Marie skapar dockor som ser ut som riktiga bebisar

1 av 4: Trenden med reborndockor ökar i Sverige

För Marie är det konstformen som lockar – hon drivs av att skapa så realistiska dockor som möjligt.

Foto: Privat

2 av 4: För Marie är det konstformen som lockar – hon drivs av att skapa så realistiska dockor som möjligt.

Marie berättar att hon själv blir lite förälskad i sina dockor.

Foto: Mali's creative art

3 av 4: Marie berättar att hon själv blir lite förälskad i sina dockor.

Marie lägger ner 50-60 timmars arbete på en docka.

Foto: Mali's creative art

4 av 4: Marie lägger ner 50-60 timmars arbete på en docka.

Att skapa dockor som ser ut som riktiga spädbarn – så kallade reborn – är en trend som ökat de senaste åren.

– Det är lite tabubelagt, just för att det väcker så starka känslor, säger Marie Nordh som började skapa dockor för ett par år sedan.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

De kallas reborns – dockorna som ser ut som riktiga bebisar och inte är gjorda för att leka med. Fyrabarnsmamman Marie Nordh, 38, som bor utanför Sala fick upp ögonen för dem när hon såg en på Facebook. 

– Jag kände bara wow! Jag blev så fascinerad och nyfiken, säger Marie.

Efter att ha samlat på sig material och skaffat sig kunskap om hantverket skapade hon i början av 2018 sin första reborn. För Marie är det främst en konstform – det är skaparglädjen som lockar.

– Jag har alltid varit intresserad av realistisk konst, och drivs av att få det så verklighetstroget som möjligt. Jag överraskar mig själv genom att bli mer och mer detaljerad, berättar Marie.

Så gör man en reborn-docka

Det tar runt 50 till 60 timmar för Marie att göra en reborn. För att få dockan att se mänsklig ut målas den med cirka 30 till 50 lager färg och hårstråna fästs ett i taget med en speciell nål. Dockorna är gjorda i mjuk vinyl, färgen kallas genesis heat set paint och behöver härdas i ugn mellan varje lager, som hår använd mohair från angorageten.

Ett riktigt hantverk kostar så klart. Marie har nyligen startat eget företag för att på halvtid arbeta med att måla och fixa till dockor. Hon säljer en reborn för 4 500 kronor och uppåt.

LÄS MER: Frida har gjort om dockskåpet till en riktig 50-talsdröm 

Foto: Privat

Marie Nordh med en av sina reborns. ”Jag har alltid varit intresserad av realistisk konst, och drivs av att få det så verklighetstroget som möjligt. ”

Foto: Mali's creative art

Det tar runt 50 till 60 timmar för Marie att göra en reborn. För att få dockan att se mänsklig ut målas den med cirka 30 till 50 lager färg och hårstråna fästs ett i taget med en speciell nål.

Olika anledningar till varför man gör reborn-dockor

Vem är det som köper reborns?

– Folk har olika anledningar att intressera sig för dockorna. Vissa samlar på dem och har dem som konstföremål hemma, andra syr barnkläder och använder dem som provdockor. Det finns reborns att pyssla om på vissa demensboenden och någon kanske vill ha en docka för att pryda en fin gammal vagga hemma.

Hon fortsätter:

– Men det kan också vara så att man bär på en hjärtesorg. Man kanske sörjer barnet man aldrig fick eller ett barn man förlorat och vill ha en reborn att pyssla om. Jag blir väldigt medtagen när folk skriver till mig och berättar öppet om sin historia och sin sorg.

Att intresset för reborns vuxit sig stort märker Marie av. Många hör av sig till henne och frågar om det finns kurser eller litteratur för den som vill komma i gång.

Foto: Mali's creative art

1 av 3: Att intresset för reborns vuxit sig stort märker Marie av. Många hör av sig till henne och frågar om det finns kurser eller litteratur för den som vill komma i gång.

Foto: Mali's creative art

2 av 3

Foto: Mali's creative art

3 av 3

Hon har fått mycket positiv respons för sitt fantastiska hantverk – men också negativ.

– Vissa tycker att dockorna är läskiga, man kanske upplever dem som ett dött barn. Det har jag förståelse för, det blir ju lite surrealistiskt.

Marie har sedan barnsben tyckt mycket om dockor och när hennes yngsta dotter föddes för några år sedan ökade intresset och hon började leta efter fina dockor dottern kunde leka med – men tyckte att alla såg släta och tråkiga ut. Så Marie började måla vanliga begagnade lekdockor för att ge dem liv. I dag har hon samlat på sig ett helt lager av vanliga begagnade dockor som hon målar och säljer vid sidan av reborns.

– De dockorna lägger jag inte ner lika mycket tid på, de är ju gjorda för att leka med, förklarar hon.

Tabubelagd hobby

Att intresset för reborns vuxit sig stort märker Marie av. Många hör av sig via hennes Facebooksida Mali's creative art och frågar om det finns kurser eller litteratur för den som vill komma i gång.

– Men hobbyn är lite tabubelagd här i Sverige, just för att det väcker så mycket känslor. Det är mycket större i USA, säger Marie.

För att få dockan att se mänsklig ut målas den med cirka 30 till 50 lager färg.

Foto: Privat

1 av 3: För att få dockan att se mänsklig ut målas den med cirka 30 till 50 lager färg.

Hårstråna fästs ett i taget med en speciell nål.

Foto: Privat

2 av 3: Hårstråna fästs ett i taget med en speciell nål.

Detaljerna är viktiga.

Foto: Privat

3 av 3: Detaljerna är viktiga.

Säljer rebornkit till dockkonstnärer

Marina Martinaitene driver reborndolls.se som säljer rebornkits – alltså omålade dockor i vinyl som skulpterats av dockkonstnärer. Det är ett sådant kit en rebornartist köper för att måla och göra i ordning. Ett kit kostar omkring 1 000 kronor. 

Marina började själv skapa reborns för över tio år sedan, men var då hänvisad till att improvisera och beställa material från USA. I hennes webbshop finns i dag allt en rebornartist behöver på ett och samma ställe.

– I Sverige har intresset för att skapa reborndockor ökat kraftigt de senaste åren. Nu finns det många rebornartister som är mycket duktiga och det har arrangerats några utställningar i Stockholm och Jönköping som väckt intresse, berättar Marina.

Hon menar, precis som Marie, att det finns en rad olika anledningar till att intressera sig för reborns.

– Men för många är det bara en lek. Man köper och byter kläder, tar bilder, visar sina vänner. Ingen säger något när vuxna män leker med tåg eller modellbilar, så varför kan inte kvinnor leka med dockor? 

LÄS MER: Lenas otroliga skapelse hyllas – läskigt bra 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande