Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så får du ditt mest organiserade och harmoniska år – någonsin

De flesta människor sätter upp nya och stora mål i början av varje nytt år.

Men i stället för att göra det för hela året, testa i stället att göra dessa 11 mindre saker inom en månad för att få det perfekta hemmet.

Det kommer att göra ditt 2017 till ditt mest organiserade år, och skapa en skön känsla av lugn och harmoni.

Foto: Getty Images

1. Städa upp och rensa garderoben

 

Vad har du inte använt det senaste året? Skänk eller sälj. Och, vill du dubbla utrymmet kan du ta till detta enkla tips. Ta läsk-öglor och sätt på galgen och häng ytterligare en galge på den. Plötsligt har du två galgar som tar lika mycket plats som en. Vill du kan du trä ytterligare ring på nästa galge och få både tre och fyra hängandes på varandra. Och kom ihåg det gamla tricket, ett plagg in, ett annat ut!

Och glöm inte att rensa underklädeslådan! Detta ställe går de allra flesta till varje dag, ändå använder man säkert bara två eller tre behåar regelbundet, liksom vissa underkläder bara ligger där och skräpar för att de är utslitna eller fula. Rensa!

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha kaffesump i garderoben

Källa: Housebeautiful

 

Foto: Getty Images

2. Kolla av kuddarna

 

Det bästa sättet att testa om du behöver köpa ny kudde är att trycka ihop den. Om den inte återgår till sin forna form har den passerat bäst före-datum. Kasta och köp ny! Du kommer att sova mycket bättre. 

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina mysiga sängkuddar

 

Foto: Fotolia

3. Ta dig an alla ”skräplådor”

 

Detta kommer att ta dig mindre än en timme om du ställer två frågor till dig själv:

1. Har det gått över en månad sedan jag använde denna?

2. Har jag något annat som fungerar bättre? Svarar du ja på dessa båda frågor, gör dig av med grejen.

 

LÄS OCKSÅ: 8 smarta tips för att rensa och organisera din garderob

 

Foto: Fotolia

4. Göm fula sladdar

 

Ingenting förstör inredningen och helhetsintrycket så mycket som fula sladdar som ligger eller hänger och ”skräpar” synligt. Sätt fast mot lister med klammer, tejpa upp bakom bordsben etcetera. Finns också snygga döljande lister att köpa som man sätter över sladdar, på exempelvis en vägg under tv:n.

 

LÄS OCKSÅ: Dölj sladdarna – 5 tips för ett sladdfritt hem

 

Foto: Getty Images

5. Investera i och ta hand om dina växter

 

Växter är inte bara vackra att titta på. Det är även bevisat att de förbättrar våra liv, allt ifrån att göra oss lugna till att rensa luften och minimera allergier. Och färska snittblommor gör vem som helst på bra humör och glad!

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du borde ha fler blommor hemma

 

 

Foto: Colourbox

6. Rensa bort negativ energi

 

Det finns en populär ritual i USA som kommer från indianerna och anses rensa bort negativ energi i hemmet. Man tänder salvia och blåser ut lågan. Röken som då kommer sägs rena ditt hem. Gå runt med den på ett fat i hemmet så den kommer åt överallt. 

"Jag börjar alltid vid ytterdörren och arbetar mig runt i klockans riktning", säger Maureen Calamia, Feng Shui-konsult, till Housebeautiful.com

Annars är doften av apelsin något som både rensar negativ energi och lyfter humöret. Köp som doftolja! Enligt studier har också vaniljdoft en upplyftande inverkan. Doftljus!

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du elda lagerblad hemma 

 

Foto: Getty Images

7. Städa skafferiet

 

Kolla datum och sätt de äldsta sakerna längst fram, kasta gammalt. Köp snygga burkar och/eller lådor och häll i mjöl, gryn och annat i stället för fula, kladdiga påsar som dessutom släpper in luft. Sätt snygga etiketter på. 

 

LÄS OCKSÅ: 3 saker du alltid borde ha hemma i skafferiet

 

Foto: Fotolia

8. Gör rent på svåråtkomliga ställen

 

Använd en tandborste för att skura svåråtkomliga ställen med tvål och vatten innan mögel och bakterier börjar att växa. Som till exempel kranar och kakelfogar. Ett annat ställe som ofta glöms bort är knivblocket. Så enkelt! Bara ta dammsugaren och sug ut från hålen, alternativt blås ut med en hårtork, eller använd piprensare. 

 

LÄS OCKSÅ: Städexperten om snusket i ditt hem – 5 okända platser 

 

Foto: Fotolia

9. Rensa och organisera bland dina papper

 

Papper stökar till och det stressar oss. Ta en dag till att gå igenom alla papper, kasta gamla räkningar, deklarationer och annat som inte behövs. De andra sätter du in i pärmar med register och etikett om vad det är i pärmen. Du kommer känna dig så nöjd! Bestäm dig sedan för att aldrig mer samla papper på hög.

 

LÄS OCKSÅ: 5 enkla steg för att alltid ha ordning hemma

 

Foto: Getty Images

10. Diska diskmaskinen

 

Man måste göra en ordentlig rengöring av diskmaskinen med jämna mellanrum. Ett bra tips är att placera ett stort glas med ättika i övre delen av maskinen. Sätt sedan på maskinen som vanligt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 smarta saker du kan använda ättika till

 

Foto: Fotolia

11. Skaffa en nyckel- och mobillåda

 

Är det inte så att ofta när man har bråttom ut är det omöjligt att hitta nycklarna eller mobilen?! Ta en snygg trälåda eller liknande och bestäm att där ska alla alltid lägga sakerna. Ställ den i hallen, och gärna vid ett eluttag så man kan ladda samtidigt.

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt får du mer utrymme i mobilen