Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Plocka undan efter middagen. Getingar dras till kött och sött.
Plocka undan efter middagen. Getingar dras till kött och sött.
Plocka undan efter middagen. Getingar dras till kött och sött.
1 AV 2
2 AV 2
Plocka undan efter middagen. Getingar dras till kött och sött.
Foto: Istock

Bekämpa getingar och bli av med getingbon – 10 knep

Getingar är egentligen nyttodjur som hjälper till att pollinera våra plantor och de äter även skadeinsekter. 

Men ibland bygger de sina bon i våra takutsprång eller blir för många och för närgångna. Då finns det lite olika knep att hålla dem borta.

1. Lär känna getingar och deras beteende

Bästa skyddet mot getingar är att läsa in sig på fakta och lära sig om hur de beter sig, om deras bon, om när och varför de sticker oss. Då kan man handla proaktivt och undvika vissa direkta misstag. Här kan du läsa mer om hur du förebygger och getingsäkrar hem och trädgård.

2. Getingar dras till sött och kött

Getingar gillar allt som innehåller animaliskt protein och socker. Se till att täcka över mat som står ute. Ha lock på drickor, eller sätt en servett över glaset. Locka gärna bort getingarna från bordet en stund innan ni sätter er, genom att lägga något sött som sylt på ett fat längre bort.

3. Förhindra getingar från att bygga bo

Olika getingarter bygger bon på olika sätt. Oavsett vad man känner för getingar, så är det inte många som vill att de bygger bon i takutsprånget, i uterummet eller friggeboden. Då finns det några riktigt bra trick att få dem att göra det någon annanstans. Här kan du läsa mer om hur du kan skrämma bort getingar genom att hänga upp en enkel attrapp.

4. Håll utkik efter getingbon

Leta efter getingbon tidigt på våren. Då är bona mindre och invånarna färre och därför lättare ta bort (punkt 5 och 6). Getingar bygger gärna bon i håligheter i väggar och träd, under tak och i takutsprång, i övergivna fågelholkar och höga häckar. Men det finns även getingarter som bygger bon i marken och stengärdsgårdar. De försvarar sina bon och revir aggressivt. Bäst att inte peta i större bon eller att vattna på dem. Låt dem vara!

5. Få getingar att flytta och lura bort dem

Att peta bort ett befintligt stort getingbo är inget som man gör ostraffat. De blir aggressiva direkt och försvarar sitt bo. Men det går att spruta på helt naturliga lösningar där man inte vill att de ska vara, så sticker de – i väg. Prova gärna de här recepten på getingmedel, som är mycket billigare och miljövänligare än det som säljs affärerna.

Små bon kan du ta bort själv, men har de blivit stora bör man ta hjälp av skadedjursexperter. Foto: Istock

6. Ta bort getingbon

Stora getingbon, speciellt sådana som är dolda i väggar och takutsprång, bör man anlita proffs till. Annars kan man snabbt bli attackerad av upp till tiotusentals individer. Små bon kan man städa bort själv tidigt på våren. 

Du behöver alltid ha skyddande kläder, handskar och mössa när du tar bort ett getingbo, och gör det bara om du känner dig trygg med det. Är du allergisk ska du inte försöka göra det själv. Vänta till kvällen, getingarna blir nämligen slöare när det är svalt ute, och gör det bara om du känner dig trygg med det.

Antingen försöker du dammsuga ned boet – det kan kännas tryggt att slippa gå så nära. Ta sedan bort dammsugarpåsen, frys ner det så att du tar död på larver och eventuella getingar. Kasta sedan påsen i soporna.

Ett annat sätt är att innesluta getingboet i en papperspåse och därefter såga eller skära ner boet. Det kräver dock att man kommer närmare boet.

Man kan också enkelt slå ner boet, men då gäller det att man snabbt kan ta sig därifrån om det flyger ut någon arg geting.

Getingar är som mest aggressiva i augusti, men inför vintern dör de och då kan man plocka bort ett bo utan besvär. Drottningar övervintrar och bygger nya bon varje vår.

7. Bygga en getingfälla

Den här fällan lockar till sig och dödar getingar effektivt. Ta bara till denna utväg i undantagsfall, när det verkligen är en stor invasion och ni redan har testat ovanstående trick. Det finns ingen anledning att döda nyttodjur, bara för att man inte gillar dem. Se här hur du bygger en getingfälla av en PET-flaska.

8. Låt inte fallfrukten ligga kvar

I jäsningsprocesser där socker ingått, exempelvis i fallfrukt, finns en doft som attraherar getingar. (Därför gillar de även öl, vin och annan alkoholhaltig dryck). 

9. Getingar innanför kläderna

Har du fått en geting innanför kläderna ska du lyfta på tyget. Så fort de ser ljuset hittar de ut själva. Det gäller att inte få panik. Getingen sticker dig inte om du inte klämmer på den.

10. Kläm inte en geting 

Det är bara när man är riktigt nära ett bo eller när en geting blir klämd, som de försvarar sig. Det går att vifta bort en geting, men det gäller att inte klämma den, för då försvarar den sig. Runt boet däremot gäller det att varken vifta eller döda någon, för då kommer resten.

Positiva fakta om getingar

Getingar är rovdjur och matar sina larver med andra insekter. En stor bålgetingskoloni kan fånga upp till 0,5 kg skadegörande insekter på en dag! En god anledning för en trädgårdsägare att börja gilla getingar. Tips: Vill man lära sig mer om getingar, finns det en liten serie "Den missförstådda getingen" på YouTube med 1-minutsfilmer. Mannen som kan tala med getingar – Gert Göransson visar hur man kan hantera dem, och dödar samtidigt många myter om getingar, så att vi inte ska döda dessa nyttodjur.

Se även: