Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Identifiera och bli av med 8 objudna gäster

Bli av med kryp i skafferiet – så känner du igen skadedjuren

Små skalbaggar i mjölet, larver i knäckebrödet eller fjärilar som flyger ut från skafferiet.

Har du upptäckt små kryp i köket är det sannolikt att du drabbats av skadedjur. 

Ta reda på vilket kryp du har att göra med och hur du blir av med angriparna.

Veronica Lundström Kristensen

Fjärilar i skafferiet

Larv och fjäril av indisk mjölmott. Foto: Istock

Har du upptäckt flygande ohyra i skafferiet kan du ha drabbats av mott, eller matmal som de ibland också kallas. Det finns en mängd olika arter av mottfjärilar, så som mjölmott och kvarnmott. Vissa är rödbruna, andra mer gråaktiga. Fjärilarna blir omkring 1-2 centimeter långa och gör i sig inte någon direkt skada. Det gör däremot dess larver. De vitaktiga små larverna angriper framför allt mjöl men gillar även pasta, müsli och andra torrvaror. Här kan du se fler bilder på mottfjärilar och dess larver och läsa mer om hur du blir av med dem och hur du kan minska risken att drabbas av skadedjuren. 

• Små svarta eller bruna skalbaggar i skafferiet

1 AV 3
Mjölbaggar är svartbruna och avlånga i kroppen.
Foto: Adobe Stock
2 AV 3
Tobaksbaggen är rödaktig i färgen, har tandade antenner och kan till skillnad från mjölbaggar flyga.
Foto: Istock
3 AV 3
Brödbaggen kan liksom tobaksbaggen flyga. Den är något brunare i färgen och kännetecknas av små prickiga ränder längs med ryggen.
Foto: Adobe Stock

Små skalbaggar bland matvarorna i skafferiet kan vara mjölbaggar, brödbaggar eller tobaksbaggar. 

Mjölbaggar är svartbruna och får en omkring 5 millimeter avlång kroppsform.  De angriper torrvaror som mjöl, pasta, gryn och frön, som får en gråaktig färg och lätt möglar efter att mjölbaggen varit i farten. 

Mjölbaggar kan misstas för bröd- och tobaksbaggar, men till skillnad från dem har mjölbaggen inga vingar. Bröd- och tobaksbaggar är även mindre, har en mer rödbrun färg och är något rundare i formen. 

Även bröd- och tobaksbaggar lever av torrvaror i skafferiet men föredrar hårda livsmedel så som knäckebröd, pasta och nötter. Har du oförklarliga hål i maten kan det vara ett tecken på brödbaggar eller tobaksbaggar. 

Här kan du läsa mer om hur du blir av med mjölbaggar och förebygger angrepp

Läs mer om hur du blir av med och förebygger angrepp av brödbaggar och tobaksbaggar här. 

Små vita och gula larver i skafferiet

Brödbaggens larver ser ut som en gulvit krok. Foto: Adobe Stock

Har du upptäckt larver i skafferiet är det sannolikt förstadiet till något av ohyran som nämns ovan. Såväl mott och mjölbaggar som brödbaggar och tobaksbaggar, utvecklas från ägg till larv och puppa innan de är färdigutvecklade. Larven livnär sig på skafferiets torrvaror. 

Mottens larver har ofta en gulvit färg och brunt huvud. Men beroende på vilken art av mott det handlar om kan larvens färg skifta i en rosa, rött eller grönt. Larven spinner ett klibbigt nät på livsmedel som den angriper – allt från spannmål och nötter till torkad frukt och ris. 

Mjölbaggens larver ser ut som små gula maskar. De gillar framför allt mjöl men angriper även gryn, pasta och bröd.  

Brödbaggens och tobaksbaggens larver är vita och ser ut som ett kommatecken. De gillar att äta sig genom hårda matvaror så som hårt bröd, pasta och nötter. Man kan se dess grävda gångar på angripna livsmedel. 

Hur får man bort ohyra i skafferiet?

Har du fått skadedjur i skafferiet gäller det framför allt att städa ordentligt. Töm skåpet på matvaror och kasta angripna livsmedel. Rengör hyllor och lådor noggrant genom att dammsuga och våttorka. Släng soporna och dammsugarpåsen för att undvika att ohyran sprids.  Undersök allt ordentligt innan du ställer tillbaka något i skafferiet. Vill man vara på den säkra sidan kan varorna värmebehandlas i ugn på 55 grader i mer än en timme, alternativ frysas i en vecka. Blir det inte bättre kontakta skadedjursanerare. Här kan du läsa mer om mottfjärilar, mjölbaggar, brödbaggar och tobaksbaggar, hur du blir av med dem och hur du förebygger angrepp.

Se även: