartlägga de inskickade myggen, så att de senare vet vart de ska leta om en virusspridning skulle hota vårt avlånga land.

Foto: Anders Lindström/SVA

Anders Lindström fann en Nilfebersmygga, Culex modestus, i Sverige förra året.

– Skulle vi till exempel se att man fick ett utbrott i Danmark eller Polen så skulle vi vara beredda och se var i Sverige vi ska ställa våra fällor och kunna plocka upp det här viruset. 

De kan sedan hjälpa medicinska eller veterinärmedicinska myndigheter med att berätta var just dessa myggor, som eventuellt bär på viruset, finns.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen - bli av med tvestjärtarna hemma 

– Man kan oftast hitta virus i mygg innan man får fall av sjuka människor eller hästar till exempel, och då kan man ju låta bli att ha hästarna utomhus eller skicka dem till en annan plats och så vidare. 

Fånga myggen och skicka dem på posten

Mygg har små fjäll på kroppen och de här fjällen används när man ska artbestämma det lilla djuret, därför är det viktigt att inte mosa myggan. 

LÄS OCKÅS: Slipp mygg i sommar med fisk – se smarta knepet 

– Man fångar myggen i en behållare, en burk eller något liknande och så ställer man den i frysen så att myggan dör.

När myggan har somnat in i en iskall dödsdvala stoppar man in den i en tändsticksask med lite mjuk bomull eller papper och skickar den på Posten till SVA.  

Sydliga surrare önskas - smittspridare finns i städer

Framföra allt är Anders och hans team intresserade av mygg som surrar runt i kustnära områden i Sydsverige. Men de vill även ha mygg som finns i sydsvenska städer, speciellt sådana som förökar sig i tunnelbanor, i källare och kloaker eller andra vattendrag. Där är man intresserad av en form av sydlig husmygga.

LÄS OCKSÅ: Stora mygguiden - sanningar och myter 

– Den är också inblandad i smittspridning och eftersom den finns i städer, nära människor så ökar risken för smittspridning.

– Men det är inget vi ska vara bekymrade över, man har inte hittat något virus i Sverige ännu, men om det skulle bryta ut så får SVA snabbt koll på var de här myggorna finns.   

Mygginsamlingen kommer att pågå hela sommaren, så fram silkesvantarna - myggjakten startar nu! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande