1 AV 2
Lågstadieläraren och tvåbarnsmamman Therese Philipsson från Karlskoga kom på hur hon skulle få barnen mer aktiva utomhus.
Foto: privat
2 AV 2
Likt vanlig bingo får man bingo när man fått en rad och då hittar familjen på något kul någon gemensam aktivitet att göra.
Foto: privat

Thereses smarta uppfinning hjälper uttråkade barn

Tycker du att dina barn spenderar alldeles för mycket tid inomhus framför paddan och tv:n? Då har tvåbarnsmamman Therese Philipsson bästa tipset till dig, tråk-bingo!

Du kanske minns hur det var när man var liten och inte hade någonting att göra? Kompisarna var borta och tiden verkade nästan gå baklänges. 

Men nuförtiden har många barn tillgång till paddor, datorer och smarta telefoner som de dessutom kan spendera flera timmar vid. 

–  Men vår kropp är ju inte gjord för det. Jag tror man håller sig friskare och mår bättre om man hittar på saker och rör sig ute, säger tvåbarnsmamman Therese Philipsson, 39, från Karlskoga. 

Therese Philipssons familj bor dessutom en bit ifrån stan och det är långt till barnens kompisar, därför kom hon på den brillianta idén som hon kallar för ”tråk-bingo”. 

Svårt att få äldre barn att komma ut

Idén kom hon på när hon tillverkade ett ”läsbingo” efter önskemål från sin 10-åriga dotter Annie. Therese jobbar nämligen som lågstadielärare och brukar tillverka och dela ut läsbingon till eleverna inför höst- och julloven. Då innehåller bingo-rutorna aktiviteter som ”Läs på morgonen” och ”Läs ett kapitel i en bok”. 

Men när hon satt där och tillverkade det började hon fundera på om hon kunde använda denna bingoform till något annat.

–  Då kom jag på att man kunde göra ett som kan få dem att göra något utomhus, för det har ju blivit svårare ju äldre de har blivit, säger hon. 

”Sten, sax och påse” är en av aktiviteterna som Isac och Annie får göra när de spelar tråk-bingo. Foto: privat

”Åh, vad kul!”

Så med en gammal ram, en träskiva som målats med skoltavelfärg och en tuschpenna för griffeltavlor skapade hon sin nya uppfinning. 

Therese barn, Annie, 10, och Isac, 13, hade dock lite olika reaktion på hennes nya kreation. 

– Annie tyckte direkt "Åh vad kul”. Isac är ju tonåring så han var lite mer skeptisk. Men när jag sa att att hela familjen kunde göra något tillsammans, gå på bio, spela spel eller åka på en utflykt varje gång de fick bingo så nappade han lite mer. 

Hyllas i sociala medier

Therese hyllas nu i sociala medier för sin påhittiga uppfinning. I facebook-gruppen ”Återbruka mera!”, där Therese lagt ut sin idé, skriver folk bland annat: ”Strålande! Detta är något jag vill prova åt barnbarnet och mig!” och ”Vilken bra grej.. låter som att man få mer nöjda barn och det är inte så tråkigt heller när man kan gå till tavlan”