Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Har du koll på om du sopsorterar rätt? Här reder vi ut vad som gäller – vad som ska kastas var.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Avfall Sverige gör regelbundna kontroller, så kallade plockanalyser, där man bryter upp soppåsar. Då visar det sig att en tredjedel är restavfall, en tredjedel är matavfall och en tredjedel är förpackningar och tidningar.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Värmeljus ska sorteras som metall. ”Förut klassades de som förpackning och man kunde återvinna dem som aluminium på återvinningsstationen, men sedan 1,5 år är det inte så längre, enligt nya EU-direktiv”, säger Anna-Carin Gripwall.
Foto: Fotolia

Så sopsorterar du rätt – det här gäller

Sverige är världsledande på återvinning.

Men alldeles för många sorterar tyvärr helt fel.

Har du verkligen koll på om du sopsorterar rätt?

Här reder vi ut vad som gäller – vad som ska kastas var.

I Sverige är vi väldigt miljömedvetna och återvinner mer och mer för varje år. Något som våra barnbarnsbarn kommer att tacka oss för. 

– Vi är generellt väldigt duktiga sett i ett internationellt perspektiv, vi ligger på topp tre i världen, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige. 

Okunskap och bekvämlighet

Men Avfall Sverige gör regelbundna kontroller, så kallade plockanalyser, där man bryter upp soppåsar. Och då visar det sig att en tredjedel är restavfall, en tredjedel är matavfall och en tredjedel är förpackningar och tidningar. 

– Många tycker det är för långt till återvinningsstationerna, eller så är det ren bekvämlighet, säger Anna-Carin Gripwall. En del kan vara svårt att veta hur man sopsorterar. Så även om man vill rätt kan det bli fel. 

Svårt och ibland ologiskt system

Och det beror på att återvinningsstationerna handhas av producenterna som endast tar hand om förpackningar och tidningar de producerar. Allt annat ska till kommunens återvinningscentraler. 

– Som det är nu kan du till exempel lägga en syltburk i plast på en återvinningsstation men inte en barnhink, för det räknas inte som förpackning, säger Anna-Carin Gripwall från Avfall Sverige. Inte helt logiskt för de allra flesta. Vi vill att kommunen ska ta hand om all hantering, då skulle det bli enklare med alla insamling på samma ställe.

Så vad gäller då för respektive grej? Inte alltid helt lätt. Här reder vi ut allt.

Så sopsorterar du rätt:

1. Cd- och dvd-skivor och fodral

Foto: Fotolia

– Här är det soppåsen som gäller, tyvärr, eftersom de inte räknas som förpackningar som får läggas på återvinningsstationen, trots att de är gjorda av plast. 

Finns det insamling för ”annan plast” än förpackningar går det bra förstås, annars är det kommunens återvinningscentral som gäller.

Sorteras som: Övrig plastinsamling, återvinningscentralen eller hushållssopor.

2. Förpackningar med plastkork

Många mjölkpaket och youghurtförpackningar har ju plastkorkar numera men de ska sorteras som pappersförpackningar, efter att du tagit bort korken och lagt till plastinsamlingen. Själva plastpipen behöver man inte pilla bort, om man inte vill, den kommer att separeras under återvinningsprocessen.

Sorteras som: Pappersförpackning och plast.

3. Färgrester

Foto: Fotolia

Har du tömt och skrapat ur, och om färgburken är torr, sorteras den som metall- eller plastförpackning på en återvinningsstation. Har den färg kvar ska det lämnas till en återvinningscentral då det klassas som farligt avfall. Man får absolut inte hälla ut något i avloppet!

Sorteras som: Metallförpackning, plastförpackning eller farligt avfall.

4. Post it-lappar och kuvert

– Här är det klister runt kanterna och när det löses upp i återvinningsprocessen förstör det maskinerna och leder till sämre papperskvalitet. Så de ska inte läggas i pappersåtervinningen utan i den vanliga soppåsen så de får energiåtervinnas i stället. 

Sorteras som: Hushållssopor.

5. Plast-tuber och aluminum-tuber

Krama ur dem så mycket du kan och återvinn som plast- respektive aluminiumförpackning. Är korken av annat material (ofta plast) ska den tas av och återvinnas rätt. Att de inte är rena inuti betyder inte att de inte kan återvinnas som vissa tror.

Sorteras som: Plastförpackning och metallförpackning.

6. Pizzakartonger

Se till att den är så ren och torr som det går. Lägg sedan i pappersåtervinningen.

Sorteras som: Pappersförpackning.

7. Nagellack

Foto: Fotolia

Gammal nagellack och dess förpackningar klassas som farligt avfall. Finns det ingen sådan insamling vid återvinningsstationen är det kommunens återvinningscentraler som gäller. 

Sorteras som: Farligt avfall på återvinningscentral.

8. Värmeljus

– Förut klassades de som förpackning och man kunde återvinna dem som aluminium på återvinningsstationen, men sedan 1,5 år är det inte så längre, enligt nya EU-direktiv.

Dessutom är det så att vekhållaren är av järn medan själva behållaren är av aluminium. 

Sorteras som: Metall återvinningscentralen.

9. Keramik, porslin och dricksglas

Foto: Fotolia

– Dricksglas är av en annan typ av glas än glasflaskor och räknas inte som förpackningar. 

Materialet förstör kvaliteten på det nya glaset som ska bli efteråtervinningen. Alla krossade glas efter festen ska alltså inte läggas i glasåtervinningen. 

Sorteras som: Grovsopor eller hushållssopor.

10. Frigolit

Detta vet kanske inte alla men det går faktiskt under plast.

Sorteras som: Plastförpackning.

11. Medicin

Foto: Fotolia

Det får absolut inte slängas i soppåsen eller på någon återvinningsstation, lika lite som spolas ned. Lämnas till valfritt apotek som tar hand om det.

Sorteras som: Läkemedel på apotek.

12. Sprayburkar

Är det sprayburkar med färg och impregnering, insektsbekämpning, tätningsmedel eller liknande klassas det som farligt avfall och ska till återvinningscentral. Om det däremot är kroppsvårdsprodukter går det bra på återvinningsstationen, om de är tomma- och det är de när de inte längre pyser. 

Sorteras som: Metallförpackning eller farligt avfall på återvinningscentral.

Obs! Många kommuner har mobila miljöstationer där man kan lämna småelektronik och farligt avfall till återvinning. Sök på kommunens hemsida eller ring för att höra när och var.

LÄS MER: Småbarnsmamman Hanna lever efter "zero waste"

LÄS MER: Källsortering och återvinning – så fixar du det snyggt i hemmet