Bli av med fåglar på taket och i trädgården
Fågelbajs på tak och utemöbler, blockerade hängrännor och länsade bärbuskar. Att städa upp festen efter häckande måsar och duvor kan bli både dyrt och tröttsamt – och Anticimex får in allt fler rapporter om fågelproblem.
Skydda hus och trädgård från ovälkomna hyresgäster innan de lägger ägg!
Här är tipsen för hur du bäst fågelsäkrar hemmet.
Fågelsång och kvitter är härligt att lyssna till i trädgården, men när större skräniga fåglar flockas, bygger bon på taken, kalasar på odlingarna och smutsar ner utemöblerna är det inte lika charmigt längre.
Framförallt måsar och duvor, men också kråkor, kajor och skator, bygger gärna bon på hustak och deras spillning riskerar att orsaka frätskador på fasad och takpannor. När fåglarna häckar kan de också bli aggressiva och göra utfall mot människor om de upplever att deras bo och ungar är hotade.
Räknas som skadedjur – fågelproblemen ökar
Den här typen av fåglar inte bara stör och förstör, de kan också utgöra en hälsorisk. Eftersom de kan sprida vidare bakterier, virus och ohyra till människor och husdjur räknas de som skadedjur och ska helt enkelt hållas borta från vår hemmiljö.
Under 2021 genomförde Anticimex över 4 000 fågelsäkringsinsatser. Och rapporterna om fågelproblem ökar, skriver skadedjursbekämpningsföretaget i ett pressmeddelande. Men som tur är finns det enkla förebyggande åtgärder att ta till själv.
Loppor och sjukdomar från fågel
Framför allt duvor är smittbärare som kan sprida vidare sjukdomar som salmonella och papegojsjuka via sin avföring. Dessutom drar de till sig olika kvalster och parasiter.
I alla sorters fågelbon samlas loppor, som kan hoppa över till och attackera människor med kliande bett. Så här blir du av med de otäcka krypen.
Får man flytta fågelbon?
Häckningsperioden startar på våren och pågår mellan april och augusti, och då söker sig fåglarna till skyddade platser där det finns mat och värme – som hustak, skorstenar eller under solpaneler. Det bästa är att se över och fågelsäkra både hus och trädgård från de ovälkomna hyresgästerna innan de hinner bygga bo och lägga sina ägg.
När fåglarna ruvar är de och deras bon nämligen fredade enligt svensk lag och får generellt inte störas. Bon och ägg får inte heller flyttas mellan 1 april och 31 juli. Undantag kan göras om fåglarna orsakar stora problem. Rådgör med skadedjursbekämpare!
Så fågelsäkrar du ditt hus
Källa: Anticimex
Problem med fåglar på taket
Förutom att fåglarna smutsar ner med sin frätande spillning, kan de också riva upp takpannor eller förstöra solpaneler. Illa placerade fågelbon kan även blockera stuprör, hängrännor och skorstenar. Stopp i ventilationskanalerna kan i förlängningen leda till fuktskador.
Det finns flera olika typer av enkla skydd och fågelskrämmor att sätta upp på taket som förhindrar att fåglarna landar och bygger bon, utan att fåglarna skadas.
Bli av med fåglar i trädgården
Fåglar norpar gärna från odlingar eller bärbuskar som vi vill ha i fred. Sätt upp en fågelskrämma i form av en rovfågel eller en rörelseskrämma av metall för att hålla hungriga fåglar på avstånd.
Ljusblänk har också en avskräckande effekt. Testa att hänga upp cd-skivor, reflexer eller fågeltejp (remsor utan klister) som reflekterar solljus på pinnar eller grenar. Fungerar inte det, sätt ett skyddande nät runt odlingarna eller täck med fiberduk. Se till att välja ett stelt hönsnät som fåglarna inte kan fastna i.
Vad håller fåglarna borta? Här är lösningarna för ditt hem som fungerar som skydd mot störande fåglar:
Fågelpiggar. Piggar i metall på plastskena (kallas ibland även fågelspik) hindrar fåglar från att landa och bygga bon på taket utan att skada dem. Kan monteras med skruv eller fogmassa på till exempel takfästen och takåsar.
Fågelband. Påminner till utseendet om piggar, men är gjorda i plast och säljs på rulle. Sätts upp under takpannorna för att hindra att fåglarna bygger bo där.
Fågelvajer. Tunn ståltråd som är ett annat alternativ för att hindra duvor, måsar och kråkfåglar från att landa och bygga bon. Passar till fönsterbrädor och lister.
El-lister. Avger svaga strömimpulser som är ofarliga för människor och djur, men som avskräcker fåglarna från att landa och bygga bon.
Aluminiumfingrar. Används för att täta utrymmet mellan solpaneler och takytan på både platta och lutande tak.
Fågelnät. Effektivt sätt att skydda större ytor, exempelvis balkonger, ljusgårdar, takutsprång och trädgårdsodlingar.
Fågeltejp. Skimrande remsor utan klister som hängs upp för att reflektera solljus och prassla i vinden. Passar till exempel på balkong eller i trädgården.
Akustisk metod. Spelar upp olika fåglars varningsläten som får fåglarna att undvika området. Ljudet stör inte människor.
Optisk avskräckning. Reflektioner av olika ljusstrålar som skrämmer bort fåglarna.
Rörelseskrämma. Tunna trådar i rostfritt stål som roterar i vinden. Fåglarna upplever rörelserna som hotfulla och undviker därför att slå sig ned.
Blir problemen för stora, kontakta alltid skadedjursbekämpare.
LÄS MER: Slipp getingar! Bästa tipsen för att getingsäkra hemmet
LÄS MER: Skadedjur och andra skadegörare i trädgården – så slipper du dem
LÄS MER: Så slipper du myrorna – de enklaste knepen