Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Skadedjur

Publicerad 6 jun 2018 09:30

Därför är det mycket mygg just nu: Så blir det i sommar

Det kryllar av myggor ute just nu.

Det kryllar av myggor ute just nu.

1/2

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

- Om vädret fortsätter så här, kan vi förvänta oss att myggen som finns nu dör snabbare, och att det inte blir några nya, säger Jenny Hesson, som forskar om myggor.

- Om vädret fortsätter så här, kan vi förvänta oss att myggen som finns nu dör snabbare, och att det inte blir några nya, säger Jenny Hesson, som forskar om myggor.

2/2

Foto: Svenska sällskapet för medicinsk forskning

Sommaren är här och det innebär soliga dagar, bad och sena utekvällar.

Men tyvärr är årstiden även myggornas tid – och vissa har kanske redan fått bett.

Men nu kan positiva nyheter vara på väg.

– Ju torrare och varmare det är, desto snabbare dör myggen, säger Jenny Hesson, myggforskare. 

Finns det något så irriterande som massa mygg på jakt efter ditt blod en sen sommarkväll? Kanske upplever du också att det är extra mycket i år. Då har du faktiskt rätt. Den snörika vintern har lett till att det blivit gott om små vattenpölar i skogen, där trivs myggen och lägger sina ägg. Men de trivs däremot inte lika bra när det är varmt och torrt.

– Om vädret fortsätter så här, kan vi förvänta oss att myggen som finns nu dör snabbare, och att det inte blir särskilt många nya som kläcks. Har man tur så börjar det kännas som det är mindre mygg redan till midsommar, säger Jenny Hesson, forskare vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. 

LÄS OCKSÅ: Så hittar myggan människor att sticka 

Vissa människor utsöndrar doftämnen som lockar till sig fler mygg än andra.

Foto: Getty Images

Vissa människor attraherar fler mygg

Men än så länge är vi inte förskonade från dessa blodsugare, och vissa kanske känner att de blir mer stuckna än sina kompisar – och det stämmer faktiskt.

– Vissa människor utsöndrar doftämnen som attraherar mer mygg än andra. Koldioxid är det starkaste ämnet, som myggen känner redan på 50 meters avstånd. Men vilken sammansättning som gör att vissa människor blir mer stuckna, det vet man inte ännu, säger Jenny Hesson. 

I Sverige finns det oftast inga större risker att bli stucken av en mygga, förutom jobbiga klisår. I andra delar av världen kan den lilla insekten skapa sjukdom och förödelse, som exempelvis Malaria, som kan leda till döden. 

Flera fall av Ockelbosjukan

Med sedan 1960-talet har flera fall av Ockelbosjukan rapporterats i Sverige, som leder till feber, utslag och ibland långvarig ledvärk. Viruset sprids från fåglar till myggor och sedan till människor. I Västerbotten drabbades omkring 60 personer av sjukdomen 2013. 

– Sjukdomen är inte anmälningspliktig vilket gör det svårt att veta exakt hur många fall det är i Sverige, säger Jenny Hesson. 

Även om resterande sommar ser ljus ut, så ändrar det inte faktumet att det är mycket mygg just nu. Värst är det i nedre Dalälven och Forshaga där det kryllar av så kallade översvämningsmygg. Den andra typen är skogsmygg, men de är inte lika jobbiga. 

LÄS OCKSÅ: Enkla knepet som får myggbett att sluta klia