1 av 5: 4 olika myrarter - så blir du av med dem.
Svartmyror mitt i vintern. Trodde du inte att det existerade?
Jo då, massor av folk har gjort den upptäckten och undrar varför.
2 av 5: Svartmyror mitt i vintern. Trodde du inte att det existerade? Jo då, massor av folk har gjort den upptäckten och undrar varför. Foto: Getty Images
Svartmyran (även kallad trädgårdsmyra) är en av våra vanligaste myror, och bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande.
3 av 5: Svartmyran (även kallad trädgårdsmyra) är en av våra vanligaste myror, och bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande. Foto: Fotolia
Har man golvvärme och fjärrvärme där svartmyrorna lever kan de ha växt upp lite för tidigt. Då kommer då fram och söker föda inomhus.
4 av 5: Har man golvvärme och fjärrvärme där svartmyrorna lever kan de ha växt upp lite för tidigt. Då kommer då fram och söker föda inomhus. Foto: Fotolia
Tänk på att städa noga. Matrester och annat kan snabbt locka till sig horder av myror.
5 av 5: Tänk på att städa noga. Matrester och annat kan snabbt locka till sig horder av myror. Foto: Fotolia

Därför får du myror inne – mitt i vintern

Svartmyror mitt i vintern. Trodde du inte att det existerade?

Jo då, massor av folk har gjort den upptäckten och undrar varför.

– Normalt sett är det lite konstigt, men ändå inte, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Svartmyror uppskattar varmare väder och solljus, och är ett typiskt vårproblem. Då kommer de fram för att leta föda, och när de hittar det lägger de ut ett doftämne så andra myror kan komma efter. Det är då det blir myrinvasion.

Bor gärna på varm plats under marken

Svartmyran (även kallad trädgårdsmyran) är en av våra vanligaste myror, och bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande. Boet är ofta placerat några decimeter ner i marken, och gärna på en varm plats. Under vintern ligger de i dvala för att sedan till våren vakna till liv.

LÄS OCKSÅ: Så tar sig silverfiskarna in i ditt hem 

Foto: Getty Images

Golvvärme lockar fram dem redan nu

Men redan nu berättar folk om att de fått in svartmyror i huset. Konstigt? Nej, inte enligt skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex:

– Normalt sett är det lite konstigt, men ändå inte. Har man golvvärme och fjärrvärme där svartmyrorna lever kan de ha växt upp för tidigt. Då kommer de fram och söker föda inomhus. Vi har sett det tidigare och då har det alltid varit i samband med konstgjord värme. De vaknar av värmen helt enkelt.

Så det har inget med mildare klimat ute att göra?
– Nej. Även om det är plusgrader ute så finns det ju ingen vårsol och ljus på det sättet ännu.  

Hur blir man av med dem då?
– Det är relativt enkelt. Städa ordentligt och sätt dit bekämpningsmedel mot svartmyror i form av bete som de sedan bär med sig in i sitt myrsamhälle, då slås det ut. Sådant finns att köpa på massor av ställen.

– Hittar man sedan hålet kan man täta till. Ta gärna hjälp av barnen, de brukar vara duktiga på, och tycka det är kul, att spana för att ta reda på var myrorna tar vägen och kommer ifrån. 

LÄS OCKSÅ: HÄR är fler tips på hur du blir av med myror inne! 

Foto: Getty Images

Viktig funktion i naturens kretslopp

Tänk på att en enda liten saftfläck kan locka till sig horder av myror då de gillar sött. Viktigt att komma ihåg är också att svartmyran har en viktig funktion i naturens kretslopp, eftersom den omvandlar eller bryter ner biologiskt material för återanvändning. Den är också en god pollinerare. Dock vill man inte ha dem inomhus.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med olika typer av skadedjur hemma

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande