1 AV 4
När tvättade du din kudde senast? En vanlig kudde kan innehålla miljontals svampporer och mängder av kvalster.
Foto: Istock
2 AV 4
Det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på din kudde för att slippa köpa ny för ofta.
Foto: Istock
3 AV 4
Dags att tvätta kudde? Titta på kuddens tvättråd innan du startar maskinen. Glöm inte att tvätta på minst 60 grader för att bakterierna ska dö.
Foto: Istock
4 AV 4

Så snuskiga är kuddarna du sover med varje natt

Din kudde kan innehålla fler bakterier än toalettsitsen.

Ja, kuddarna i sängen samlar snabbt på sig kvalster och otrevliga bakterier – och många sover med riktigt snuskiga kuddar om nätterna.

Så här gör du för att de ska bli rena och fräscha igen.

När du köper en ny kudde är den fluffig och mysig. Med tiden klumpas dunet och fjädrarna ihop, vilket gör att den upplevs tunnare. Ett sätt för att förhindra det är att tvätta kudden regelbundet.

Men det är långtifrån den enda eller den största anledningen till att det kan vara dags att tvätta din kudde. Den är troligen full av bakterier också.

Varje natt fäller din kropp omkring 15 miljoner hudceller. Under samma natt utsöndrar du omkring 1,5 deciliter svett – en stor del genom huvudet. Detta gör att kvalster stortrivs i sängen – fukten tillsammans med värmen och mörkret är en förutsättning för att kvalstren ska kunna föröka sig.

Miljontals bakterier i vanliga kuddar

Det räcker med några gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Därför är sängen deras optimala miljö – och också en stor källa till allergi hemma.

Natt efter natt fylls alltså kudde, täcke och madrass av fler och fler kvalster och fler och fler bakterier. Ditt örngott kan innehålla så många bakterier att det är snuskigare än en toalettsits, enligt en studie som Business Insider berättar om. Samma studie visade även att en vanlig kudde kan innehålla miljontals olika svampporer, varav vissa kan ge exempelvis astmaliknande tillstånd. Det är förstås inte särskilt vanligt att bli sjuk av sin kudde, men detta visar på vikten av att inte glömma bort kuddarna i tvätten.

Det finns ett lätt sätt att undvika de här problemen: Tvätta dina kuddar (och lakan)! Men hur ofta?

Hur ofta ska man tvätta kuddar?

Råden är olika och experter svarar olika på frågan: hur ofta behöver jag tvätta kuddar, täcken, lakan och madrasskydd? Men generellt: tvätta (byt) lakan varje eller åtminstone varannan vecka. Madrasskyddet mår bra av att tvättas varje månad.

Vad gäller täcken och kuddar så är en fingervisning att täcket ska tvättas åtminstone en gång per år och sovkudden två-tre gånger om året. Tvättas de för ofta kan de faktiskt slitas onödigt mycket, men vädra både täcke och kudde så ofta du kan.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Använder du ett kuddskydd innanför själva örngottet blir det lättare att hålla kudden fräsch. Glöm inte att tvätta kuddskyddet bara. Foto: Istock

När är det dags att köpa en ny kudde?

Om kudden en gång var vit men nu är alldeles gul, eller om den klumpar sig trots att du torktumlat, så är det ett tecken på att det är dags att köpa en ny kudde. Flera experter tycker att vartannat år är ett riktmärke för att byta ut den – men det är inte alls nödvändigt om du tar hand om kudden på rätt sätt. Det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på den och hålla den fräsch så länge som möjligt.

3 tips för att hålla kudden fräsch

1. Använd kuddskydd mellan kudde och örngott, så skyddar du kudden och slipper tvätta den lika ofta.

2. Vädra kudden ibland! Du kan också ge den en omgång i torktumlaren då och då fastän den inte har blivit tvättad. Torktumlaren skakar om fyllningen så att kudden känns härligt fluffig igen.

3. Har kuddarna gulnat kan du testa ett husmorsknep innan du köper en ny. Tvätta kudden med ättika och lite citronsyra, för att sedan tvätta den en gång till med tvättmedel, så kan den bli fin igen.

Så ska du tvätta dina kuddar

Kontrollera alltid tvättråden för kudden innan du startar maskinen.

Tvätta kuddarna, utan örngott och eventuellt kuddskydd, två och två enligt tvättanvisningen. Tvätta i minst 60 grader eftersom kvalster dör först vid högre temperaturer. Välj ett tvättprogram som är skonsamt mot tyget.

Torktumla kuddarna – de flesta tål det (se tvättanvisningen) och det kan till och med vara nödvändigt med torktumling för att fördela fyllningen i kuddarna och få dem helt torra. Stoppa in tennisbollar i strumpor och sedan in i tvättmaskinen med kuddarna. Bollarna kommer att separera de våta fjädrarna och göra kuddarna fluffiga och se till att de torkar snabbare. Strumporna utanpå hindrar bollarna från att dela med sig av både lukt och färg.

Fyllningen i kudden måste bli helt torr. Minsta fukt inuti kan skapa mögel.

LÄS MER: Så ofta ska du egentligen tvätta din lakan 

LÄS MER: Därför ska du alltid ha en torr handduk i torktumlaren

Se även: