Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många katter och hundar älskar att vara ute på sommaren men det är också då risken att få ett huggormsbett är som störst.
Många katter och hundar älskar att vara ute på sommaren men det är också då risken att få ett huggormsbett är som störst.
Många katter och hundar älskar att vara ute på sommaren men det är också då risken att få ett huggormsbett är som störst.
Många katter och hundar älskar att vara ute på sommaren men det är också då risken att få ett huggormsbett är som störst. Foto: Adobe Stock

Därför kan ormbett vara livsfarligt för ditt husdjur

Varje år bits ungefär 200 människor av Sveriges enda giftiga orm, huggormen. 

Men många fler katter och hundar drabbas och även om de flesta klarar sig kan bettet vara livsfarligt. 

Det här ska du tänka om du är orolig för att ditt husdjur kan bli biten av en huggorm! 

Kattägaren ser sällan bettet utan det vanligaste är att katten kommer hem efter att ha varit ute och är trött och kanske halt. Om du tittar noga kan du kanske se att en tass eller ett ben är svullet. Ser du ett eller två små, nålsticksliknande hål rör det sig om ett huggormsbett.

Generellt klarar katter ormbett mycket bättre än hundar och oftast blir symptomen inte värre än några dagars svullnad och smärta. Men i värsta fall kan katter allvarligt skadas eller till och med dö av effekten av ett ormbett. Därför ska du alltid söka veterinärvård om din katt blivit biten av huggorm. Se faktarutan för mer information om vad du ska göra.

Huggormsbiten katt eller hund? Gör så här:

Håll djuret stilla. Ju mer det rör sig desto snabbare kommer giftet att pumpas runt i kroppen.

Har du något kortison hemma? Ge i så fall djuret kortison akut.

Åk till veterinären så snabbt som möjligt. 

Efter bettet är det rekommenderat att hålla katten eller hunden stilla inomhus i minst 14 dagar.

Sök veterinär efter huggormsbett

Om en hund har blivit biten ser ägaren oftast inte ormen, men de kan ha hört hunden skrika till och hoppa eller springa bort från en plats. Många hundar blir snabbt trötta och hängiga och platsen som blivit biten svullnar snabbt upp. Tittar du noga kan du se ett eller två små hål, som är orsakade av bettet.

Många hundar blir inte allvarligt sjuka och tillfrisknar på några dagar. Men sök alltid veterinärvård, eftersom giftet kan sprida sig i kroppen till bland annat njurarna, levern och lungorna. En hund som blivit huggormsbiten kan få kroniska problem med njurarna, men det är ovanligt.

Ormgiftet kan ibland påverka hunden långsamt, under flera veckor. Därför är det viktigt att hunden hålls stilla inomhus i minst 14 dagar och att hunden efter det kontrolleras hos veterinären.

LÄS MER: Veronicas tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar på sig