Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mördarsniglar dödas genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.
Mördarsniglar dödas genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.
Mördarsniglar dödas genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.
1 AV 2
Bästa tipsen för att slippa de små slemmiga rackarna
2 AV 2
Mördarsniglar dödas genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg. Tryck till så dör den omedelbart.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Bli av med mördarsniglar i trädgården – bästa knepen

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. De är otrevliga att se och är svåra att bli av med.

Här hittar du massor av tips på hur du bekämpar mördarsniglarna, hur du kan förebygga dem, bästa sättet att döda dem – och blir av med dem för gott.

LEVA&BO Redaktionen

Så bekämpar du mördarsniglar

Börja helst bekämpningen på våren. Då har man en begränsad population, det är ungsniglarna som inte kommit i gång och lagt ägg. Mördarsniglarna kommer fram på våren när jorden är ungefär 8 grader – ungefär samtidigt som vitsipporna kommer fram.

Vattna på morgonen och inte på kvällen. Sniglar är nattaktiva djur och gynnas av att det är fuktigt på nätterna. Vattna direkt på växterna och inte på hela gräsmattan.

Samla aktivt in sniglar – särskilt tidig morgon och kväll när de är aktiva. Det är arbetskrävande men effektivt om det utförs regelbundet varje dag under flera veckor.

Städa runt trädgårdslandet och rabatterna så att sniglarna inte kan söka skydd där. Ta bort fallfrukt och annat lockande. En dåligt skött kompost, lövhögar och högt gräs kan också ge sniglarna mat, skydd och en bra miljö för äggläggning.

Förebygg mördarsniglar – bästa tipsen

Det finns en del saker du kan göra för att undvika att mördarsniglarna ska trivas i din trädgård.

Kompostera i slutna behållare i stället för i öppna högar.
Undvik att ta in växter eller jord från områden där du vet att mördarsniglar finns.
Släng inte trädgårdsavfall eller jord i närheten av trädgården eftersom det blir utmärkt mat för sniglarna, vilket gör att de förökar sig.
Håll rent i trädgården. Skräphögar kan vara perfekta tillhåll för sniglar. Se till att du plockar bort svampar och avlägsna fallfrukt.
Skörda grönsaker och rotfrukter i tid.
Ha inte tät och vildvuxen vegetation i utkanten av trädgården.
Se till att du har öppen jord runt plantorna. Skapa torrmarksmiljöer med grusskikt, det gillar inte mördarsniglar.

Plantera växter som mördarsniglar inte gillar

Mördarsniglar gillar växter med stark doft så som tagetes och lök. Vill du minska risken att de äter upp dina blommor finns de flera som de däremot skyr som pesten – daggkåpa, doftpelargoner, rosor, astilbe, pioner, tulpaner, fuschia, löjtnantshjärta, kungsljus, stjärnflocka, flox, daglilja, flitiga Lisa, gullris, nepeta, praktlysning och vallmo är några exempel.

LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips 

Spansk skogssnigel – så ser mördarsniglar ut

Spansk skogssnigel kallas mördarsnigel på grund av sin stora aptit och för att den ibland äter upp andra av sin art. 

Snigeln kan lägga upp till 400 ägg per säsong. Från äggkläckning till färdig snigel tar det åtta veckor. 

Är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men färgen kan variera från nästan svart till orange. Blir 7- 15 centimeter lång. 

Har sitt ursprung på den Iberiska halvön. I Sverige har den inga naturliga fiender. 

Trivs bäst i 8- 10 plusgrader. Milda vintrar och regniga somrar är idealiska förhållanden. 

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Sniglar är dubbelkönade, hermafroditer, och lägger omkring 400 ägg var på sommaren. Foto: Shutterstock

Hur dödar man mördarsniglar?

Leta upp mördarsniglar tidigt på morgonen eller sent på kvällen, eller efter regn då de kryper fram helt ogenerat. Både sniglarna och äggen gillar skuggiga och gärna fuktiga lägen, där de kryper in och gömmer sig för solen. Leta i komposten och under marktäckningen. Lyft på krukor eller lägg ut något som de kan krypa under till exempel kartongbitar, presenningar, upp och nedvända hinkar.

De dödas snabbast och mest skonsamt genom att man skär eller klipper av huvudet. Det enklaste sättet är en spade med skarp egg, eller en trädgårdssax med längre blad. Tryck till så dör den omedelbart. Gräv sedan ner dem i jorden, eller kasta dem i en påse i soptunnan. Det är viktigt att göra sig av med den döda mördarsnigeln – annars lockar den tyvärr till sig nya sniglar.

Har du möjlighet kan du förstås låga kadavren ligga kvar. När fler mördarsniglar dykt upp kan du passa på att klippa dem också.

Vissa rekommenderar salt för att döda mördarsniglar, men skippa saltet! Det är en långsam och onödigt plågsam död. 

Fälla till mördarsniglarna! Så fixar du en öl-fälla

Sniglarna dras till öllukt, så prova att göra en öl-fälla. Gräv hål som bildar fällor och ställ ned en skål med öl eller en öppen flaska öl för att locka dit sniglarna. Töm snigelfällan dagligen och gräv ner de döda sniglarna i marken.

Du kan också göra en ”snigelpub” – använd tomma mjölkpaket. Blanda en liter vatten med 25 gram spraymalt och tre centiliter sprit. Den mängden räcker till fyra tomma mjölkpaket. Sniglarna dras till lukten och kryper in i mjölkförpackningen. Där blir de också kvar. När snigelpuben har fått tillräckligt många besökare är det bara att skruva på korken och kasta förpackningen i soporna.

Vilka äter mördarsniglar?

Även om det finns vissa som hävdar att mördarsniglar smakar helt okej, skulle nog de flesta av oss helst slippa att stoppa dem i munnen. 

Men det finns djur som äter dem. Skaffa eller hyr en anka – de äter sniglarna med god aptit och är kanske det effektivaste sättet att bli av med sniglarna. En annan fördel med ankor är att de gödslar trädgården efterhand. Problemet kan vara att de även äter småplantor. I nysådda land kan de alltså bli lite väl effektiva. 

Igelkottar, grävlingar, vildsvin och koltrastar sägs också äta mördarsniglar. 

Kalk, bikarbonat, koppar och andra knep att få bort mördarsniglar på

Lägg ut kalk och sågspån som en barriär runt trädgården eller de växter man vill skydda. Det hindrar sniglarna från att komma in. Nackdelen är att barriären luckras upp vid regn och då får man lägga ut mer.
Mördarsniglar avskyr även bikarbonat. Strö ut bikarbonat runt dina favoritväxter så får du ha dem i fred.
Använd koppartråd eller särskild koppartejp och vira den runt krukan, pallkragen eller runt stjälken på växten om den är stor. Mördarsnigeln kommer vända om, eftersom den får en stöt av metallen.
Hästkastanjer som samlats in på hösten kan malas och läggas ut runt trädgården eller växter man vill skydda. Forskare i Österrike har funnit att sniglarna inte tål kastanjeblandningen och håller sig borta.
Särskilda elstängsel stänger ute mördarsniglarna och gör bekämpningen innanför effektiv.
Tvätta krukor och byt ut jorden på nya plantor innan du sätter ut dem i trädgården för att förhindra att små sniglar eller snigelägg sprids.

Mördarsniglarnas otursdag 11 juni

Initiativet ”Mördarsnigelns otursdag” startades för några år sedan och syftar till att alla ska göra sitt yttersta för att få bukt med mördarsniglarna. Den 11 juni är det dags för gemensam kraft i Sverige – då vill man att alla med trädgård går ut och försöker ta hand om sniglarna innan de hinner försöka sig.

LÄS MER: Slipp tvestjärtar – här är bästa tipsen

LÄS MER: Igelkottarna blir snabbt färre – så kan du rädda dem

Se även: