De större husflugorna tar sig in genom håligheter i huset under hösten.
De större husflugorna tar sig in genom håligheter i huset under hösten. Foto: Istock

Därför invaderar flugorna våra hem i höst

Till hösten kan det bli ett problem med flugor inne. Hemma hos vissa är problemen så stora att svarta flugor ligger döda tätt lägst med fönsterkarmen. 

– Det är ett vanligt höstfenomen, säger biologen Thomas Persson, som tipsar om vad vi kan göra åt problemet. 

Flugor inomhus är ett vanligt problem under sensommaren och hösten. Det är oftast två olika typer av flugor: bananflugor och husflugor. Bananflugor, eller Drosophila melanogaster, som artnamnet är, är de små fruktfluogrna som flyger kring sopor, vasken och den jäsande frukten. De är överhuvudtaget inte farliga – men kan vara ganska otrevliga.

Övervintrande husflugor 

Sedan har vi övervintrande flugor som egentligen är utomhus men som söker sig in i huset för att leta rätt på lämpliga övervintringsställen.  

– Det finns det ett gäng arter som gör så och de kan vara väldigt många och vara irriterande. Men det är inte beroende på att du har ostädat eller något liknande, utan de har sökt sig in i huset för att det är en mysig miljö, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Husflugorna kommer in till värmen under hösten. Foto: Istock

Hur gör man för att bli av med flugorna inomhus?

Bananflugorna är relativt enkla att bli av med om man ser till att slänga sopor och inte låter disk stå framme. 

– Håll rent och snyggt i framför allt köksmiljöer. Om man ändå inte blir av med dem så kan man göra egna små fällor med vinäger och honung och diskmedel så dras de till sådana små fällor och drunknar i det, tipsar Thomas Persson Vinnersten.

Det är däremot svårare att förebygga att de större flugorna tar sig in.

– Man kan försöka täta, men ett hus ska ju ha öppenheter ut, så enklaste är att helt enkelt dammsuga upp dem. 

– Om man har en vind så är det oftast dit de kommer och sedan söker sig ner, så ta en dammsugare och undersök vinden. Annars får man dammsuga när de kommer ner.   

Lugn! Flugorna försvinner när frosten kommer

Enligt Thomas Persson Vinnersten är fluginvasion ett vanligt, övergående höstfenomen. När det blir kallare ute så kommer det minska med fruktflugorna i köket och även de som kommer in för att övervintra.

– När det blir frost avtar mängden, så det är under någon månad nu när trycket utifrån är rätt så högt, då får man vara lite snabbare med att städa lite mer och dammsuga mer bara. 

När ska man söka hjälp?

– Om man upplever att man har flugor under flera månader med olika storlekar, och man inte blir av med dem trots åtgärden, då är det bra att få en artbestämmelse så man får kläm på vilket problem man har, säger Thomas Persson Vinnersten.

LÄS MER: Så länge kan spindlar överleva i dammsugaren 

LÄS MER: Bananflugor – bästa knepen för att bli av med dem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!