Att tvätta i för låga temperaturer kan sprida bakterier. Foto: Istock

Så snuskiga är dina ”rena” trosor

Att kasta in städtrasan tillsammans med underkläder eller andra kläder känns kanske lockande när det väl är dags att tvätta. 

Men tänk ett trumvarv längre kring hur du tvättar.

Trenden att tvätta sin tvätt i kallare vatten (30-40 grader) är långt ifrån bra enligt hygienexperten Lisa Ackerley i en intervju med Daily Mail för några år sedan. Många tvättar i lägre temperaturer för att undvika skador eller att kläderna krymper, men det leder till en rejäl spridning av bakterier, varnar hon.

– Konsumenter tror att normala tvättprocedurer rengör kläder, men att någonting ser rent ut innebär inte nödvändigtvis att det rent hygieniskt är rent, säger hon till Daily Mail.

Tvättvana som kan göra dig sjuk

Lisa Ackerley går ut hårt och säger att det är hög tid att tänka om när det kommer till hur vi tvättar, för att inte bli sjuka.  

– Om du stoppar någonting som är fullt med bakterier i tvättmaskinen kommer bakterierna bara blandas runt och skapa en ”bakteriesoppa” – om du inte gör någonting för att döda dem, förklarar hon.  

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

Foto: Istock

Tusentals avföringsbakterier på "rena" trosor

Det är inte bara moppen eller städtrasorna som kan skapa (inte så) rena bakteriehärdar i tvättmaskinen – och på kläderna. Underkläder kan vara hem till runt hundra miljoner E. coli och andra bakterier, likaså kökshanddukar. 

Forskare som har utvärderat infektionsriskerna i samband med lågtemperaturtvätt har beräknat att det finns runt 0,1 gram (10 000 organismer) av bajspartiklar på varje par "rena" trosor. 

Det är precis lika ohygieniskt som det låter och kan göra oss sjuka. Tänk exempelvis att du tvättar kökshandduken med underkläderna på låg temperatur och sedan använder handduken på din disk. Inte så hygieniskt va. 

Tvätta i höga temperaturer 

Det bästa tipset, enligt hygienexperten, är att sortera tvätten så underkläder och städ- och kökshanddukar tvättas för sig – på så vis undviker du också att kemikalier från rengöringsmedel missfärgar dina kläder. 

Men det viktigaste för att bli av med bakteriesoppan: Tvätta på höga temperaturer och se till att tvätten torkar ordentligt efter tvätt. Med hög temperatur är 90-grader det mest effektiva. Det gäller också sängkläderna.

LÄS MER: Luktar tvättmaskinen illa? Så rengör du den – med ättika och bikarbonat

Favorit ur arkivet: