1 AV 2
Spindlar i hemmet kan vara nyttigt ibland.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Spindlar äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter varje år.
Foto: Getty Images

Därför borde du bli glad om du har spindlar hemma

Spindlar kan vara husets bästa vän. 

Leddjuret som skrämmer vettet ur så många hjälper nämligen till med att hålla många andra insekter borta från golv och väggar. 

Carl-Fredrik Eriksson

Spindelfobi är en av de vanligaste rädslorna hos människor.
Stora som små kan få hela kroppen att mer eller mindre frysa och Leva & Bo har tidigare tipsat om hur du gör dig av med spindlar som tagit sig in i ditt hus eller lägenhet. 

Du kan till exempel använda dig av tepåsar för att hålla såväl möss som spindlar borta. Andra tips inkluderar att spreja vatten blandat med vinäger i alla springor och hörn, eller sprida ut tobak på särskilt spindelrika områden i rummet. 

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan det mystiska ödehuset bli ditt 

Därför är spindlar i hemmet bra

Men visste du att spindlar kan ha en funktion att fylla?
Varje år så äter spindlar mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och smådjur och hjälper därmed att hålla ditt hem fritt från dessa ofta ovälkomna djur. Det visar en studie gjord av ett forskningsteam på Lunds universitet. 

Intaget av insekter och hoppstjärtar kan jämföras med människors köttintag som sträcker sig till 400 miljoner ton kött och fisk per år.
– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer i ett pressmeddelande. 

Spindlar fångar moskiter

Faktum är att spindlar också hjälper och skyddar människans hälsa.
Förutom de enorma mängder insekter - som annars skulle orsaka skador på såväl jordbruksgrödor som skog - som spindlar äter så är de särskilt nyttiga i vissa områden.
– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Klaus Birkhofer.

LÄS MER: Bli av med spindlarna – så lätt kan det vara 

LÄS MER: Spindlar hemma? Se denna försöker äta råttan 

LÄS MER: Ny stor silverfisk sprider sig i nya hus