Mördarsniglar dödas genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart. Foto: LEIF GUSTAFSSON

Bästa knepen för att bli av med mördarsniglar för gott

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. De är otrevliga att se och är svåra att bli av med.

Här hittar du massor av tips på hur du bekämpar mördarsniglarna och blir av med dem för gott.

Så bekämpar du mördarsniglar

Börja helst bekämpningen på våren. Då har man en begränsad population, det är ungsniglarna som inte kommit i gång och lagt ägg.

Vattna på morgonen och inte på kvällen. Sniglar är nattaktiva djur och gynnas av att det är fuktigt på nätterna. Vattna direkt på växterna och inte på hela gräsmattan.

Samla aktivt in sniglar – särskilt tidig morgon och kväll när de är aktiva. Det är arbetskrävande men effektivt om det utförs regelbundet varje dag under flera veckor.

Städa runt trädgårdslandet och rabatterna så att sniglarna inte kan söka skydd där. Ta bort fallfrukt och annat lockande. En dåligt skött kompost, lövhögar och högt gräs kan också ge sniglarna mat, skydd och en bra miljö för äggläggning.

Plantera växter som mördarsniglar inte gillar

Mördarsniglar gillar växter med stark doft så som tagetes och lök. Vill du minska risken att de äter upp dina blommor finns de flera som de skyr som pesten – daggkåpa, löjtnantshjärta och pion är några exempel. Här kan du läsa mer om vilka blommor de inte ger sig på.  

LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips 

Hur dödar man mördarsniglar?

Mördarsniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart. Gräv sedan ner dem i jorden.
Sniglarna kan också klippas itu cirka 5 millimeter från huvudändan eller avlivas i kokande vatten. Då dör de snabbt och kan sedan grävas ned.
Gör en öl-fälla. Gräv hål som bildar fällor och ställ ned en skål med öl eller en öppen flaska öl för att locka dit sniglarna. En skvätt sprit och lite spraymalt i ett mjölkpaket ska också fungera bra – här kan du läsa om hur du gör. Töm snigelfällan dagligen och gräv ner de döda sniglarna i marken.

Spansk skogssnigel – så ser mördarsniglar ut

Spansk skogssnigel kallas mördarsnigel på grund av sin stora aptit och för att den ibland äter upp andra av sin art. 

Är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men färgen kan variera från nästan svart till orange. Blir 7- 15 centimeter lång. 

Har sitt ursprung på den Iberiska halvön. I Sverige har den inga naturliga fiender. 

Trivs bäst i 8- 10 plusgrader. Milda vintrar och regniga somrar är idealiska förhållanden. 

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Sniglar är dubbelkönade, hermafroditer, och lägger omkring 400 ägg var på sommaren. Foto: Shutterstock

Vilka äter mördarsniglar?

Även om det finns vissa som hävdar att mördarsniglar smakar helt okej, skulle nog de flesta av oss helst slippa att stoppa dem i munnen. 

Men det finns djur som äter dem. Skaffa eller hyra en anka – de äter sniglarna med god aptit och är kanske det effektivaste sättet att bli av med sniglarna. En annan fördel med ankor är att de gödslar trädgården efterhand. Problemet kan vara att de även äter småplantor. I nysådda land kan de alltså bli lite väl effektiva. 

Igelkottar, grävlingar, vildsvin och koltrastar sägs också äta mördarsniglar. 

LÄS MER: Igelkottarna blir snabbt färre – så kan du rädda dem

Andra knep att få bort mördarsniglar på

Lägg ut kalk och sågspån som en barriär runt trädgården eller de växter man vill skydda. Det hindrar sniglarna från att komma in. Nackdelen är att barriären luckras upp vid regn och då får man lägga ut mer.
Hästkastanjer som samlats in på hösten kan malas och läggas ut runt trädgården eller växter man vill skydda. Forskare i Österrike har funnit att sniglarna inte tål kastanjeblandningen och håller sig borta.
Mördarsniglar avskyr även bikarbonat. Strö ut bikarbonat runt dina favoritväxter så får du ha dem i fred.
Särskilda elstängsel stänger ute mördarsniglarna och gör bekämpningen innanför effektiv.
Tvätta krukor och byt ut jorden på nya plantor innan du sätter ut dem i trädgården för att förhindra att små sniglar eller snigelägg sprids.

LÄS MER: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

LÄS MER: Slipp tvestjärtar – här är bästa tipsen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!