Att tvätta i för låga temperaturer kan sprida bakterier.
Att tvätta i för låga temperaturer kan sprida bakterier. Foto: Istock

Så snuskiga är dina ”rena” trosor

Att kasta in städtrasan tillsammans med underkläder eller andra kläder känns kanske lockande när det väl är dags att tvätta. 

Men tänk ett trumvarv längre kring hur du tvättar.

– Du kan lätt skapa en ”bakteriesoppa”, säger hygienexperten Lisa Ackerley till Daily Mail.

Enligt hygienexperten Lisa Ackerley är trenden att tvätta sin tvätt i kallare vatten långt ifrån bra. Många gör det för att undvika skador eller att kläderna krymper, men det leder till rejäl spridning av bakterier, varnar hon. 

– Konsumenter tror att normala tvättprocedurer rengör kläder, men att någonting ser rent ut innebär inte nödvändigtvis att det rent hygieniskt är rent, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

Tvättvana som kan göra dig sjuk

Lisa Ackerly går ut hårt och säger att det är hög tid att tänka om när det kommer till hur vi tvättar, för att inte bli sjuka.  

– Om du stoppar någonting som är full med bakterier i tvättmaskinen kommer bakterierna bara blandas runt och skapa en ”bakteriesoppa” – om du inte gör någonting för att döda dem, förklarar hon.  

LÄS MER: Enkla knepet fick Madeleines äckliga diskmaskin att bli skinande ren 

Foto: Istock

Tusentals avföringsbakterier på "rena" trosor

Det är inte bara moppen eller städtrasorna som kan skapa (inte så) rena bakteriehärdar i tvättmaskinen – och på kläderna. Underkläder kan vara hem till runt hundra miljoner E. coli och andra bakterier, likaså kökshanddukar. 

Forskare som har utvärderat infektionsriskerna i samband med lågtemperaturtvätt har beräknat att det finns runt 0,1 gram (10 000 organismer) av bajspartiklar på varje par "rena" trosor. 

Det är precis lika ohygieniskt som det låter och kan göra oss sjuka. Tänk exempelvis att du tvättar kökshandduken med underkläderna på låg temperatur och sedan använder handduken på din disk. Inte så hygieniskt va. 

Tvätta i höga temperaturer 

Det bästa tipset, enligt hygienexperten, är att sortera tvätten så underkläder och städ- och kökshanddukar tvättas för sig – på så vis undviker du också att kemikalier från rengöringsmedel missfärgar dina kläder. 

Men det viktigaste för att bli av med bakteriesoppan: Tvätta på höga temperaturer och se till att tvätten torkar ordentligt efter tvätt. Med hög temperatur är 90-grader det mest effektiva. Det gäller också sängkläderna.

LÄS MER: Forskning: Din kökshandduk kan göra dig sjuk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!