1 AV 3
Konstnären ger sina bästa tips – steg för steg
2 AV 3
Maryam Aljaderi målar direkt på vinglas.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Så enkelt målar du egna snygga vinglas

Har du tröttnat på vinglasen du har hemma? Gör dina egna med personligt målade motiv – det behöver inte vara så svårt!

Konstnären Maryam Aljaderi ger här sina bästa tips hur du ska lyckas. Handmålade glas kan vara en uppskattad present till vänner när du går på middag – eller som julklapp eller födelsedagspresent till släktingar.

– Det är en fin gåva till människor man bryr sig om och man kan måla vad man vill, säger Maryam som brukar få beställningar på att måla av bilder på husdjur, barn eller favoritfotbollslagets logo.

VINN MARYAMS GLAS: Utmana vännerna på vinquiz – vinn handmålade vinglas

I filmen ovan kan du följa hur Maryam gör när hon målar sina glas. Det är ganska enkelt att komma i gång, men en del misstag är det bra om du undviker att göra. Tunna vinglas eller kristallglas är inte lämpliga att använda när du i slutet av processen ska bränna in motivet i ugn. Det är bra om vinglasen är något tjockare i glaset, Ikeas vinglas fungerar till exempel alldeles utmärkt att måla på. 

– Målar gör du med speciella glas- och porslinspennor, som exempelvis finns på Panduro. Använder du för tunna glas kommer de spricka i ugnen, säger Maryam Aljaderi.

Maryam har varit konstnär i tio år och målar oftast tavlor, men har på senare år även börjat måla på glas. Tidigare gick det att köpa Maryams målningar i Leva & Bo-shoppen, men den är numera slutsåld. Spana in Maryams tidigare verk på hennes hemsida eller hur hon målar glas på Instagram-kontot.

VINN MARYAMS GLAS: Utmana vännerna på vinquiz – vinn handmålade vinglas

Dessa vinglas målade av Maryam Aljaderi går just nu att vinna när du gör ett vintest på Expressen/Allt om Vin-sajten. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Så här målar du glas – steg för steg:

1. Rengör glasen

Maryam: ”Rengör glasen ordentligt innan med diskmedel eller tvål, torka noggrant med handduk. Undvik att nudda med fingarrna på glasytan där du ska måla.”

2. Skissa på papper om du är osäker

Maryam: ”Jag brukar måla direkt på glaset, men om man känner sig osäker så rekommenderar jag att man skissar motivet på papper innan.” 

3. Måla av skissen på glaset.

Maryam: ”Klipp ut motivet och lägg på insidan av glaset och måla av från utsidan. Om man inte är nöjd med någon detalj kan man ta tvål på en topps och försiktigt sudda där det inte blev bra.”

4. Låt torka

Maryam: ”Låt glaset torka i fyra timmar utan att vidröra den målade ytan.”

5. Bränn i ugnen

Maryam: ”Följ instruktionerna som kommer med pennorna, men det är normalt att bränna glasen 90 minuter i 160 grader i ugnen.”

6. Låt svalna

Maryam: ”Låt glasen svalna en stund i öppen ugn, sen är du klar. Vinglasen går att diska i diskmaskin, men jag skulle rekommendera att man diskar dom för hand”.

 

LÄS OCKSÅ: Alla tips du behöver för att göra en egen paketkalender