Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
2 AV 3
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

Mammans smarta knep får barnen att städa upp

Är att hota med att slänga leksakerna ett smart sätt för att få barnen att plocka upp efter sig?

Det tycker mamman Jessica McGinty, som hittat ett fiffigt sätt att få sina barn att hålla koll på sakerna. 

Att få barnen att plocka upp efter sig kan vara en riktig utmaning. Men en uppfinningsrik mamma i Australien har hittat ett fyndigt knep som fungerar för henne.

Fembarnsmamman Jessica McGinty skriver om det enkla upplägget på sin Facebooksida, Mishmash Moments, där hon delar med sig av det ibland lite jobbigare, men också komiska, sidan av föräldraskapet.

Budskapet: Ta undan sakerna innan du går och lägger dig, annars får du aldrig se dem igen.  

LÄS MER: Skamfläckarna som finns i alla hem – men ingen vill kännas vid

Om leksakerna ligger kvar i korgen kastas de

”I dag skaffade jag f**et hinkar. Om de lämnar saker på golvet hamnar sakerna i hinken. Om de ligger kvar vid sängdags hamnar de i papperskorgen, för skit i sakerna (f**et) om jag måste städa upp dem.” skriver hon till bilden på leksaker i korgarna.

 

https://www.facebook.com/mishmashmoments/posts/1870723702996426

Det är alltså korgar i olika färger – en för varje barn – där barnens leksaker hamnar om de inte plockas upp efter användning. Barnen har möjlighet att gå till korgarna, inse vad de håller på att förlora och ställa tillbaka sakerna där de hör hemma.  

Inlägget hyllas av andra föräldrar

Och andra föräldrar på Facebook verkar uppskatta tilltaget. Inlägget, som lades upp i början av oktober har nästan 30 tusen delningar, 26 tusen kommentarer och 44 tusen reaktioner (bara 35 av dem valde den ledsna eller arga gubben). ”Vårat barn skulle inte ha någon leksak kvar vid slutet av dagen” skojar en. 

Under de senaste två veckorna har flera utländska medier skrivit om knepet.

– Jag hade verkligen inte väntat mig att inlägget skulle få sådan spridning! Jag visste inte hur relaterbar situationen är för andra med barn. Jag försöker vara äkta på min sida, så jag är glad om jag hjälp någon, säger Jessica McGinty till Leva & Bo. 

Foto: Shutterstock

Och visst är idén fyndig för att få barn att lära sig att ta hand om sina saker. Det enda som är synd är att det ju ändå kräver att man själv städar upp, genom att lägga leksakerna i korgarna. Men det går ju snabbare, och förhoppningsvis lär sig barnen att ta hand om sina grejer bättre!

LÄS MER: Frågan som engagerar nätet: Hur ska besticken sorteras – egentligen?