Både billigt och miljövänligt

Skippa plasten! Så här enkelt gör du egna bivaxdukar

Känner du att plasten svämmar över hemma och vill minska ditt klimatavtryck? Att använda bivaxdukar i stället för plastfolie är ett mer hållbart sätt att förvara mat på.

Att tillverka bivaxdukar själv är både billigt och enkelt. Så här gör du!

Veronica Lundström Kristensen

Bivaxdukar är en bit bomullstyg som impregnerats med bivax vilket på så sätt gör den vattentät. Duken kan användas i stället för plastfolie för att hålla mat fräsch. 

Bivaxdukar går att köpa på olika eko-shoppar och tillverkas i stort sett av ekologisk bomull och ekologisk bivax. En del tillsätter även en skvätt olja. Men de går även att göra själv och det är både billigt och lätt. 

Hur gör man bivaxdukar?

Välj ett tunt tyg – gärna gammalt och urtvättat – i vävd bomull och klipp till önskad storlek. Omkring 30 x 30 centimeter är ett bra mått.
Riv ner lite ekologiskt bivax i en skål. Ju mindre bitar desto bättre.
Lägg tyget på en plåt med bakplåtspapper och fördela bivaxet jämt över den.
Ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 5 minuter.
Ta hellre för lite bivax än för mycket. Om du ser att det saknas bivax på någon yta är det bara att lägga en bit där och sätta in duken i ugnen igen.
När duken sen svalnat är den klar att användas. Enkelt va?! 

Foto: Mia Zettermark

Så kan du använda bivaxdukar till matförvaring

Bivax är bakteriedödande vilket gör att maten kan håll sig fräsch länge. Värmen från dina händer gör att bivaxduken formas runt livsmedlet eller skålen och sluter tätt. Perfekt för att ersätta plast- och aluminiumfolie när du ska förvara matrester i kylskåpet.
Bivaxdukar går att använda till allt från grönsaker och frukt, till bröd, ost och skålar med sallader och såser. Men tillverkare rekommenderar inte att man använder dem till kött, fisk och fågel eftersom den typen av livsmedel har större risk att utveckla skadliga bakterier. Risken är att du inte får bort bakterierna vid rengöring. 

LÄS MER: Så diskar du klimatsmart – med enkelt och billigt knep 

Tvätta bivaxdukar

Det är enkelt att rengöra bivaxdukar. Diska dem bara med ljummet vatten och lite diskmedel så kan du använda dem om och om under många år. Tänk på att inte använda hett vatten eftersom bivaxet då riskerar att smälta.

LÄS MER: Gör billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika 

LÄS MER: Småbarnsmamman Hanna, 36, lever efter ”zero waste”