1 av 2: Soffborden hittades på Marketplace för 100 kronor. I vardagsrummet finns också en tv-bänk som Sandra fyndade för 300 kronor. Den kostade 2 200 kronor ny på Ikea. Foto: Privat
2 av 2: ”Jag är jättenöjd!” säger Sandra Fäldt Persson om sitt hem ”Jag tycker det är jätteroligt att göra om, men från den dagen jag flyttade in har jag inte ändrat en enda grej. Då känner man att detta var precis så som jag tänkt mig.” Foto: Privat

Sandra flyttade utan möbler – så inredde hon med begagnatfynd

Sandra Fäldt Persson flyttade till en ny lägenhet utan att ha en enda möbel.

Då startade hon ett projekt: att köpa så mycket begagnat som möjligt.

Nu har hon fyllt lägenhet med prylar från Blocket och Marketplace.

– Jag har sparat säkert 50-60 000 kronor på att köpa begagnat, säger hon.

När Sandra Fäldt Persson, 39, och hennes man bestämde sig för att bli särbos hittade Sandra en lägenhet med vardagsrum, kök och tre sovrum – totalt 90 kvadratmeter fördelat på två våningar. Men alla möbler fick stanna kvar hos hennes sambo.

– Har man köpt möbler till ett ställe, är det svårt att få dem att passa lika bra någon annanstans. Möblerna vi hade passade bäst i huset. Jag tyckte att det var ganska skönt, så fick jag börja om, säger Sandra.

Letade efter möbler på Blocket och Marketplace

Det enda hon tog med sig var lamporna till sängborden i sovrummet. Tillsammans satte paret en budget: 44 000 kronor skulle Sandra klara sig på för att fylla fyrarummaren till sig och parets två barn, Tindra och Anton. Sandra hade en tydlig tanke om hur hon ville ha det. I huset var allt väldigt vitt, så i lägenheten tänkte hon tvärtom. Hon ville göra den till något helt annat och bestämde sig för mörka möbler och mörka väggar – och letandet efter sängar, soffa, bord och stolar började.

En del hittade hon på olika reor och utförsäljningar, som sänggavel och soffa som hon gärna ville ha i en viss färg, men framför allt letade hon efter prylar på Blocket och Marketplace.

– Jag såg det som ett projekt – någon annans skräp skulle bli mina skatter, säger hon.

I Sandras sovrum blev mycket begagnad. Sängstommen, sängbordet, eldrivna ribbottnar och taklampan köptes begagnad och kostade totalt 1 250 kronor. Foto: Privat

Lätt att göra fynd – särskilt om man vill göra om

Sandra upptäckte att det finns oändligt med möbler på begagnatsajterna. Och det är lätt att fynda, särskilt om man som Sandra är beredd att göra om möblerna. Hon har sågat itu en Billy-bokhylla för att få hyllplan i klädkammaren, hon har sprejmålat krokar, målat om sängar och bytt handtag på en byrå.

– Man kanske inte tänker på att min säng är simpel Ikea-säng. Man kan göra mycket för att det ska se lyxigt eller annorlunda ut. Så fort något är lite skavt eller slitet vill inte folk köpa. Tindras säng fick jag gratis. Antons och min kostade 200 kronor. Det är sängstommar som fortfarande säljs på Ikea för över 2 000, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått en lite lyxigare känsla fast vi lagt mycket mindre pengar än i huset. Det är skön känsla.

Bordet i hallen är egentligen ett sängbord och hittades på Marketplace för 50 kronor. Foto: Privat
I klädkammaren behövdes skoförvaring. Sandra hittade en gratis Billy-bokhylla på Blocket och sågade till hylplan av den. Krokarna hittade hon gratis på Marketplace och sprejmålade dem i guld. Spegel, taklampa och rörelselampa är också begagnat. Foto: Privat

”Måste bli bättre på att återanvända”

Sandra gissar att 80 procent av alla möbler är begagnade. Tack vare det lyckades hon hålla budgeten. Hennes gissning är att hon skulle betalat 50-60 000 kronor till om hon köpt allt nytt.

En av de största anledningarna till att Sandra satsade på begagnat var den ekonomiska biten, även om miljötänket också fanns med. Men framför allt ville hon visa alla som bara slänger sina möbler att de kan komma till nytta hos någon annan.

– Vi måste bli bättre på att återanvända och framför allt inte bara köra till tippen för att man inte orkar lägga ut en annons. Svenskar ha en tendens att vara ganska ombytliga i sin stil, men för att man ska kunna leva lite mer hållbart, så är det här ett bra alternativ även för en ombytlig. Ofta är möblerna som säljs i nyskick, så varför lägga dubbelt så mycket, och ibland ännu mer, för att köpa nytt?

I dotterns rum köptes eldriven ribbotten, skrivbord, spegel, stol, skrivbord, byrå och taklampa på Marketplace för totalt 2 300 kronor. Sängstommen fick hon gratis. Foto: Privat
Brickbordet kostade 150 kronor på Marketplace. Foto: Privat
Till sonens hittade Sandra den här byrån på Marketplace för 175 kronor. Även herrbetjänt, sängstomme, eldriven ribbotten och skrivbord fyndades begagnat. Foto: Privat

LÄS MER: 5 saker du aldrig mer behöver köpa nya 

LÄS MER: Snygga sätt att pimpa dina gamla Ikea-möbler

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!