Så gör du en vacker bukett med lönnrosor

Låt inte höstens prakt gå till spillo. Ta vara på lönnlöven när de är som vackrast – och skapa höstens mest hållbara bukett.

Det är enklare än man kan tro att göra fina rosor av lönnlöv. Här visar vi hur du gör, steg för steg. 

LEVA&BO Redaktionen

På hösten dör blommorna och löven faller till marken. Men misströsta inte, med hjälp händiga fingrar kan du enkelt skapa din egen höstbukett med rosor som är gjorda av lönnlöv.

Det är inte svårt. Allt du behöver är ett fång med lönnlöv i skiftande höstfärger och lite snöre. Vik och rulla löven till en rosknopp och fyll sedan på med fler och större löv som du rullar runt knoppen. Sedan är det bara att knyta ett snöre under rosen och placera den i en dekoration. 

Lönnrosor i bukett eller som höstkrans

Lönnrosor passar som fina dekorationer i höstbuketter tillsammans med till exempel mossa, murgröna, kastanjer eller andra saker från naturen som hör hösten till. Du kan även testa att pyssla ihop en krans att hänga på ytterdörren gjord av lönnrosor. Det blir en perfekt gå-bort-present! HÄR kan du se hur du gör! 

Foto: Mia Zettermark

Så gör du dina egna lönnrosor:

1. Plocka en bunt med lönnlöv i olika storlekar och färger. Tänk på att löven inte ska vara för torra. 

2. Börjar med att vika ett litet lönnlöv som blir till den innersta knoppen på rosen genom att rulla lövet runt sig själv med stjälken nedåt. Rulla ett lite större löv runt knoppen där skarven på det innersta lövet börjar och tryck ner toppen på rosen något.

3. Fortsätt sedan att bygga på rosen genom att rulla fler och fler löv som är lite större runt rosknoppen. Låt alla stjälkarna peka neråt och använd den finaste sidan av lövet utåt. Tänk på att inte rulla löven för tajt, men ändå så att det håller ihop. 

4. Nu är rosens innersta del klar och du kan börja fylla ut med kronblad på rosen. Använd nu större lönnlöv som du viker in den översta toppen på innan du rullar runt rosen. Använd gärna löv i olika skiftande höstfärger och lägg dem lite lösare omlott för att efterlikna kronbladen på en riktig ros. 

5. När du fått den form och storlek som du önskar på rosen knyter du ett snöre eller gummiband runt roten på rosen, precis under själva blomman så att det hela håller ihop. Klipp sedan av lönnlövens stjälkar under rosen. Om du vill kan du sätta fast rosen på en pinne som du dekorerar med andra typer av blad. Se klippet ovan hur enkelt det är!

LÄS MER: Få ljungen att hålla sig fin hela vintern 

LÄS MER: Så gör du höstens finaste och enklaste dörrkrans 

LÄS MER: Tips på enkelt och fint julpyssel du kan göra själv 

Se även: