Lönnrosor – så gör du fin bukett av lönnlöv

1 av 7

<p>Skapa en vacker höstbukett av lönnlöv – det är inte svårt och blir otroligt fint!&nbsp;En av dem som har hakat på trenden är Annelie Gripenberg från Klippan:<br>– Första rosen tar ganska lång tid, men när man gjort några stycken går det snabbare, säger hon.</p>

Foto: Annelie Gripenberg

2 av 7: <p>Skapa en vacker höstbukett av lönnlöv – det är inte svårt och blir otroligt fint!&nbsp;En av dem som har hakat på trenden är Annelie Gripenberg från Klippan:<br>– Första rosen tar ganska lång tid, men när man gjort några stycken går det snabbare, säger hon.</p>

Här har Annelie Gripenberg dekorerat buketten med kastanjer. 

Foto: Annelie Gripenberg

3 av 7: Här har Annelie Gripenberg dekorerat buketten med kastanjer. 

Lönnrosorna behöver inte alls vara svåra att göra. Det krävs lite tid och tålamod bara, men sedan kan de stå sig hela vintern.

Foto: Madelene Edlund/bloggen.designmadde.se, oanat.se

4 av 7: Lönnrosorna behöver inte alls vara svåra att göra. Det krävs lite tid och tålamod bara, men sedan kan de stå sig hela vintern.

En sån här vacker rosbukett kan du få av lönnlöv.

Foto: Madelene Edlund/bloggen.designmadde.se, oanat.se

5 av 7: En sån här vacker rosbukett kan du få av lönnlöv.

Lönnrosor passar som fina dekorationer i höstbuketter tillsammans med till exempel mossa, murgröna eller kastanjer.

Foto: Annelie Gripenberg

6 av 7: Lönnrosor passar som fina dekorationer i höstbuketter tillsammans med till exempel mossa, murgröna eller kastanjer.

En lönnros som dekoration på en sockerkaka, signerad Annelie Gripenberg.

Foto: Annelie Gripenberg

7 av 7: En lönnros som dekoration på en sockerkaka, signerad Annelie Gripenberg.

Låt inte höstens prakt gå till spillo. Ta vara på lönnlöven när de är som vackrast – och skapa höstens mest hållbara bukett.

Det är enklare än man kan tro att göra fina rosor av lönnlöv. Här visar vi hur du gör, steg för steg. 

Andra har också läst

På hösten dör blommorna och löven faller till marken. Men misströsta inte, med hjälp händiga fingrar kan du enkelt skapa din egen höstbukett med rosor som är gjorda av lönnlöv.

LÄS MER: Så enkelt gör du en vacker ljungboll 

Lönnlöv och snöre är allt som behövs

Det är inte svårt. Allt du behöver är ett fång med lönnlöv i skiftande höstfärger och lite snöre. Vik och rulla löven till en rosknopp och fyll sedan på med fler och större löv som du rullar runt knoppen. Sedan är det bara att knyta ett snöre under rosen och placera den i en dekoration. Se klippet ovan hur enkelt det är!

Lönnrosor i bukett eller krans

Lönnrosor passar som fina dekorationer i höstbuketter tillsammans med till exempel mossa, murgröna, kastanjer eller andra saker från naturen som hör hösten till. Du kan även testa att pyssla ihop en krans att hänga på ytterdörren gjord av lönnrosor. Det blir en perfekt gå-bort-present! 

Att göra lönnrosor har blivit väldigt populärt och så här års syns lövrosor överallt i sociala medier. Här är två vackra dekorationer från @lilla_skogstorpet och @steenistugan_ på Instagram. 

 

 

LÄS MER: Dekorera snyggt med tistlar – 7 fina tips!

1. Plocka en bunt med lönnlöv i olika storlekar och färger. Tänk på att löven inte ska vara för torra.

2. Börjar med att vika ett litet lönnlöv som blir till den innersta knoppen på rosen genom att rulla lövet runt sig själv med stjälken nedåt. Rulla ett lite större löv runt knoppen där skarven på det innersta lövet börjar och tryck ner toppen på rosen något.

3. Fortsätt sedan att bygga på rosen genom att rulla fler och fler löv som är lite större runt rosknoppen. Låt alla stjälkarna peka neråt och använd den finaste sidan av lövet utåt. Tänk på att inte rulla löven för tajt, men ändå så att det håller ihop.

3. Nu är rosens innersta del klar och du kan börja fylla ut med kronblad på rosen. Använd nu större lönnlöv som du viker in den översta toppen på innan du rullar runt rosen. Använd gärna löv i olika skiftande höstfärger och lägg dem lite lösare omlott för att efterlikna kronbladen på en riktig ros.

4. När du fått den form och storlek som du önskar på rosen knyter du ett snöre eller gummiband runt roten på rosen, precis under själva blomman så att det hela håller ihop. Klipp sedan av lönnlövens stjälkar under rosen. Om du vill kan du sätta fast rosen på en pinne som du dekorerar med andra typer av blad.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer